Csukló ínhüvelygyulladás kezelése esettanulmány

Ismerje meg Alexandra hosszadalmas csukló ínhüvelygyulladás történetét és eredményes gyógyulását.

Csuklófájdalmam 2019 nyarán kezdődött

Kisfiam pár hónapja született, és abban az időben hirtelen gyarapodni kezdett. Akárhányszor kiemeltem a kiságyból, éreztem, hogy egyre nehezebb. Nagyon boldog voltam, hogy ilyen szépen fejlődik. Nem gondoltam volna, a boldogságomnak azonban hónapokig tartó fájdalmas következménye is lett.

A csukló ínhüvelygyulladás apró, kis húzódással indult

Egyik nap, ahogy kiemeltem a kiságyból, meghúztam a csuklómat. Nem foglalkoztam vele különösebben. Húztam már meg a csuklómat korábban is. Nem nagy dolog ez a gyerekem gondozása közben. Gondoltam, pár nap múlva úgyis elmúlik magától.

csukló ínhüvelygyulladás

Csukló ínhüvelygyulladása fájdalmas, szúró érzéssel jár

Azonban épp ellenkezőleg, a fájdalom megmaradt, sőt még erősödött is. Égető, szúró, húzódó érzet volt, és sehogy se akart elmúlni.

  • Ez bizony új helyzet volt számomra, amit nem nagyon tudtam hova tenni. Ilyet még nem tapasztaltam.

Gondolom, önkéntelenül is megpróbáltam a másik kezemmel átvenni a feladatokat, mert nem emlékszem pontosan, hogy mikor kezdett fájni. Egyszerre arra lettem figyelmes, hogy mindkét kezem fáj, és mindkét csuklóm csúnyán megduzzadt. Na még csak ez hiányzott nekem, gondoltam.

Csuklórögzítő ínhüvelygyulladásra a gyerek gondozása mellett

Persze próbáltam pihentetni a kezem, de őszintén szólva egy kisgyerek mellett ez eléggé lehetetlen vállalkozás volt. Mégsem mondhattam neki, hogy anya most pihenteti a fájdalmas csuklóját, legyél kis türelemmel.

Egy idő után orvoshoz fordultam, aki csuklórögzítőt javasolt napközbeni használatra, és egy krémet is, amivel kenhettem. Aki viselt már csuklórögzítőt, tudja, hogy abban se dolgozni, se gyereket emelni nem lehet.

A csuklóvédő borzasztóan zavart egy idő után, hogy mindenben akadályoz, ezért ráuntam, és nem hordtam tovább. Kentem a felírt krémmel, kentem mással is, de sehogy se javult a helyzet.

Decemberben már aludni sem tudtam rendesen

2020 decemberében eljutottam odáig, hogy éjszaka is felkeltem már a fájdalomra.

csukló ínhüvelygyulladás kezelése

csukló ínhüvelygyulladás kezelése gyógytornával és lökéshullám terápiával

Mindkét csuklóm folyamatosan duzzadt volt, és bizonyos mozdulatokat egyszerűen nem tudtam megcsinálni. Ilyen volt a kupak lecsavarása, az étel előkészítése, vagy a gyerekemmel való foglalkozás.

  • A fájdalom napközben már akkor is jelzett, amikor épp nem csináltam semmit, csak az ölemben pihent a kezem.
  • Reggelente lemerevedett a csuklóm és az ujjaim, jó pár percig mozgatnom kellett, hogy helyrejöjjön.

Odáig jutottam, hogy nem volt már olyan pillanat, amikor ne tűnt volna fel többé-kevésbé, hogy ,,van kezem”. Attól tartottam, hogy nem tudom majd ellátni a kisfiamat, mert a probléma kezdett komollyá válni. Gondolja el!

  • Egy kismama, aki nem tudja ellátni a gyerekét. Ez vagyok én, akinek „csak” ez lenne a dolga, és még ezt sem képes ellátni. Nem kívánom ezt az érzést senkinek se.
  • Ekkor kezdtem ismét megoldás után kutatni.

Addig kerestem, míg megtaláltam a gyógyulást

Egyik kedves ismerősöm tanácsára kerestem fel a Harmónia Centrumot 2020 decemberének végén, ahol egy kézre specializált gyógytornászhoz kerültem.

Nagyon alaposan megvizsgált. Mindenféle mozdulatot kellett végeznem a kezemmel, hogy lássa, mire hogyan reagál a kezem.

Csukló ínhüvelygyulladás oka mi lehet?

ínhüvelygyulladás oka

Lassan, fokozatosan vagy hirtelen jelent meg a fájdalom? Mozgásra vagy pihenéskor érezte először? Mióta érzi a fájdalmat? Milyen munkát végez? Mire figyeljen még? Csukló ínhüvelygyulladását mi okozza? Derítse az Ínhüvelygyulladás okai kérdőív kitöltésével. Kattintson a képre kérdőívéért!

Rengeteget beszélgettünk a betegség kezdetének körülményeiről, hogy kiderüljön, mi vezetett a kialakulásához. Nálam egészen pontosan a kisfiam megemelése volt az a pont, ami ,,betett” a csuklómnak.

  • Örültem, hogy kiderítjük, mi okozta a bajt, hogy később ezt elkerülhessem, de akkor az érdekelt inkább, hogy mit tudunk tenni a jelenlegi helyzettel.

Tornagyakorlatokkal kezdtünk a gyulladás megszüntetéséért

Először egy különleges tornába kezdtünk bele. Nagyon pontosan kellett végezni a mozdulatokat. Nem igazán értettem, hogy miért kell ez a nagy precizitás, de a gyógytornász elmagyarázta. Azért fontos a gyakorlatok tökéletes pontosságú kivitelezése, hogy a „megfelelő izmokat az éppen megfelelő módon tornáztassam”. Elfogadtam, hisz ő a szakember, biztos ért hozzá. Sokat foglalkoztunk a megtanulással, és hogy minden részlete helyes legyen.

A programot lerajzolva megkaptam, ami nagy könnyebbség volt otthon. Egyébként egyszerűek voltak a gyakorlatok, de sok aprósággal el lehetett rontani. Márpedig ez a végeredményt is alaposan elronthatta volna, ezért nem engedhettem meg magamnak a mozdulatok rontását. Meg kellett tanulnom mindegyiket precízen, pontosan végezni.

Úgy engedett haza a gyógytornász, hogy minden szükséges információt átadott. A torna nem vett sok időt igénybe, naponta többször 10-15 perc volt. Emlékszem a mondatra, hogy „most nem az izomerősítés a cél”, hanem hogy rendszeres időközönként megcsináljam a gyakorlatokat.

A hét gyorsan eltelt, és a férjem vette észre, hogy milyen fürgén fel tudok kelni reggel. Már ennyivel elértük, hogy nem kellett percekig mozgatnom reggel a kezem, hanem rögtön ébredés után mozgékonyak voltak az ujjaim és a csuklóm.

Konkrétan éreztem, hogy erősödött a kezem, és nem okozott akkora gondot a kisfiam megemelése. A karácsonyi ünnepek és az év vége miatt sajnos nem jutottam vissza időben a gyógytornászhoz. Egy hónap is eltelt az első találkozó óta, mikor újból találkoztunk.

Megmondom őszintén, ez idő alatt egyszer-egyszer ki is hagytam pár gyakorlatot, mert annyira jól éreztem magam, hogy nem jutott eszembe, vagy egyszerűen nem fért bele a napba. Mégis nagy reményekkel tértem vissza a kezelésre, mert stabilan rendben volt a kezem. Ez nagy szó volt a többhónapi kisebb-nagyobb fájdalom után. A kezelő nagyon örült a híreknek, de figyelmeztetett: a tartós javulás érdekében nem hagyhatjuk abba a tornát, ezért fegyelmezetten folytatnom kell a gyakorlatokat.

A kedvem többé-kevésbé megvolt hozzá, de érdekelt, hogy van-e más megoldás, ami felgyorsíthatná ezt a folyamatot.

Lökéshullám kezeléssel folytattuk

A gyógytornász felvilágosított, hogy bár nem bevett gyakorlat, de több szakirodalmi ajánlás is létezik arra, hogy ezt a betegséget lökéshullám-terápiával is lehet kezelni. Előnye, hogy otthon jóval kevesebb házi feladatot kell végeznem. Ez azonban olyan újdonság, hogy nem tudja előre, hogyan fog reagálni a kezem.

Az első gondolatom persze az volt, hogy árthat-e a lökéshullám, mert ha valami visszafordíthatatlan történik, akkor biztos nem megyek bele. Megnyugtatott, hogy a legrosszabb eshetőség az, hogy nem hat, de semmilyen sugárzás vagy más káros hatás nem éri a kezemet. Ettől megnyugodtam.

Ha ez egy gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító terápia, és nem áll fenn olyan dolog, ami miatt nem szabadna elvégezni, akkor csak nyerhetek a dolgon. Hogy ne keveredjenek az eredmények, megbeszéltük, hogy csak lökést fogok kapni. Így tudni fogjuk, hogy önmagában az milyen hatással volt a kezemre.

A kezelés nagyon különös volt. Nem mondom, elég kellemetlen és furcsa érzés volt, sajgott kicsit a kezem tőle, a befejezés után pedig kissé zsibogott, de a kellemetlenségen kívül nem okozott problémát. A kezelő mondta, hogy mint minden hasonló kezelésnél, ennél is megeshet, hogy átmenetileg, egy-két napig kissé erősödhetnek a tünetek. Féltem is, hogy a sajgástól nem fogok tudni este aludni. Hát, nagyon nem így történt.

Végre átaludtam az egész éjszakát

Hosszú hónapok óta először. Másnap felkelve döbbenetes javulást tapasztaltam. Sokkal kevésbé volt merev a csuklóm. Bevallom imádtam, hogy nem kell tornáztatni a kezem.

Nem mintha az a napi néhányszor 10-15 perc sok lenne, de a mostani házi feladatok ahhoz képest sokkal egyszerűbbek voltak, mindössze napi 5-6 percet vettek igénybe. Egy kisgyerek mellett ez nagyon nem mindegy.

Bár pihentetnem kellett volna a kezem, ezt nem tudtam teljesíteni, mert a kisfiam lebetegedett. Egész nap nyűgös volt, a kezemben hordoztam őt, és néha aggódva figyeltem a csuklóm, hogy mikor sajdul meg. De nem tette.

A sokkal nagyobb megterhelés ellenére nem jöttek vissza a fájdalmaim. Egész héten cipeltem a gyerekemet, és nem lett rosszabb a kezem. Mi több, a következő hétre a csuklóm duzzanata is kisebb lett.

Tudtam, hogy a lökéshullám-kezelés más, mint a torna. Ennél minden héten szigorúan meg kell jelennem, és fel kell vennem a kezelést, ezért egy hét múlva megérkeztem a második kezelésre, majd a harmadikra is. A helyzet tovább javult.

  • Szinte fájdalom nélkül emeltem már meg a kisfiam.
  • Ki tudtam nyitni egy szorosra zárt befőttesüveget is, és mindeközben csak egy kis szurkálást, enyhe zsibbadást éreztem, ami gyorsan elmúlt.
  • Kicsit fáradékony volt még a csuklóm, de mindent meg tudtam csinálni, amit akartam.
  • A sajgás alig jött vissza.

A negyedik kezelésnél bejött az, amit a gyógytornász mondott. Ritka az, hogy valakinek csak javul a keze. Azon a héten váratlanul gyakrabban sajgott a kezem. Mondjuk elképzelhető, hogy azért, mert felbátorodtam, és kipróbáltam a digitális rajztáblámat, sőt, igazából egész sokat használtam. Visszatértem kicsit a normális kerékvágásba. Bár többször fájt a kezem, a megtanított masszírozásra tartósan eltűnt, úgyhogy összességében sokkal többet tudtam használni a kezem. Lehet, hogy ha nem bátorodok fel ennyire, nem így lett volna, de mivel jól voltam, nem akartam visszafogni magam. Elvégre hónapok óta erről szól az életem, és nem pihentethetem a kezem örökké.

Jelenleg túl vagyok az utolsó kezelésen is. Egyelőre mondhatom, hogy a panaszaim 80%-a elmúlt, és a megmaradt fájdalom is lényegesen kisebb, mint korábban volt. Azt mondta a gyógytornász, hogy a következő hetekben még várható, hogy tovább javul a kezem, ezért nem baj, ha most nem 100% a gyógyulás.

Feltehetően némi tornáztatást még igényel a dolog, de nagyon elégedett vagyok a gyógyulás ütemével. Úgy érzem, megérte kipróbálni ezt a terápiát, és nyugodt szívvel ajánlom másoknak is, ha valamilyen gyulladásos panaszt szeretnének eredményesen kezelni mellékhatások nélkül.

Alexandra csukló ínhüvelygyulladás kezelésének Ön által is hasznosítható tapasztalatai vannak

Alexandra esete jól példázza, hogy egy elhanyagolt probléma mekkora gondot okozhat. A kisgyermekes anyukák gyakran szenvednek az ínhüvelyek megerőltetéséből adódó fájdalomtól, vagy magától az ínhüvelygyulladástól.

A fenti „forgatókönyv” is meglehetősen gyakori:

  1. Megjelenik a probléma, de a beteg nem kezelteti magát többféle okra hivatkozva.
  2. Néhány hét-hónap múlva viszont olyan tevékenységében kezdi el akadályozni a fájdalom, ami létfontosságú számára.
  3. Ekkor kezd először komolyabban megoldás után kutatni, viszont ilyenkor már krónikussá vált a kezdetbe még éppen jelentkező fájdalom.

Egy kisgyermekes anyukának elméletben nagyon is hasznos az Alexandrának is felírt csuklórögzítő, mert megtámasztja a csuklót, és lehetővé teszi, hogy a problémás ínhüvely megpihenhessen. A gyakorlatban azonban kérdéses, hogy mennyire alkalmazható folyamatosan a rögzítés.

Ebben a kérdésben kompromisszumot kell kötni a család többi tagjával:

  • Az édesanyának alakítsanak ki olyan időszakokat, amikor fent lehet a kezén a rögzítő, és nem kell percenként levetnie.
  • Ő pedig ebben az időszakban tényleg pihentesse a kezét, ne végezzen munkát.

Passzív rögzítés helyett aktív csukló gyógytorna

Ha a kismama a gyereke gondozása mellett nem tudja állandóan viselni a csuklórögzítőt, és pihentetni a kezét, akkor bizony nem szerencsés ezt javasolni fájdalmat megszüntető megoldásként. Ilyen esetben a megszokott kezelésmód ajánlása helyett több idő kell a megfelelő gyógymód megtalálásához.

  • A csuklórögzítővel szemben a személyre szabott gyógytorna gyakorlatok rendszeres végzése nem passzívan pihenteti a fájdalmas csuklót, hanem aktívan tornáztatva regenerálja a fájdalmas ízületeket. A passzív rögzítés helyett az aktív gyógytorna is gyógyít csak másképp, és más élethelyzetben.
  • A lökéshullám kezelés pedig fel tudja gyorsítani a fájdalommentesség visszaszerzésének az idejét és/vagy kevesebb otthoni tornagyakorlattal is jól halad a gyógyulás. Aki gyorsabban szeretne haladni a gyógyulásban, vagy az otthoni tornával eltöltött ideje túl értékes, annak mindenképp hasznos kiegészítő kezelés lehet a lökéshullám az ínhüvelygyulladás gyorsabb megszüntetésére.

A legjobb megoldás persze az lenne, ha senki sem várna sokáig a kezeléssel. A jó pillanatban elkapott, korai kezelés általában sokkal eredményesebb, és gyorsabban hat, mint a hónapok óta fennálló fájdalom felszámolása. A gyógytorna és a lökéshullám-kezelés kombinációja ígéretes eredményeket hozott Alexandránál. A házi feladatok könnyen beilleszthetők voltak a napirendjébe, és szerencsére kevesebb kényszerpihenővel járt, mint amire számítottunk ennyi hónap fájdalom után.

Mivel a konzervatív kezelések, mint a gyógytorna, lökéshullám-terápia, a kinezio-tape stb. kiválóan kombinálhatók egymással, általában megtaláljuk a legjobb egyénre szabott megoldásokat. Azért érdemes olyan kezelőhöz (jelen esetben gyógytornászhoz) fordulni, aki az ínhüvelygyulladás specialistája, mert ismeri a létező kezelési lehetőségeket, és jó tanácsot tud adni, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb.

Inhüvelygyulladással foglalkozó specialistához érdemes fordulni

A specialista nemcsak a fájdalmas csuklót rögzíti, és a fájdalmat próbálja mérsékelni rögzítő felrakásával, hanem

  1. a fájdalom okának kiderítésével együtt
  2. megkezdi a fájdalom megszüntetését, és
  3. a fájdalmas terület felborult izomegyensúlyának a helyreállítását is.

Vagyis az ínhüvelygyulladás kezelésére többféle lehetőség van. Ezek közül azonban nem mindenkinél ugyanaz a jó megoldás. Nem mindenkinél ugyanaz a megfelelő kezelési csomag. Hisz mindenkinek más az életmódja, és más okozta csuklója fájdalmát.

  • Ezért egy több hétig vagy akár hónapokig tartó kezelésnek is másmilyennek kell lenni. Éppen az életmódjából adódóan.

Érdemes mindig a gyógyulni vágyó páciens életmódjának, igényének, célja elérésének legmegfelelőbbet kiválasztani, és nem mindenkinek ugyanazt a kezelést javasolni.

Ugyanis nemcsak az egyes embereknek az életmódja, a gyógyulással kapcsolatos céljai, hanem a fájdalmat kiváltó okok, és az ízületeknek a fájdalomra való reagálása is más. Ezért a beteg életmódjához alkalmazkodó személyre szabott kezelési csomag összeállítása, és annak lelkiismeretes elvégzése

  • nemcsak a gyógyulás esélyét növeli meg nagymértékben, hanem
    a fájdalomtól való szenvedés idejét is lerövidíti. Ez pedig tapasztalatom szerint nem mindegy akkor, amikor valakinek üzleti terveket kellene írni, de nem tud, mert annyira fáj a keze, hogy nem tud a számítógépen írni, vagy ahogy Alexandra is, egyre nagyobb fájdalommal tudja ellátni a gyerekét.

Nem kell hosszú hónapokig szenvedni az ínhüvelygyulladás okozta fájdalomtól. Csak meg kell találni a fájdalom kiváltó okát, és a fájdalom megszüntetésére a panaszos életmódjához alkalmazkodó a leghatásosabb kezelési csomagot érdemes alkalmazni.

Az adott személynek legmegfelelőbb kezelési csomag összeállításában és annak biztonságos elvégzésében tud segíteni egy specialista. Ezért érdemes hozzá fordulni fájdalmas ínhüvelygyulladás panaszával.

2 gondolatok ezen: “Csukló ínhüvelygyulladás kezelése esettanulmány

  1. Nagy Andrea

    Kislányom zongorista, és sokat gyakorol. Kb egy hónapja fáj az alkarja és ínhüvelygyulladást gyanítunk. Az utóbbi hetekben nagyon sokat kente többféle krémmel, és gyógyszert is vett be, de csak nem múlik. Egy gyógytornász megmasszírozta a hátát, mert azt mondja onnan indul a baj a felemelt vállak miatt, és hogy nem melegített be gyakorlás elött. De csak nem múlik, és már nagyon sok időt hagyott ki, és ez gond a fellépések miatt. Főleg hogy az idén egyetemi felvételije is van. Mit kéne tennünk?
    Köszönettel
    Nagy Andrea

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Nagy Andrea!
      Mindenképpen érdemes kivizsgálni, ortopédus vagy reumatológus által, mivel ez a gond sok mindenből adódhat. Lehet ez akár golf- vagy teniszkönyök probléma, kéztő- vagy könyök alagút szindróma, de akár ahogy gyanítják ínhüvelygyulladás is. Mindez jöhet a váll vagy a hát területéről is.
      Töltse/ töltsék ki a csukló fájdalom okai kérdőívet ami rávilágíthat a probléma okára:
      https://www.harmonia-centrum.hu/csuklo-fajdalom-okai-kerdoiv
      Jöjjön el Molnár Fanni gyógytornászunkhoz, aki nap mint nap foglalkozik ilyen problémákkal, és legtöbbször talál megoldást a hasonló gondokra.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük