Légúti allergiában szenved?

A légúti allergia az immunrendszer felfokozott, túlzó reakciója a levegőben szálló, terjedő allergén anyagokra. Ilyen allergének például a szénanáthát okozó pollenek, de ilyen az állati szőr vagy a házi poratka is.

légúti allergia

Légúti allergiája van Önnek is?

A légúti allergiától szenvedő ezeknek az anyagoknak a levegőben megjelenő minimális koncentrációjára is túlérzékenységgel reagál. Az immunrendszer eltúlzott reakciója okozza a betegséget, miközben másoknál, akik nem érzékenyek ugyanarra az allergén anyagra, az adott anyag jóval nagyobb koncentrációja sem okoz panaszokat.

Ha az allergiás tünetek az egész hörgőrendszert érintik, akkor asztmáról van szó. A légúti allergia az orrnyálkahártya gyulladását is okozhatja, ekkor pedig a szénanátháról beszélünk.

Az asztmás roham akkor alakul ki, amikor a levegőben szálló allergén anyagokat belélegzik. Asztmás rohamot okozhatnak egyes ételek vagy akár gyógyszerek is, de az állati szőr vagy a poratkák is.

A szénanáthát a növények virágporával szembeni allergiás reakció váltja ki. Éppen ezért nem véletlen, hogy ezek a tünetek a növények és fák virágzásának idején, tavasszal és nyáron jelentkeznek.

Az összes náthás megbetegedés mintegy kétharmada vezethető vissza valamilyen allergiás okra.

Melyek a légúti allergia okai?

Az allergiás asztmát sok minden okozhatja. Egyes esetekben a levegőben szálló pollenek állnak az asztmás rohamok hátterében. Ezek a növények virágzásának idején fordulnak elő.

Egész évben előfordulhatnak olyan asztmás rohamok, amelyeknek a hátterében az állati szőrök, poratkák és a házipor vannak.

A szénanátha is jelentkezhet szezonálisan, a növények virágzásának idején, és egész évben is.

  • A szezonális tüneteket a virágporzás idején a levegőben terjengő pollenek okozzák. De emellett a különféle gombaspórák is szezonális panaszokat okozhatnak. A legnagyobb mértékben fordulnak elő a szénanáthával kapcsolatos allergiás panaszok a parlagfű virágzásának idején.
  • A házipor és a poratkák egész évben okozhatnak szénanáthás tüneteket.

Melyek a légúti allergia legjellemzőbb tünetei?

Az allergiás asztma  legfontosabb tünete az allergén anyag belégzését követően hirtelen kialakuló nehézlégzés, amely köhögéssel, fulladással jár. Ez a köhögés száraz köhögés, nem jár váladékozással. Asztmás rohamnál a hörgők görcse miatt a kilégzés nehezített.

Súlyosabb esetben persze már nemcsak a kilégzés, hanem a belégzés is nehézségeket okozhat.

A köhögéssel járó fulladás sokszor csak az első lépcsője az asztmás rohamnak, de az is lehetséges, hogy nem jelentkezik más panasz.

Az asztmás roham néhány perctől akár néhány óráig is eltarthat, és a rohamot követően elmúlnak a panaszok. A roham idején azonban nem szabad tétlenül várni a roham elmúlását.
Ha az asztmás rohamot nem sikerül megelőzni, és megjelenik a nehézlégzéssel együtt járó köhögés, fulladás, akkor a roham súlyosságát csökkentő, hörgőtágító gyógyszereket kell szedni.

A légzés nehezítettségével járó tünetek helyett a szénanáthára viszont az állandó orrfolyás, orrdugulás, a tüsszögés, és az orrviszketés jellemző a leginkább. A legtöbbször az orr nyálkahártya panaszaival együtt jár a szem kötőhártya gyulladása, ami a szem viszketését, könnyezését okozza.

Mit tehet a légúti allergia kezelésére?

Az allergiás betegségek leghatékonyabb kezelési módszere az allergiát okozó anyagoktól való megszabadulás, illetve a beteg környezetének megtisztítása az allergiát okozó anyagtól. Ezt persze nem mindig lehet megcsinálni, de amikor az allergia lehetséges kiváltó okának feltárása után lehetséges ez, akkor az allergén anyag eltávolítása általában a tünetek megszűnését hozza magával.

Házipor és poratka allergiánál el kell távolítani a lakásból a porfogókat. Ilyenek a díszpárnák, falvédők, szőnyegek, bolyhos padlószőnyegek, minden olyan, amiben könnyen megtelepszik a por.

Érdemes a ruhákat és az ágyneműt is kimosni, mert egy 60 fok feletti mosásnál a poratkák már elpusztulnak.

A lakást is rendszeresen takarítani, portalanítani kell, hogy a levegőben se legyen szállongó por. Ezt a takarítást azonban ne a porallergiától szenvedő végezze, mert akkor szinte garantált az allergiás roham jelentkezése a takarítás, porolás során.

Ha az állati szőr okozza az allergiát, akkor a házikedvenc kutyától, macskától kell könnyes búcsút venni az allergiás rohamoktól szenvedő panaszainak megszűnése érdekében.
A szállongó pollenek, különösen a parlagfű virágzásának idején az allergiától szenvedő csukott ablaknál aludjon, és szellőztetni pedig hajnalban érdemes, mert ekkor a legalacsonyabb a levegőben szállongó pollenek koncentrációja.

Ezek az óvintézkedések mind a rohamok jelentkezésének a megelőzését szolgálják. Ha viszont nem sikerült elkerülni az allergiás roham jelentkezését, akkor a tünetek enyhítésére, a roham csökkentésére szolgáló gyógyszerek szedésével azonnal mérsékelni kell mind a nehézlégzés, mind pedig az állandó tüsszögés kellemetlen hatását.

Illetve gyógyszereket nemcsak a roham súlyosságának csökkentésére, hanem az allergiás roham megelőzésére is érdemes szedni mind az allergiás asztmában, mind pedig a szénanáthában szenvedőnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük