Kigyógyulni az allergiából – lehetséges?

Az allergia az a „betegség”, amire azt szokták mondani, hogy ha megvan, az pech. Nem nagyon lehet vele mit csinálni. Legfeljebb gyógyszerrel lehet csökkenteni a kellemetlen tüneteket, és amennyire lehet, kerülni a kiváltó okot. Az idézőjel azért van, mert az allergia valójában nem betegség, hanem egy túlzott immunválasza a szervezetünknek valamilyen anyagra. Mégis, egy nemkívánatos dologról beszélünk, ami megnehezíti az életünket, és a tünetek betegséghez hasonlítanak. Ezért sokan betegségként is kezelik, így gondolnak rá.Pedig az egyik legrosszabb, amit tehetünk, ha az allergiát betegségként kezeljük. Ha emiatt kialakul egy betegségtudatunk, sokkal nehezebben fogjuk átvészelni az allergiás időszakot. Ha betegnek érezzük magunkat, azok is leszünk: minden tünetet jobban felveszünk, jobban fogunk szenvedni, mintha nem tekintenénk betegként magunkra. A kellemetlen tünetekre is létezik gyógymód, de még magától az allergiától is meg lehet szabadulni.

Ha Ön is szenved valamilyen allergiától, akkor az alternatív gyógyászat a segítségére siet.

Mi is az allergia?

Ahogy említettük, az allergia a szervezet túlzott immunválasza egy valójában teljesen hétköznapi dologra. Tulajdonképpen az történik, hogy a szervezet támadásként reagál valamire, és heves védekezésbe kezd ellene. Hogy az allergiát mi váltja ki, nagyon különböző lehet. Leggyakoribb, hogy valamilyen légutakba jutó anyag a ludas (por, pollenek), illetve az ételekkel szembeni túlérzékenység sem ritka jelenség. Az esetek többségében nem kell félni. Az allergia ugyanis ártalmatlan, „csupán” átmenetileg megkeseríti az életét.

Persze vannak esetek, amikor az allergia nem valami apróság: néhány ember súlyos túlérzékenységet mutat bizonyos anyagokra.

  • A mogyoró például híresen erős allergén. Annyira súlyos reakciót tud kiváltani azokból, akik érzékenyek rá, hogy halálos kimenetele is lehet a falatozásnak.
  • A darázs csípése is ezért veszélyes: aki allergiás rá, annál olyan súlyos mértékű dagadás jelentkezhet, hogy a megduzzadt nyálkahártya miatt elzáródnak a légutak, és az érintett egyszerűen megfullad. Ezek azonban kirívó esetek, jellemzőbb, hogy az allergia orrfolyással, tüsszögéssel, viszketéssel, illetve kiütéssel jár.

Mit tehet ellene?

allergia ellen

Mit tehet az allergia ellen?

Vannak kiváló allergia elleni gyógyszerek, de nem árt tudni, hogy ezek csak annyit segítenek, hogy elnyomják a tüneteket, magát az allergiát nem szüntetik meg. Bizonyos esetekben persze jó szolgálatot tehetnek, hiszen vannak olyan allergének, amik ha akarja, ha nem, jelen vannak. Ilyenkor persze jó, ha legalább a tüneteket sikerül enyhíteni, hogy kicsit jobban érezze magát, és koncentrálhasson arra, amire kell ahelyett, hogy percenként orrát fújná, vagy a szemét törölgetné.

A legjobb azonban, ha a kiváltó okot szünteti meg. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy el kell kerülni azt a valamit, ami az allergiát okozza.

  • Ha például az állatszőrre allergiás, akkor jobban teszi, ha nem tart háziállatot, hogy ne kelljen nap, mint nap szenvedni a tünetektől.
  • A por ellen gyakori, aprólékos takarítással lehet védekezni,
  • az allergiát kiváltó élelmiszereket pedig egész egyszerűen ne fogyassza.
  • Az is sokat segíthet, ha természetes tisztítószereket használ.

Mi segíthet még?

Több kutatás is kimutatta már, hogy az allergiás panaszok hátterében nagyon sokszor lelki tényezők állnak, illetve pszichés zavarok is fellelhetők. Lehet, hogy furcsán hangzik, de a stressz, az élet különböző területein kialakuló konfliktusok, valamint az ezekből származó problémák felerősíthetik az allergiás tüneteket. Az is jellemző továbbá, hogy egy-egy negatívan megélt esemény, mint például a munkahely változtatás, válás, vagy éppen a gyász is kiválthatja az allergiás tüneteket.

Mi a teendő? Elkerülni mindezeket. Mondani persze könnyű, megvalósítani kevésbé. Hiszen a stressz, a feszültség minden nap jelen van az életünkben – de fejben dől el, hogyan éli meg.

Segíthet, ha igyekszik távol maradni a kifejezetten kellemetlen helyzetektől, illetve megpróbál felvenni egyfajta pozitív szemléletet, hogy ne a negatív oldalát élje meg mindennek. Ha mindez nem elég, és további segítségre van szükség, a természetgyógyászat, a reflexológia, illetve a fülakupunktúrás kezelés segíthet.

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük