Legnagyobb ellenségünk a stressz

Sok ember érzi úgy, hogy a mindennapi élete egy mókuskerék, ami teli van újabb és újabb megoldásra váró feladattal. Azért is hasonlítható mókuskerékhez, mert sosincs vége: amint valamit megoldottunk, teljesítettünk, már jön is valami más, amiben helyt kell állni. Önnek sem ismeretlen ez a mókuskerék?

Ilyen helyzetben nem csoda, ha sokan úgy érzik, túlterheltek, és egy szemernyi erejük nincs. Ennek következtében az ember ideges lesz, feszült, nyugtalan, és ingerlékeny. Nem érzi jól magát a bőrében. És sajnos ez általános jelenségnek mondható manapság.

A rengeteg feladat miatt érzett stresszt fokozza, hogy sok esetben az elvárások is hatalmasak. Az embernek helyt kell állnia a munkahelyén, ahol nem ritkán 2 ember munkáját végzi egyszerre. Aztán a családosoknak otthon sincs azonnal pihenés, amint beléptek az ajtón azonnal várja őket az otthoni elvégzendő feladatok sora. Mindemellett próbálnánk egy kicsit magunkra is időt szakítani, a barátokra, egy kis testmozgásra, ne adj isten hobbira. Ismerősek ezek az időszűke helyzetek Önnek is? Ha igen, akkor nem csoda, hogy úgy érzi, a nap 24 órája semmire nem elég. Folyton rohan maga után, és egyre jobban nő a stressz, ami súlyos problémákhoz is vezethet.

Mit okozhat a stressz?

A fenti kérdésre gyakorlatilag nem lehet elég kimerítő választ adni. A lista szinte végtelen, és egyedileg testre szabott lehet. A stressz vezethet például depresszióhoz, hiszen az ember úgy érzi, sosincs egy lélegzetvételnyi szünete sem. Folyamatosan robotol, nincs kiút a taposómalomból és előbb-utóbb befásul. De fizikai betegségek is kialakulhatnak, mint például a magas vérnyomás, egyéb szív- és érrendszeri panaszok. Jelentkezhetnek alvászavarok is, amivel egy ördögi kör alakul ki, hiszen a kialvatlanság megnehezíti a feladatok teljesítését, a koncentrációt, tovább növelve ezzel a stressz szintet.

A stressz a személyes kapcsolataira is nagyon negatív hatással lehet. Ha stresszes, akkor feszült és ingerlékeny. Folyamatosan fáradt, befásult és érdektelen lehet. El lehet képzelni azt is, hogy milyen jó egy túlterhelt, feszült emberrel együtt élni, aki minden apróságtól a plafonon van, és állandóan felemeli a hangját, mert folyton ideges. Nem csoda, hogy ez megsínyli az emberi kapcsolatokat, legyen az párkapcsolat, barátság, testvérek, vagy akár szülő és gyermek közötti kapcsolat. Nagy károkat tud okozni, ha az ember nem tudja levezetni a feszültséget.

Pozitív stressz is létezik, de persze nem ez a gyakori

A stresszt általában negatív szövegkörnyezetben emlegetjük. Biztosan Ön is.
Ez azonban elég igazságtalan, tekintve, hogy pozitív stressz is létezik. Ez az a fajta stresszhelyzet, ösztönző izgalmi állapot, ami kihozza Önből is a legjobbat, aminek hatására pl. olyan tudást is elő tud kaparni az emlékezetéből például egy vizsgán, amiről nem is tudta, hogy létezik. Ezzel önmagának is kellemes csalódást okoz, és szorultnak hitt helyzetéből kifejezetten jól fog tudni kijönni. Egy ilyen kellemes tapasztalat nagyon fel tudja ám dobni a napját.

A stressz tehát tulajdonképpen természetes dolog, sőt, sok esetben szükséges, és egészséges is. Általában véve viszont akkor beszél róla, amikor már túl sok van belőle. Ez pedig semmiképpen nem nevezhető jónak. Éppen ezért használjuk általában negatív értelemben a stresszt.

„Stressz ellen mit tegyek?”

stressz ellen mit tehet

Állandóan feszült? Ideges és stresszel? Mit tehet stressz ellen?

Amikor felteszi ezt a kérdést, akkor biztos megkapta már válaszként, hogy kerülje el a stresszt. Ugye, milyen könnyű ezt mondani?

Ha problémát okoz Önnek, hogy túl sok stressz van az életében, akkor az ismerősök nagyon könnyen dobálóznak azzal a mondattal, hogy iktassa ki a sok feszültségforrást. De ha jobban belegondol, rájöhet arra, hogy ezt nagyon nem könnyű ám megcsinálni. Ha pl. a munkahelye nagyon stresszes, hatalmas elvárásokkal, zsarnok főnökkel, rengeteg feladattal, akkor mégis mit tehet a stresszes helyzetek elkerüléséért?

Mindenki pénzből él. Megengedheti-e magának azt a luxust, hogy egyik napról a másikra felmond, mert sok a stressz a munkájával kapcsolatban?

Akkor se mindig lehetséges a stesszmentes megoldás, ha valamilyen konfliktus miatt feszült éppen, hiszen ezeknek a helyzeteknek a megoldásához mindig két ember kell.

Mit tehet mégis?

A stresszt teljesen nem lehet kiiktatni, de valójában nem is kell. Kezdetnek ezt a helyzetet kell elfogadni. Ekkor, vagyis ha elfogadja a helyzetet, akkor máris egy feszültséggel kevesebb van az életében.

Fontos az is, hogy rendszeresen szakítson időt arra, hogy kiengedje a gőzt, és időnként azzal foglalkozzon, amivel igazán szeretne, ami ellazítja, felfrissíti. Ez lehet akár csak kétszer egy óra hetente, de meglátja, hogy csodákra képes.

Érdemes lehet valamilyen direkt stresszűző tevékenységet is folytatni, például jógázni, meditálni. Segíthet ezeken kívül a reflexológia, fülakupunktúra, a masszázs is. Ezekkel a technikákkal ugyanis remekül el tud lazulni, és el tudja engedni a feszültségeket. Ezek közül bármelyik segíthet, de nem lehet előre tudni, hogy Önnek melyik lehetne a legjobb. Ki kell próbálni, hogy melyik működik Önnél. A legjobb az egészben az, hogy Önnek nem kell ezekkel mindegyikkel foglalkozni. Próbálja ki mindegyiket, és nézze meg, hogy Önnél melyik válik be hatékony stresszűzőként. Ha kitapasztalta, hogy valamelyik igazán hatásosan kikapcsolja, ellazítja, felfrissíti, akkor már meg is találta a megfelelő módszert a stressz kezelésére és elűzésére. Ha valamiért feszült, vagy úgy érzi, hogy nehezen tudja kezelni a feje fölött összecsapó hullámokat, akkor már tudja, hogy milyen módszerhez fordulhat a siker reményében.

Ha viszont úgy érzi, hogy súlyosabb a probléma, akkor ne szégyellje szakember segítségét kérni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük