Mi lehet természetes köhögéscsillapító?

A gyógyszerek mellékhatásaitól sokan ódzkodunk. Ezért választunk természetes, tehát mellékhatásoktól mentes megoldásokat egészségünk védelmére, helyreállítására. A gyógynövények között több olyan is van, amely alkalmas a köhögés csillapítására. Melyek ezek a természetes köhögéscsillapítók?

Száraz köhögésnél a köhögési rohamot célszerű csillapítani, váladékos köhögésnél pedig a lerakódott nyálka felszakadozását érdemes segíteni.

Természetes köhögéscsillapító a váladék felszakadozására és a köhögés csillapítására

kakukkfű tea köhögés csillapítására

Kakukkfűből készült tea köhögése csillapítására

A kakukkfűből, bodzából vagy a lándzsás útifűből készült tea főzet fogyasztása, illetve a főzetből felszálló illatok is segítik a váladék felszakadozását. Nemcsak hígítja a váladékot, és ezzel elősegíti a felsőbb légutakba való kerülését, hanem a hörgők görcsös összehúzódását is megelőzi.

Közvetlenül lefekvés előtt nem szabad váladékoldót használni, mert ez a váladékot felszaggató hatása miatt köhögteti a beteget, és ezzel megnehezíti az alvását. A váladékoldóra napközben van szükség. Este a köhögés csillapítása fontosabb, még hurutos köhögésnél is.

A méz köhögést csillapító hatása széles körben ismert, ráadásul kifejezetten hatásos is, hisz a gyógyszerekéhez hasonló köhögéscsillapítást várhat tőle. Biztos lehet benne, hogy a recept nélkül kapható köhögéscsillapítók hatékonyságával bőven felér a méz. Ha este, lefekvés előtt 1-2 kávéskanálnyi mézet megeszik, akkor ez erősen tapadó fehérjéivel képes megnyugtatni a garatot. Csökkenti a gyulladást, és ezzel pedig mérsékli a köhögést. Könnyebben tud aludni.

Ha citromlevet és kókuszolajat kever a mézhez, akkor még ízletes szirupot is fogyaszthat a köhögés csillapítására.

Az eldugult orrjáratok felszabadítása

Már a bőséges folyadékfogyasztással is jelentősen segíti az eldugult orr felszabadítását.

Ha emellett még néhány csepp borsmenta vagy eukaliptusz olajat cseppent forró vízbe, és ennek a gőzét inhalálja, akkor ezzel még inkább segíti a légutak felszabadítását.

Forró zuhany

A gőz nemcsak szaunázásra jó, hanem hatásos fegyver lehet a köhögéssel szemben is. Ha bőségesen megengedi a fürdőkádat forró vízzel, és a felszálló gőzben tölti az időt, akkor a gőz nemcsak a légutait nyugtatja meg, hanem még a hurutos nyálka felszakadozását is elősegíti.

Asztmás köhögésnél és a gyerek kruppos köhögésénél azonban ezt a módszert ne használja, mert a meleg nem tesz jót.

Gyömbér

A gyömbér is hatásos természetes köhögéscsillapító, mert a benne lévő antihisztaminok enyhítik a megfázás tüneteit. A friss gyömbérből készíthet teát úgy, hogy a felszeletelt gyömbérszeleteket 20-30 percig áztatja forró vízben. Ha ízletes teára vágyik, akkor ízesítheti citrommal és mézzel is.

A méz köhögéscsillapító hatásáról már beszéltünk ebben a cikkben is, a citrom megfázást csökkentő C-vitamin tartalmáról pedig nem kell sokat beszélni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük