Az elhízás lelki okai mik lehetnek?

Ha valaki néhány kiló súlyfelesleggel küzd, akkor az elhízásnak lelki okai is lehetnek. Melyek lehetnek azok a lelki tényezők, amelyek elhízáshoz vezethetnek?

Az elhízás az önvédelem kommunikációs eszköze is lehet. Ha felszed magára néhány kilót, akkor ezzel nagyobbnak láttatja magát, és azt üzeni a környezetének, hogy erős és érinthetetlen. Az erős emberek azonban határozottak, magabiztosak is. Bátran vállalják önmagukat saját maguk és környezetük előtt is.

Ha lelki tényezők miatt hízik el, akkor a többletsúly nem erőt sugároz, hanem éppen hogy gyengeséget. A bizonytalanságát próbálja a többletkilók párnája mögé bújtatni. Többnek kell láttatni magát, mint ami valójában ahhoz, hogy legyen annyi önbizalma, hogy szembe tudjon nézni önmagával, szembe tudjon nézni környezetével.

Az elhízás miatt felszedett kilók védőbástyául szolgálnak nemcsak a külvilággal szembeni támadások elleni védekezésre, hanem saját énképe védelmében is. Ha többnek, nagyobbnak láttatja magát, akkor saját maga előtt is képes lesz talán elhinni, hogy elég erős ahhoz, hogy megbirkózzon a nehézségekkel, és legyűrje azokat. Úgy érzi talán, hogy a többletkilókkal testileg és lelkileg is megerősítve képes jobban elviselni, képes határozottabban fellépni az élet nehézségeivel, a mindennapi sérelmekkel is? Képes jobban megvédeni önmagát? Ez azonban csak egy álca, egy önbizalmat növelő felvett szerep.

A felvett plusz kilókkal is a biztonságát próbálja növelni, mert azt reméli ettől, hogy elriasztja azokat, akik talán sérelmet okoznának Önnek. Ez a „nagyobbnak láttatni magát, mint amilyen valójában” póz azonban kétélű fegyver. Ugyanis nemcsak a bántó szándékkal közeledőket riaszthatja el a felvett, nagyobb erőt, magabiztosságot sugárzó „tekintélyesebb kinézet”, hanem azokat is, akik éppen hogy ennek az ellenkező szándékával, a kapcsolatteremtés igényével közelednének Önhöz.

Márpedig nemcsak az Önhöz ártó és hátsó szándékkal közeledőkkel szemben kell megvédenie önmagát, hanem kapcsolatokat is kellene kialakítania az Önhöz rokonszenvvel közeledőkkel. Ez bizony nagyon nehéz a felvett plusz kilók hamis álcája mögül.

  • Egyrészt könnyen lehetséges, hogy aki látja Önön a felesleges kilók védőbástyáját, nem is mer olyan nyíltan közeledni Önhöz. Sőt az is lehet, hogy egyáltalán nem is közeledik, mert elriasztja nagyobbnak láttatott énje.
  • Másrészt pedig aki mégis közeledik, az nem biztos, hogy Önhöz a plusz kilók védőbástyája mögé bújt bizonytalan és önbizalomhiánnyal küzdő emberhez, tehát valójában ahhoz az emberhez közeledik, aki valójában Ön, hanem egy magát nagyobbnak láttatóhoz. Ha megismeri Önt, a valós énjét, akkor lehetséges, hogy csalódás fogja érni. Ennek nagy az esélye, mert előbb-utóbb be fog látni a védőálca mögé, hisz a kapcsolat érdekében Ön kénytelen lesz magához közelebb engedni. Ugyanis ha ezt nem teszi meg, akkor sohasem lesz Önök között meghitt, bizalmi a kapcsolat.
  • Nehéz helyzet. Talán nem is biztos, hogy a többletkilók felvett póza összességében előnyös Önnek. Hisz amennyit hozhat a védelme érdekében, legalább annyit árthat a külvilággal való kapcsolatteremtése és kapcsolattartása ellenében. Vagy talán még többet is árthat a kapcsolatteremtése ellenében, mint amennyit hoz a védelmében. Ez teljesen reális veszély.
  • A hőn vágyott biztonság, vagy inkább az úgyszintén hőn vágyott figyelem, kapcsolat, mások érdeklődésének a felkeltése fontosabb Önnek?
elhízás lelki okai

Milyen lelki okok állhatnak az elhízás hátterében?

Ha a biztonság az elsődleges, akkor lehet értelme a plusz kilók védőbástyájának. Ha viszont a külvilággal való kapcsolat, mások figyelmének a felkeltése és mások érdeklődésének az elnyerése, akkor máris nem tűnik a többletkilók védőbástyája olyan jó kapcsolatteremtési stratégiának. Főleg úgy, hogy mások szinte biztos, hogy elsőre téves következtetéseket vonnak le Önről, az Önnel való kapcsolatról.

Ebben a helyzetben talán nem is az elhízás többletkilóinak védőbástyája mögé kellene bújnia, hanem inkább olyan emberekkel körülvennie magát, akikben megbízhat, akikre számíthat, akik előtt nem kell a többletkilók védőbástyája mögé bújnia. A felvett és kiépített védőbástya helyett, inkább az őszinteség, saját maga vállalása nemcsak a kapcsolatteremtés jobb stratégiája lehet, hanem a környezetében lévő megbízható emberekkel együtt talán a plusz kilók védőbástyája nélkül is képes lesz megvédenie önmagát, önmaga biztonságát az ismeretlen másokkal szemben.

Nem biztos, hogy az evéssel felszedett plusz kilók pótlékával felvértezve kell elkendőzni vélt vagy valós problémáit, hanem inkább saját maga bátor felvállalásával és őszinte megmutatásával érdemes kialakítania olyan bizalmon alapuló, meghitt kapcsolatokat, amelyek megerősítik az ismeretlen másokkal szembeni erejét, és ezzel együtt erősítik az önbizalmát is. A plusz kilók védőbástyája mögötti védelem helyett az őszinte baráti kapcsolatok kölcsönös ereje és önbizalomnövelő szerepe is felvértezheti Önt a bántó szándékkal közeledő ismeretlenekkel szemben.

A plusz kilókkal megerősített önvédelem egyébként is felettébb bizonytalan és kétélű fegyver. Néhány kiló felvett „tekintély” még növelheti is a magabiztosságát és az önbizalmát. Az elhízottakkal kapcsolatos társadalmi megítélés miatt azonban az önvédelem érdekében felvett kilók hamar önbizalomrombolóvá is válhatnak. Ugyanis minél nagyobb lesz a túlsúly, annál jobban sérül a túlsúlyos ember önbizalma, hisz a felvett kilókkal egyre kevésbé felel meg a társadalmi elvárásoknak.

Ha pedig ebben a helyzetben ráadásul még több evéssel próbálja megvigasztalni magát, akkor még több kiló fog felkúszni, és a folyamat könnyen egy önmagát erősítő lefelé húzó spirál lehet. Bizony régen rossz, ha a stresszelés stresszevésbe csap át.

A túlzott mértékű evés hátterében szinte mindig valamilyen szintű önbizalomhiány, éngyengeség áll, amit az evéssel igyekszik kompenzálni az önbizalomhiányban szenvedő. Az önbizalomhiány, a félelem valamitől az evés, mint pótszer által csökkenthető, a frusztráció az evéssel kompenzálható, de csak valamennyire, és csak ideig-óráig, mert a társadalmi megítélés miatt egy bizonyos súlytöbblet felett már maguk a felszedett kilók válnak a frusztráció okozóivá. A felszedett plusz kilók, amelyek tehát kezdetben megoldásnak tűntek, egyszer csak a probléma okozóivá alakulnak át.

Ha a túlzott evésbe menekülő erre nem jön rá, akkor még mélyebbre nyomja magát önbizalomhiányos frusztrált állapotában. Ha pedig rájön megoldáskeresése visszásságára, akkor pedig nem biztos, hogy lesz olyan lélekjelenléte, önuralma, hogy a probléma felismerése után változtatni is tudjon a helyzetén, és felhagyjon a túlzott evéssel.

Mit fejezhet ki az elhízás?

  • Az elhízás a gyerekkori viselkedésmintákat is visszatükrözheti, ugyanis a tányérba kiszedett ételt nem illik otthagyni.
  • Kifejezheti az önmagunkkal szembeni bizonytalanságunkat és a külvilággal szembeni bizalmatlanságunkat is. A belső frusztrációt, csalódottságot, bánatot, bizonytalanságot, szorongásokat. A környezettel szembeni félelmeket.
  • Ugyanakkor utalhat a kapcsolatok utáni vágyakozásra is. Vágyat a több szeretetre, törődésre, a bensőségesebb, meghitt kapcsolatokra.
  • Kifejezheti ugyanakkor a vágyakozást, a törekvést arra, hogy „több legyen annál, ami vagyok, nagyobb, erősebb legyek, annál, aki vagyok”.

Mit tud tenni az elhízás lelki okai ellen?

A legfontosabb talán, hogy érdemes megszabadulni a magát többnek láttatni akarás vágyától. Vállalja fel bátran önmagát, engedje meg magának, hogy önmaga legyen. Fogadja el magát olyannak, amilyen valójában, és ezt ne csak saját maga előtt ismerje be, hanem bátran vállalja fel környezete előtt is.

Merje megmutatni valós énjét mások előtt is. Tárulkozzon fel mások előtt is, engedjen magához közel másokat. Természetesen nem kell mindenki előtt kitárulkoznia, viszont mindenki felé érdemes őszinte érdeklődéssel és megelőlegezett bizalommal közelednie. Ráér bezárkózni majd akkor, amikor a másik visszaél megelőlegezett bizalmával.

Ha mer önmaga lenni, akkor ennek nemcsak a külvilág felé, hanem önmaga felé is üzenete és jótékony hatása van. Ha felvállalja önmagát, akkor nemcsak őszintébb ember lesz, hanem megtanulja jobban elfogadni önmagát. Ha pedig képes elfogadni önmagát olyannak, amilyen valójában, akkor az önbizalma is erősödni fog. Nem fogják majd annyira zavarni a gyengeségei, mert tudja, hogy ezeket a gyengeségeket képes ellensúlyozni meglévő és kimutatott erősségeivel.

Ha bátran felvállalja önmagát, akkor remélheti, hogy azok az emberek, akik felé bizalommal közeledik, nem fogják majd arcátlanul kihasználni a gyengeségeit, hanem helyette inkább elismerik az erősségeit. Sőt a legjobban akkor jár el, ha környezetében olyanokkal veszi körül magát, akikben megbízik, és éppen azokkal az erősségekkel rendelkeznek, amelyek Önnek a gyengéi. Egymás gyengeségeit ellensúlyozva együtt sokkal erősebbek lehetnek, és igazi csapatként tudnak működni.

Ne csak önmagát fogadja el olyannak, amilyen valójában, hanem a világot is, a környezetét is önmaga körül. A világ az Ön rosszalló tekintete miatt még nem fog megváltozni, de még csak rosszabbul sem fogja érezni magát. Csakis Ön érzi rosszabbul magát, ha lépten-nyomon perben és haragban van a világgal.

Segít az is, ha nem állandóan sötét szemüvegen keresztül szemléli a világot. Ne mindenben a rosszat, a hibát keresse, hanem legyen képes meglátni a jót, a pozitívumot is valamiben, hisz tudja. Az egyik embernek a pohár félig üres, a másiknak pedig félig tele van. Legyen Ön az az ember, akinek félig tele van a pohár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük