Miből tudhatom, hogy depressziós vagyok?

Talán Ön is mondta már, hogy „olyan depressziós vagyok”, ha éppen pocsék volt a hangulata. Lehet, hogy többször is. Nem véletlenül. Sokszor kicsúszik ez a szánkon, amikor úgy érezzük, hogy bizony most „nem jön össze semmi”.

depresszió jelei

Mik a depresszió leggyakoribb jelei?

Pedig a depresszió nem pillanatnyi lelkiállapot kérdése. Átmenetileg bárkinek lehet a hangulata a „béka feneke alatt”. Ez még nem depresszió. A depresszió sokkal tartósabb állapot egy pillanatnyi levertségnél.

A depressziós állapot nem egy olyan kitüntetett helyzet, amit büszkén újságolhatunk magunkról. Mégis sokszor emlegetjük ezt. Szerencsére a legtöbbször mindenféle alap nélkül. Ha viszont tartóssá válik a levertsége, akkor már joggal emlegetheti „depressziós vagyok” állapotát.

Mikor mondjuk jogosan, hogy „depressziós vagyok”?

A legtöbbször szerencsére az „olyan depressziós vagyok” nem depressziót, hanem pillanatnyi rosszkedvet és lehangoltságot jelent. A kifejezés használata költői túlzás, és mindenféle alapot nélkülöz. A pillanatnyi rossz hangulat helyett a depresszió tartós állapot.

depressziós vagyok

Mikor mondja jogosan, hogy „depressziós vagyok”?

A depresszió kutatásával foglalkozó szakemberek azt mondják, hogy ha legalább két hétig igaz Önre a következő állapotokból legalább 5, akkor bizony már depressziós.

  1. Ha éppen most rossz a hangulata, szomorúnak, boldogtalannak érzi magát, és semmihez nincs kedve, akkor ezt még csak pillanatnyi, átmeneti állapot, ami holnapra nyomtalanul el is múlhat. Ha viszont már két hete a sírógörcs kerülgeti, és reményvesztettnek érzi magát, akkor ez már bizony árulkodó jel lehet.
  2. Ha értelmetlennek gondolja az életét, és a korábban még örömöt okozó dolgoknak sem tud örülni, vagy egyáltalán úgy, ahogy van, semmiben sem leli örömét, akkor lehet, hogy egy másik depressziós jellel áll szemben.
  3. Ha korábban magabiztos volt, most pedig csak sodródik, tanácstalan, és nem tud döntéseket hozni már hetek óta, akkor szintén baj lehet. Ha nem képes elvégezni olyan feladatokat, amelyek korábban semmilyen nehézséget nem okoztak, akkor ez sem egészséges állapot. Főleg akkor súlyos tünet ez, ha ezek a tevékenységek a munkájával, a megélhetésével kapcsolatosak, és ezzel a saját és a családja megélhetését veszélyezteti.
  4. Ha rosszul alszik, állandóan kimerültnek érzi magát, és már a reggeli felkeléskor is olyan fáradt, mintha egész éjszaka nem aludt volna, akkor szintén baj lehet. Főleg akkor, ha felkelni sincs kedve.
  5. Ha alvászavara van, és órákig nem tud elaludni, vagy ha felriad, akkor órákig nem tud visszaaludni, akkor szintén gondja lehet.
  6. Ha korábbi magabiztossága romokban hever, és elveszti az önbizalmát, akkor szintén depressziós lehet.
  7. Ha jelentéktelennek tűnő dolgokon rágódik állandóan, akkor sincs rendben minden.
  8. Ha nyugtalan, ingerlékeny, és apróságoknak tűnő dolgok is ki tudják hozni a sodrából.
  9. Ha rossz az étvágya, és már a súlya is csökken.
  10. Ha kerüli az embereket.
  11. Ha korábban aktív szexuális életet élt, mostanában pedig elvesztette az érdeklődését a szex iránt.
  12. Ha olyan sötéten látja a jövőt, hogy már az öngyilkosság gondolata is megfordult a fejében.

A depressziós állapotban a lényeg tehát a huzamosabb időn, a legalább két héten van. Emellett még a több, legalább 5 jel egyidejű jelentkezése is szükséges. Tehát nem arról van szó, hogy ma éppen bal lábbal kelt fel, és egyébként is ez egy olyan nap, amikor „semmi sem jön össze”.

Átmenetileg, egy-egy napra mindenki, és ezért Ön is érezheti magát „most olyan depressziós állapotban vagyok” hangulatban. Ha viszont másnapra elmúlik ez az állapot, akkor semmi gond nincs ebből.

A problémát az jelenti, hogy hazánkban a lakosság 7-8%-a nem átmenetileg érzi rosszkedvűnek magát, hanem a tartós (klinikai) depresszió állapotában van, amikor már lehangolt állapota tartósnak mondható, és a kilábaláshoz segítségre van szüksége.

Melyek lehetnek a depresszió leggyakoribb okai?

Hangulatunk és érzelmi életünk 2 hétnél tartósabb zavarát mindenkinél más és más dolgok okozhatják. Vannak azonban rendre visszatérő, gyakori okok, amelyek sokaknál okozzák a panaszokat:

  1. Lerágott csont már modern életünk hiperszuper sebességre kapcsolt tempója, és az ebből származó stresszes helyzetek megszaporodása, amelyet sokan nem tudunk sérülés nélkül kezelni. Ha Ön is depresszióval küzd, akkor talán a túlzott stressz lehet a háttérben.
  2. Nemcsak felgyorsult életünk miatti állandó rohanásunkat tudjuk lelkileg, érzelmileg egyre nehezebben elviselni, hanem életünk valóban komoly problémát okozó helyzeteit sem tudjuk igazán jól kezelni. Sokaknak okoz komoly problémát munkahelyüknek az elvesztése.
  3. A házastárssal, élettárssal való állandósult konfliktusok is sokszor okoznak depressziós panaszokat. A párkapcsolat nehézségei is okozhatják depresszióját.
  4. Egy közeli hozzátartozó halála is kiválthatja a tüneteket.
  5. Akiknek a családjában korábban már volt depressziós, az is nagyobb valószínűséggel válik depresszióssá.
  6. Az is ismert a statisztikákból, hogy a nők hajlamosabbak inkább a depresszióra.

Kérjen információt depressziója kezelésére: (+36-1) 269-2946

Ha Ön vagy egyik közeli hozzátartozója depressziós, akkor vajon mi okozhatja a depressziót?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük