Beszéljünk a gerincferdülésről

A gerincferdülés egy olyan probléma, amitől sok ember szenved. Talán az Ön környezetében is van olyan, akinek gondja van a gerincével?

gerincferdülés látható jele

A gerinc nem egyenes, hanem jobbra vagy balra görbül

A latinul scoliosisnak nevezett betegség lényege, hogy szemből nézve a gerinc vonala nem egyenes, hanem jobbra vagy balra görbül. Ennek természetesen vannak különböző fokozatai, az egészen enyhétől a durva görbületekig. Enyhe esetben nem mindig okoz problémát, de természetesen minél nagyobb fokú a gerincferdülés, annál jellemzőbb, hogy fájdalom, mozgásbeli korlátozottság, illetve kívülről is látható jelek tapasztalhatók.

A gerincferdülés a fiatalokat is ugyanúgy érinti, mint az idősebbeket. Felmérések szerint a fiatalok 10-15 százaléka érintett, és érdekes, hogy a lányok körében négyszer gyakrabban fordul elő, mint a fiúknál. Esztétikai problémákban is megnyilvánul, mivel a ferdülés pontos helyétől függően a háti részen, vagy a lumbális szakaszon (az ágyéki gerincen, a gerinc alsó részén) púposodást okozhat.

Ami kívülről látszik, az leginkább a rossz tartás. Odafigyeléssel persze a helytelen testtartást lehet korrigálni, de nem mindig sikerül, főleg, ha fáradtabb az ember. Biztos tapasztalja Ön is, hogy ha fáradt, akkor nehezebb odafigyelnie a helyes tartásra. Ha pedig gyakran fáradt, akkor bizony gyakrabban nem figyel oda a tartására.

Schuermann szindróma

A gerincferdülés egy fokozottabb formája a Schuermann szindróma. Erről akkor beszélhetünk, ha az említett púposodás rögzült, vagyis az érintett hiába próbál meg odafigyelni arra, hogy húzza ki magát, helyesen tartsa a hátát, nem megy, képtelen rá. Ez sajnos egy öröklődő probléma, az esetek körülbelül felében figyelhető meg családi halmozódás. A tüneteket a csigolyák fejlődési zavara okozza. Egészen pontosan a csigolyák ék alakúvá válnak, ez felelős a probléma kialakulásáért.

A Schuermann szindrómában szenvedők sajnos már gyerekkorban elkezdik tapasztalni a tüneteket. Általában 10 éves koruk körül már érzik a hátfájást, nemtől függetlenül. Fiúk és lányok esetében is hasonló formában jelenik meg a betegség. A tünetek, illetve a görbület mértéke enyhíthető, amennyiben korán megkezdik a kezelést, ezért érdemes ennek nekifutni, amint fény derül a problémára. Ha már befejeződött a csontosodás, akkor az állapotromlás elkerülése miatt van szükség a kezelésre, tornára, illetve esztétikai szempontból érhetők el eredmények.

Mitől alakul ki a gerincferdülés?

Tapasztalható némi családi halmozódás, de sajnos az esetek többségében nem határozható meg az ok. Lehet a háttérben ideg-ízületi probléma, a végtagok eltérő hossza, valamilyen veleszületett elváltozás. Újabban emellett elég gyakran hívják fel a figyelmet arra, hogy csecsemőkorban figyelni kell a gyerek fejlődési ritmusára: nem szabad idejekorán ültetni kitámasztva, csak ha már magától tud ülni, és megtartja magát egyenes háttal. Ugyanez vonatkozik a felállásra, a járásra.

Bizonyos eszközök használata sem javasolt. Például a bébikomp is gondokat okozhat a gerincfejlődésben, valamint a helytelen eszközzel való hordozás. Iskolás kortól pedig figyelni kell rá, hogy a gyermek ne féloldalasan legyen terhelve, Használjon hátizsákot. Később pedig főleg a hölgyekre jellemző hatalmas táskák mindig azonos vállon cipelése okozhat problémát.

Mi jelzi a bajt a gerinc ferdülésénél?

Éppen ez a fő probléma: az esetek többségében semmi sem jelzi a gerinc ferdülését. Ha csak szimpla, enyhe fokú gerincferdülésről beszélünk, az érintett nem szokott fájdalmat érezni, csak sokkal később, évek, évtizedek múltán lesz igazán nagy a gond. Az ismeretlen eredetű gerincferdülés általában 10-12 éves korban alakul ki. Hogy időben meg lehessen kezdeni a kezelést, nagyon fontos, hogy a lehető leghamarabb észlelje a problémát. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha rendszeresen ellenőrzi, vagy ellenőrizteti a gyermekei hátát, mivel könnyen észlelhető tünetet jó ideig nem fog okozni a gerincferdülés.

Kicsit súlyosabb esetekben lehet megfigyelni, hogy a hirtelen megnyúlt kamasz gyerek túl hamar elfárad, mert a gyenge hátizmai nem bírják el a gyorsan megnövekedett terhelést. Jellemző tünet még az egyik oldalon lógó váll. Az is lehet, hogy sánta járás alakul ki, valamint előfordulhat látszólag ok nélküli zsibbadás is. Ez azonban sajnos néha nem is tűnik fel, így még ha vannak is jelei a gerincferdülésnek, sokan nem is gondolnak rá, ezért nem kezelik a problémát. Ön ne tegyen így.

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

A súlyos gerincferdülés

  • szív- és légzőszervi panaszokat okozhat,
  • krónikus fájdalom kialakulásáért lehet felelős, valamint
  • évek múltán akár gerincsérv kialakulásával is lehet számolni, amennyiben nem kezelik megfelelően a gerinc problémáját.

Önnek is problémája van a gerincével? Ezeket a panaszokat akár gerince ferdülése is okozhatja?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük