Szeret futni? Hogyan fusson helyesen?

Hogy fusson helyesen, hogy a futás valóban egészséges és jótékony hatású legyen?
Mikor NE fusson? Kinek nem ajánlott a kocogás?
Egyébként miért is jó, egészséges a futás?
Ha pedig mégis bekövetkezett a „baj”, a „sportsérülés”, akkor mit lehet sikerrel alkalmazni a kezelésre?

Talán említeni sem kell, hogy az egyik leginkább egyszerű és az Ön számára is elérhető mozgásforma a futás. Február elején már, a tavasz közeledtével talán Ön is egyre sűrűbben nézegeti magát a tükörben, és azon gondolkozik, miként lehetne megszabadulni a még karácsonykor fölszedett néhány plusz kilótól. A futás tényleg remek alternatívája lehet a probléma megoldásának, viszont az egészsége megóvása érdekében érdemes néhány dolgot átgondolni.

futás helyesen

Hogyan fusson helyesen? Milyen felszerelésre van szüksége?

Mint általában minden sportnál, a futásnál is szüksége van bizonyos minimális felszerelésre. Esetünkben a legfontosabb a cipő. A cipő kiválasztásánál több szempontot is érdemes figyelembe venni, pl. mennyit és hol fut, vagy a lábfeje állapota (lúdtalp, bokasüllyedés stb.) milyen.

Manapság a legegyszerűbb megoldás az, ha felkeres egy kimondottan futásra szakosodott üzletet, ahol a cipő kiválasztásánál szakemberektől kap segítséget. A helyes cipőválasztásra nem csak azért van szükség, hogy kényelmesebb legyen, hanem mert az ízületeit futáskor igen komoly erőhatás éri, amely akár a testsúlya három-négyszerese is lehet. (Egy 70 kg-os ember lejtőn történő intenzív futáskor akár 300kg-mal is terhelheti a boka, térd vagy csípő ízületet vagy a gerincét.) Hosszú ideje fennálló terhelésnél az ízületek porcos részei roncsolódhatnak, ami sokszor már nem visszafordítható, degeneratív állapotot eredményez. Éppen ezért van szükség az erőhatások minimalizálására.

Amellett, hogy a futásnál sok esetben az elsőszámú cél az alakja visszanyerése, nagyon jó hatása van a kardiovaszkuláris állóképességére is.

  • Csökken a pulzusszáma és a vérnyomása,
  • javul az általános állóképessége, és nem utolsó sorban a kitartása.
  • Az élet szinte minden területén könnyebben tud helytállni, javul a stressztűrő és koncentráló képessége, és jobban reagál a negatív külső hatásokra.

Mint a legtöbb sportnál a futásnál is előfordulhatnak sérülések, mint pl. húzódás, rándulás, ficam vagy akár törés is. Súlyosabb esetben mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, és így hozzájutni egy pontos diagnózishoz. Sportsérülések gyógyításánál már egyre több lehetőség közül választhat, de itt is érdemes kikérni egy szakértő véleményét. Persze néha nem biztos, hogy az első megoldás lesz célravezető.

Sportsérülések és sportártalmak kezelésénél nagyon jó eredménnyel alkalmazzák

  • a lökéshullám terápiát,
  • a kinesio-tape-et, vagy éppen
  • a sport- vagy gyógymasszázst.

De léteznek egyéb terápiás módok is, mint az elektroterápia, lézer- vagy ultrahang terápia. Ezek közül talán a két leginkább elterjedt terápiás mód a lökéshullám terápia és a kinesio-tape kezelés. Ezen terápiák létjogosultságát talán az bizonyítja legjobban, hogy lökéshullám terápiás gépet egyre több sportegyesület vásárol, hogy helyben és késlekedés nélkül tudják a sérüléseket kezelni, illetve a színes szalagokat a 2012-es londoni olimpián részt vevő versenyzők mintegy 50-60%-nál láthattuk.

Nem szabad megfeledkezni a masszázsról sem, már csak azért sem, mert sokszor a bemelegítő vagy levezető masszázzsal nagyon sok sérülést megelőzhet. A már bekövetkezett sérülésnél a rehabilitációban nagyon nagy szerepet kap a gyógytorna, amin nem nagyon érdemes spórolni, mert lényegesen lerövidíti a gyógyulási időszakot, és a későbbiekben kisebb lesz az újrasérülés veszélye.

Milyen sportsérülése volt már?

  • Hogyan kezelte vagy kezeltette a sérülését?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük