Melyek a candida fertőzés tünetei, és mit tehet a kezelésükre?

A candida gomba mindenkinek a szervezetében megtalálható. Gombák élnek az emberi szervezetben normál körülmények között is. Gondot akkor okoznak, amikor például a helytelen táplálkozás vagy valamilyen betegség hatására legyengül a szervezet, és a gombák elszaporodnak.

A candida albicans egy teljesen ártalmatlan emésztőgomba, amely az egészséges ember bélflórájában is megtalálható, és nem okoz semmiféle gondot. Ha azonban valami miatt a legyengült szervezetben túlszaporodik, akkor kellemetlen tüneteket okozhat.

Candida gomba elszaporodásának oka lehet

candida gomba fertőzés

Mi okozza a candida gomba fertőzést?

A candida gomba elszaporodásáért leginkább saját maga, illetve az életmódja tehető felelőssé. A candida fertőzés kialakulását az esetek döntő többségében rohanós, stresszes életmódja, és nem megfelelő táplálkozása okozza.

Ha állandóan időzavarban van, és folyton rohan, akkor sokszor bekap egy csokit vagy gyorsan vesz egy-két hamburgert valamelyik gyorsétteremben. Azonnal befalja, és már rohan is tovább. Nem eszik rendszeresen egészséges ételeket, túl kevés friss zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt.

zöldség

Egye magát egészségesebbé zöldségekkel, és saját maga által főzött ételekkel! Olyan ételekkel, amelyekben nincs az immunrendszerét romboló tartósítószer

Mivel általában főzni sincs ideje, ezért vásárolja az üzletek polcairól a félkész és készételeket. Hisz ezeket csak fel kell bontani, megmelegíteni és már tálalhatja is. Ez valóban így is van. Hamar kész a szemre tetszetős a teljesen egészségtelen étel. Azért, mert tele van tartósítószerekkel, állományjavítókkal és más adalékanyagokkal. Ha ezeket a kémiai anyagokkal tartósított és feljavított félkész ételeket eszi hosszú időn keresztül, akkor ezek idővel tönkreteszik az emésztőrendszerét, és felborítják a bélrendszer normális működését.

Az állandó időzavara kiegészül még a határidők szorításával, a stresszes helyzetek sokszor kezelhetetlen sokaságával. Mivel szüntelen időhiánnyal küzd, ezért sportolni, mozogni sincs rendszeresen ideje. Gyakorlatilag az egészségtelen életmód összes összetevőjét produkálja.

Ha emellé még energiaitalokat fogyaszt, hogy bírja a nagy hajtást, és kisebb nagyobb panaszait tünetileg kezelve mindig csak gyógyszereket vesz be, például fájdalomcsillapítókat, antibiotikumokat, ahelyett, hogy a tünetek helyett inkább panaszai okát próbálná meg megszüntetni, akkor szinte mindent megtesz azért, hogy „két végén égetve a gyertyát” kizsigerelje a szervezetét.

Túlságosan igénybe vett és kimerített szervezete pedig bélrendszere felborult egyensúlyával is jelzi a tiltakozását hosszú távon elfogadhatatlan és egészségtelen életmódjával szemben.

Melyek lehetnek a candida fertőzés gyakori tünetei?

Bélrendszere felborult egyensúlya miatt elszaporodó candida gombák kijutnak az emésztőrendszeréből, és szétterjedhetnek teste más területeire is. Ilyen fertőzésgóc lehet a hüvely is.

A hüvelyben elszaporodó gombák legfőbb tünetei:

  • Kellemetlen lehelet.
  • Gyomorégés, puffadás, hasmenés vagy székrekedés.
  • Viszketés, vörös foltok megjelenése a bőrön.
  • Folyás. Túrószerű hüvelyváladékozás. Égő érzés.
  • Gyakori felfázás.

Candida fertőzés kezelése

Az elszaporodó candida gomba visszaszorítása az elviselhető, egészséges szintre hosszadalmas folyamat. Hónapokig is eltart.

  • Viseljen pamut alsóneműt a korábban esetlegesen hordott műszálasok helyett, mert a pamutban nem izzad annyira, és szárazabb marad.
  • miért fontos az egészséges táplálkozás

    Tudja miért annyira fontos candida fertőzés esetén az egészséges táplálkozás?

    Az étrendjét vissza kell állítani az egészséges táplálkozásra. Azért, mert a gombák burjánzását csak úgy van esélye visszaszorítani, ha megszünteti a tápanyag utánpótlásukat. Ennek keretében kerülje az erjedéssel készült élelmiszereket, például az ecetet, a sajtokat, élesztőt. Szorítsa vissza a cukorfogyasztását. Ne igyon cukrozott, szénsavas üdítőket. Könnyen emészthető, egészséges ételeket fogyasszon. Egyen sok friss gyümölcsöt és zöldséget.

  • Amellett pedig, hogy megszünteti a gombák tápanyag utánpótlását, még különféle gombaölő szerekkel vissza is kell szorítani a számukat. Ezek a szerek lehetnek gyógyszert tartalmazó oldalatok, hüvelykúpok, és szájon át bevehető gyógyszerek is a fertőzés jellegétől, kiterjedtségétől függően. Mivel pedig ezek a szerek a gombák mellett az egészséges bélflórát is visszaszorítják, ezért a gombák megtizedelése után az egészséges bélflórát, vagyis a lactobacillusokat vissza kell állítani. Sok lactobacillus van a joghurtban és probiotikum készítmények is vannak erre.

4 gondolatok ezen: “Melyek a candida fertőzés tünetei, és mit tehet a kezelésükre?

  1. Kozák Józsefné

    Sajnos minden hónapban elővesz ez a candida fertőzés. Nagyon fájdalmas. Cukorbeteg vagyok 12 éve. Sajnos már beszedtem rá nagyon sok fajta gyógyszert, és már azok sem hatnak. Mit tegyek?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kozák Józsefné!
      Köszönjük kérdését. Ez a fajta fertőzés sajnos nagyon gyakori, és vissza-vissza térhet a nőknél, főleg cukorbetegség esetén, és megértem Önt, mivel ennek tünetei nagyon zavaróak lehetnek bármelyikünk számára. A gyógyszerek sajnálatos módon sokszor nem tudnak erre megoldást nyújtani, mivel főleg tüneti kezelést nyújtanak, de a probléma valós okát nem mindig gyógyítják meg.
      Segíteni tud viszont ebben Fodor Viktória kineziológusunk, aki a szervezet méregtelenítésével és stressz kezelésével segít tünetmentessé tenni az adott szervezetet. Mindenképpen érdemes eljönnie hozzá, mivel természetes módszereivel nagyon hatásosan szünteti meg ezeket a panaszokat.
      A candida kezeléséről és Viktória nagyon hatásos módszereiről ezen a linken olvashat bővebben:
      https://www.harmonia-centrum.hu/candida-kezelese
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Balogh Imréné!
      Sajnos kérdésére a válasz igen. Javaslom, hogy konzultáljon nőgyógyászával ennek részleteiről. Ha segítségre van szüksége a candida megszüntetésével kapcsolatban keressen minket, kineziológus kolléganőnk várja szeretettel.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük