Depressziós ismerőse van? Van segítség!

Mindenki életében vannak nehezebb időszakok, amikor több baj is éri, és kisebb-nagyobb problémákkal kell megküzdenie. Normális esetben nem problémázunk ezen. Felvesszük a kesztyűt, megoldjuk a gondokat, és minden a rendes kerékvágásba kerül. Előfordul azonban, hogy valaki úgy érzi, csőstül jön a baj, őt csak rossz éri, és semmi jót nem talál az életében.

Ha ez az állapot tartósan fennáll, akkor gyanakodhat depresszióra. Szeretünk ezzel a kifejezéssel dobálózni, és az átmeneti rosszkedvre is jelzőként használni, pedig komoly problémáról, mentális betegségről van szó.

A depressziós helyzetét nehezíti, hogy sokan nem veszik komolyan a tüneteit. Gyakran halljuk a „szedd már össze magad”, „kezdj már valamit magaddal”, „hagyd már abba az önsajnálatot”, és ehhez hasonló frázisokat.

  • Ön is mondta már ezeket?
  • Vagy talán Önnek mondták már valamelyiket?

Pedig ez az, ami a depressziósoknak a legkevésbé segít. Nem azért nem „szedik össze magukat”, mert nem akarják, hanem mert nem tudják. Ez nagyon nagy különbség. Beleragadtak egy állapotba, aminek köszönhetően mindent negatívan látnak, kilátástalannak érzik az életüket, és ebből csak nagyon ritkán tudnak segítség nélkül kibillenni. Súlyos esetben pedig még segítséggel sem sikerül talpra állni.

Mi is a depresszió?

A depresszió mentális zavar, az érzelmi és hangulati élet zavara. Általában külső hatás miatt alakul ki, ami a legkülönbözőbb lehet: családtag halála, az állás elvesztése, válás, anyagi problémák, túlterheltség, stressz. Általában a levertség a legfőbb tünet, de ehhez elég hamar társulnak kézzelfoghatóbb dolgok is, mint például az étvágytalanság, alvászavarok, váratlan sírások. Nem ritka, hogy a depresszió fizikai fájdalmakat okoz. Előfordulhat fejfájás, nyakfájdalom és hasi fájdalmak is.

A depressziós ember kedvtelen, és ami még szembetűnő lehet, hogy folyton fáradtságra panaszkodik. Feltűnő jel lehet, az alvási szokások megváltozása: előfordulhat, hogy fel sem akar kelni az ágyból, mert nem látja értelmét. Akkor is fáradt, amikor jóval többet aludt a megszokottnál. Könnyen észre lehet venni, hogy minden határozottság eltűnik belőle: halk, elhaló hangon beszél, nem nagyon gesztikulál, sokszor alig lehet érteni, amit mond. Jellemző a gondterhelt arc, szomorú, esetleg fásult, közömbös tekintet.

Nem szabad annyiban hagyni

depresszió

Valamelyik hozzátartozóján a depresszió jeleit tapasztalja? Ne hagyja annyiban. Kérjen segítséget neki!

A depressziós ember magától biztos, hogy nem fog segítséget kérni. Éppen ezért ha a depresszió jeleit látja valakin a környezetében, akkor mindenképpen meg kell próbálni kimozdítani őt ebből az állapotából. Ő maga valószínűleg észre sem veszi a bajt. Ha pedig mégis, akkor nem érdekli. Úgy érzi, nincs értelme változtatni, vagy úgysem sikerülne. A depressziós nem segít magán. A depressziósok 99 százalékban külső behatásra fordulnak szakemberhez. Ezért nagyon fontos, hogy a depressziós hozzátartozót, barátot ne hagyja magára. Terelje afelé, hogy segítséget kérjen.

A depressziós állapotban a legveszélyesebb az elszigetelődés. Az értéktelenség érzését fokozza, ha az érintett úgy érzi, senki sem szereti, senki sem kíváncsi rá, és senkit sem érdekel, mi van vele. Éppen ezért nem szabad magára hagyni a depresszióst, még akkor sem, ha ő kifejezetten kéri. Valószínűleg nem is igazán érzi az állapota súlyosságát. Súlyos esetben a depresszió akár öngyilkosságig is fajulhat, ezért nagyon fontos z időben elkezdett kezelés.

Ha a depresszió jeleit tapasztalja a környezetében, akkor ne dugja homokba a fejét!

A kombinált kezelés a leghatékonyabb

A depresszió szerencsére nagyon jól kezelhető, de mindenképpen segítség kell hozzá. A kezelés két részből áll: egyrészt szükség van pszichoterápiára, másrészt gyógyszeres terápiára. A gyógyszerek az érzelmi egyensúly helyreállítását szolgálják, de nem könnyű eljutni idáig. Ennek az az oka, hogy míg a konkrét hatásra heteket kell várni, addig a mellékhatások azonnal jelentkeznek. A beteg emiatt hamar úgy érezheti, nem ér semmit a kezelés, csak rosszabbul van. Ekkor sem szabad azonban feladni.

A pszichoterápia célt próbál adni a depressziós páciensnek, igyekszik kibillenteni a holtpontról. Fontos, hogy ebben a hozzátartozók is segítsenek. Ismerjék el a probléma súlyosságát, és támogassák a depresszióst, mert ez feltétlenül szükséges a gyógyuláshoz. A kezelés nem 1-2 alkalom, rendszeresen és tartósan szükség van rá, a visszaesések elkerülése érdekében.

Segít a természetgyógyász

Sok esetben már az életmódváltás is segít. A több évtizedes tapasztalattal rendelkező természetgyógyászok azt mondják, hogy a depressziós változtasson az életén. A sikerhez a legtöbbször persze külső segítség kell. A segítség lehet egy hozzátartozó, barát vagy szakember is.

  1. Sokat jelenthet az, ha nem otthon a négy fal között gubbaszt, hanem kimozdul otthonról.
  2. Sokszor segít, ha új társaságot talál magának a depressziós, vagy találnak neki a hozzátartozók.
  3. Valamilyen új elfoglaltság vagy új hobbi is segíthet kilábalni a búskomorságból.
  4. Segíthet az is, ha elkezd mozogni rendszeresen.

Bármi hasznos lehet, ami célt, értelmet ad a depresszióval küzdő életének.

Ön a környezetében tapasztalja valakin a depresszió tüneteit?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük