Derékfájós ember Ön is?

Az ismerősei között biztosan van derékfájós ember is? Talán Ön is megtapasztalta már ezt a mindennapokat megnehezítő kellemetlenséget? Sokan szenvednek a derekukkal.

Keresi a megoldást, hogyan kerülheti el, vagy rövidítheti le a kínzó derékfájás napjait?

Kihez forduljak először?

Orvos? Adódik az első ötlet: a háziorvos. Mi fog történni?

  • Először fájdalomcsillapító gyógyszerrel kísérletezik, esetleg krémmel, tapasszal.
  • Ha a fájdalom nem enyhül, következik a beutalás szakorvoshoz: ortopédiára vagy reumatológiára. A szakember tovább vizsgálja Önt, és esetleg fájdalomcsillapító szteroid injekciót fog ajánlani Önnek, amely gyorsan hat, hatása azonban egyeseknél csak néhány napig, másoknál egy hónapig is kitart.
  • Hosszan elhúzódó panaszok esetén elküldik Önt különféle képalkotó vizsgálatokra (röntgen, MR, CT).
  • Ha szerencséje van, akkor orvosa próbálkozni fog kiegészítésként a szelíd gyógymódokkal: fizikoterápia, masszázs, fürdőkúra, gyógytorna.

Amíg a gyógyszer hatása fennáll (akár szájon át szedi, akár injekció formájában kapja), a tünetek legtöbbször mérséklődnek. Ez egy gyors megoldás, gondolhatja. Manapság úgyis mindenki a rapid megoldásokat keresi. Ha azonban csak a gyógyszeres kezelésre hagyatkozik, a tünetek előbb-utóbb kiújulnak egy rossz mozdulat, bemelegítés nélküli sportolás, esetleg cipekedés hatására. Emellett sokszor a gyógyszerek mellékhatása sem elhanyagolható.

A fájdalomcsillapítás különben is többnyire a tünetek eltüntetését szolgálja, és nem a fájdalom alapvető okát szünteti meg. Ha viszont kezelő orvosa lelkiismeretesen megkeresi az igazi okot, akkor ezt megszüntetve a panasz is megszűnik.

Mi okozhat derékfájást a modern ember életében?

Gondoljon bele, hogy az európai ember életmódja az utóbbi 100 évben mennyit változott!

kínzó derékfájás

Milyen okai lehetnek kínzó fájdalmának?

De nem kell ennyire messzire menni: gondolja meg, hogyan ragasztotta az embert a székhez a számítógép, az autó, és még ezer és egy „hasznos” emberi találmány, ami „megkímél” a mozgástól, pedig arra nagyon nagy szükség lenne. Jól kiépített aszfalt utakon és járdákon, kemény felületen járunk, de így van ez otthon és a munkahelyünkön is.

Nem is gondolná, de az ülés egészségünk egyik legnagyobb ellensége. A mozgásszegény életmód sok baj okozója: hosszú távon a csigolyákat összetartó mély hátizmok sorvadásával jár. Ezeket az izmokat ugyanis nagyon ritkán használjuk, pedig ezek megfelelő tónusa biztosítja, hogy csigolyáink ne csússzanak össze. Ha ugyanis a csigolyák egymásra „roskadnak”, a gerincből kilépő idegek nyomás alá kerülnek, és ezt a szervezet nehezen kompenzálja. Jön az izomgörcs, összerándulnak az izmok, nehézzé válik a mozgás, derékfájdalom alakul ki.

Ha már egyszer fájt a dereka, tudja milyen kínlódás az. Ne hagyja, hogy a fájdalom győzzön.

  • A gyógytorna,
  • a hátúszás,
  • a kerékpározás,
  • de akár a napi félóra gyaloglás is segíthet. Iktassa be napirendjébe a rendszeres mozgást.

Megsúgom, hogy nemcsak beteg embereknek való a gyógytorna. Gyerekkortól segít a megfelelő testtartás, az előbb említett megfelelő izomtónus, és a fájdalommentes életmód kialakításában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük