Pajzsmirigy túlműködés okai

Túlműködő pajzsmirigynél a pajzsmirigy által termelt T3 (trijód-tironin) és T4 (tetrajód-tironin) pajzsmirigyhormonok a pajzsmirigy egészséges működéséhez szükséges mennyiségnél többszörösen túltermelődnek. Túlműködésnél felmerül a kérdés, hogy mi okozhatja. A pajzsmirigy túlműködés okai sokfélék lehetnek. Mik lehetnek a leggyakoribb okok?

Autoimmun pajzsmirigy túlműködés

pajzsmirigy túlműködés okai

Mik lehetnek a pajzsmirigy túlműködés leggyakoribb okai? Mi okozza Önnél pajzsmirigye túlműködését?

A pajzsmirigy túlműködésének leggyakoribb oka a pajzsmirigy autoimmun gyulladása. A pajzsmirigy túlműködéses eseteinek több mint felét, egyes felmérések szerint akár 60-70%-át is a pajzsmirigy autoimmun gyulladása okozza.

Ilyenkor az immunrendszer téves utasítására a szervezet saját magát támadja meg. Azért, mert a pajzsmirigy felszínén található pajzsmirigy stimuláló hormont érzékelő receptorokat ellenséges támadóként érzékeli az immunrendszer. Márpedig az immunrendszer az ellenséges behatolók ellen antitesteket termel.

Ezeknek az antitesteknek a termelődésekor nem az agyalapi mirigy által termelt pajzsmirigy stimuláló hormon, hanem az antitestek irányítják a pajzsmirigy hormontermelését. Ennek hatására a pajzsmirigy egyensúlyi működéséhez szükséges pajzsmirigyhormonok mennyisége helyett annak többszöröse termelődik meg. A pajzsmirigyhormonok túlzott termelése miatt pedig túlműködik a pajzsmirigy.

A sejtek anyagcseréjét szabályozó hormonok túlzott termelődése miatt pedig felgyorsul a sejtek anyagcseréje.

Pajzsmirigy gyulladása

A pajzsmirigy gyulladása lehet autoimmun is. Gyakran okozza azonban a pajzsmirigy gyulladását a terhesség is. Emellett pedig más okai is lehetnek.

A gyulladás miatt a pajzsmirigyhormonok az egyensúlyi működéshez szükségesnél nagyobb mennyiségben termelődnek, és ez a pajzsmirigy túlműködését okozza.

Autonóm adenóma

A pajzsmirigy jóindulatú daganata, göbösödése, a pajzsmirigy önállósult részének is tekinthető. Az a veszélye, hogy az agyalapi mirigy által termelt pajzsmirigy stimuláló hormon irányítása alól ez az önállósult pajzsmirigy rész kivonja magát. Ezért pajzsmirigyhormon termelése nem igazodik a pajzsmirigy egyensúlyi működéséhez. Vagyis ennek a résznek a hormon termelését nem szabályozza az agyalapi mirigy által termelt TSH.

Kialakulhat ilyen jóindulatú daganat, göbös pajzsmirigy jódhiány miatt. Amíg nem kerül jód a szervezetbe, addig ez észrevétlen marad, mert nincs jódbevitel, ami fokozott pajzsmirigyhormon termelésre ösztönözné. Ha azonban jód kerül a szervezetbe, akkor felerősödhet a hormontermelése, és ez a pajzsmirigy túlzott hormontermeléséhez, túlműködéséhez vezethet. Ilyen lehet például röntgenvizsgálatnál, mert ezeknél jódtartalmú kontrasztanyagot adnak be.

Túlzott jódbevitel

Az élelmiszerekben szervezetbe jutó jód a gyulladás mérséklésével és a pajzsmirigy hormontermelésének ösztönzésével hasznos ásványi anyagként megfelelő mennyiségben bejuttatva a szervezetbe segíti a pajzsmirigyhormonok termelődését, és a pajzsmirigy egyensúlyi működését. Azonban, ha túlzott mennyiségben jut be a szervezetbe a jód, akkor ez a túlzott bevitel túlzott hormontermelésre ösztönzi a pajzsmirigyet.

Ez a túlzott jódbevitel pedig nem előnyös. Azért, mert a pajzsmirigy problémánál sosem a hormontermelést ösztönözzük vagy csökkentjük, hanem a pajzsmirigy egyensúlyi működését igyekszünk visszaállítani.

Természetes formájukban, élelmiszerekben elfogyasztva a jódot nem igazán lehet túladagolni. Azért, mert a felesleges mennyiség egyszerűen eltávozik a szervezetből a vizelettel. Azonban táplálékkiegészítőként huzamosabb ideig fogyasztva már könnyen előfordulhat túladagolás.

Sok jódot tartalmazó gyógyszerek állandó szedése is okozhatja a pajzsmirigy túlzott működését. Például pajzsmirigy alulműködésnél az egyik kezelési lehetőség a gyógyszeres hormonpótlás. Ha ez túlságosan nagy adagban történik, akkor az nem az alulműködő pajzsmirigy egyensúlyi működéséhez fog vezetni, hanem a pajzsmirigy túlműködéséhez.

Egy felnőtt szervezetnek napi 150 mikrogramm jódra van szüksége. Terhesség idején ennél többre, mintegy 200-250 mikrogramm jódra van szüksége a szervezetnek. Jelentősen efelé a naponta elfogyasztott mennyiség felé nem érdemes menni. Azért, mert annak túladagolás lehet a következménye, ami idővel a pajzsmirigy túlműködését is okozhatja.

Strúma, a pajzsmirigy megnagyobbodása

A pajzsmirigy megnagyobbodása is okozhatja a T3 és T4 pajzsmirigyhormonok egyensúlyinál nagyobb mennyiségű termelődését.

pajzsmirigy megnagyobbodás okai

A pajzsmirigy leggyakrabban a jód hiánya miatt nagyobbodik meg

A pajzsmirigy megnagyobbodása leggyakrabban a jódhiány miatt alakul ki. Az elégtelen jódbevitel miatt a pajzsmirigy nem termel elég pajzsmirigyhormont. Ezért az agyalapi mirigy által termelt pajzsmirigy stimuláló hormon a pajzsmirigy megnagyobbodásával is igyekszik fokozottabb hormontermelésre ösztönözni a pajzsmirigyet.

A pajzsmirigy megnagyobbodása nem feltétlenül jelenti a hormontermelés egyensúlyának a felborulását. Azonban a megnagyobbodott pajzsmirigyhez kapcsolódhat a pajzsmirigy alulműködése vagy túlműködése is.

Lelki oka is lehet a pajzsmirigy túlműködésnek

A pajzsmirigy egyensúlyi működésének a felborulása modern fogyasztói társadalmunk egyik tipikus következménye.

Az állandó rohanás, a határidők túlzott szorítása, az állandó megfelelési kényszer, a stressz sokszor váltja ki a pajzsmirigy túlzott hormontermelését is. Ilyenkor sokszor a mások által felénk sugárzott túlzó igényei, a megfelelési kényszer is okozhat idővel panaszokat.

Illetve sokszor saját magunk állítunk magunk elé olyan követelményeket, amelyeknek egyre nehezebben vagy pedig egyáltalán nem tudunk megfelelni. Márpedig ez feszültséget, frusztráltságot okoz, ami előbb-utóbb lelki panaszokban jelentkezik.

Sokszor pedig az életünkben bekövetkezett nagy trauma okozza a tünetek megjelenését, jelen esetben a pajzsmirigyhormonok túlzott termelődését. Ilyen nagy trauma lehet például egy válás, egy szakítás, vagy egy szeretett családtag elvesztése. Ilyen nehéz helyzet azonban a munkahely elvesztése, vagy az egyre nehezebb anyagi helyzet. Szinte bármilyen olyan esemény kiválthatja, amit nagy lelki teherként él meg.

Örökletes hajlam is okozhatja

Ha a felmenői között van pajzsmirigy túlműködéssel küzdő, akkor az átlagosnál nagyobb valószínűséggel jelentkezik Önnél is a pajzsmirigy túlműködése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük