Harmónia Centrum
Eljön hozzánk az egészségéért?
Mi fáj? Mi a panasza?
Hatékony gyógymód kereső...
Főoldal / Magas vérnyomás kezelése / Normál vérnyomás

Mit nevezünk normális vérnyomásnak?

Az optimális vérnyomás értékek biztosítása Önnél is fontos, és életmentő fontosságú. Ugyanis Magyarországon évente mintegy negyvenezer ember hal meg a szív és érrendszeri betegségek következtében. Ez a vezető halálok a nők és a férfiak esetében is. A vérnyomás értékére tehát oda kell figyelnie. Ezt pedig úgy teheti meg, ha rendszeresen megméri a vérnyomását. Ha ezt megteszi rendszeresen, akkor máris adódnak a következő kérdések.

 • Mennyi a normál vérnyomás értéke, és mit nevezünk optimális vérnyomásnak?
 • Milyen vérnyomás értékek a megfelelőek?

Optimális vérnyomás

Optimális a vérnyomás értéke, ha a magasabb, szisztolés érték 120 Hgmm, a diasztolés érték pedig 80 higanymilliméter, vagy pedig ez alatti értéket mutat. Miért optimális a vérnyomás értéke ekkor?

Azért, mert ilyen vérnyomás értékek mellett a szívnek nem kell erőlködni a vér keringtetése során. Ilyenkor a szív jó állapotban, erőlködés nélkül tudja eljuttatni a vér keringtetésével a sejtekhez és szövetekhez az éltető tápanyagokat és az oxigént. Emellett pedig minden bizonnyal az erek is jó állapotban vannak, mert nem feszíti az erek falát a vérnyomás, és a vérnyomás jó értékei miatt nem fenyeget az érszűkület veszélye sem.

Ha nem optimális a vérnyomás értéke, akkor sincs még feltétlenül baj.

Normális vérnyomás értékek

Normális a vérnyomás értéke, akkor ha a szisztolés 120 és 129 Hgmm, a disztolés pedig 80 és 84 közé esik. Ilyen vérnyomás értékek mellett is egészséges, és nincs baj, de azért nem annyira egészséges, mintha 120/80 Hgmm vagy pedig ezalatti lenne a vérnyomás értéke.

Arra is felhívjuk azonban a figyelmét, hogy egyetlen mérésből még ne vonjon le téves következtetéseket. A vérnyomást ugyanis mindig nyugalmi állapotban mérje meg, és ne egyetlen, hanem három mérés átlagából állapítsa meg a vérnyomását.

A vérnyomás mérés napszakának is jelentősége van, ugyanis reggel magasabb a vérnyomásunk, mint este. Sokaknál megfigyelhető még az is, hogy az orvosi rendelőben magasabb vérnyomás értékeket mérnek nála, mint az otthoni méréseknél. Ezt „fehérköpenyes hatás”-nak nevezik, ezért ilyen esetekben az otthoni mérés eredményét vegye kiindulási alapként.

Ilyen normális vérnyomás értékek mellett is jól dolgozik a szív, de azért az optimálishoz képest több munkájába és nagyobb erőfeszítésébe kerül a vér keringésben tartása, és talán az erek belső oldalának állapota sem teljesen tökéletes már. Még kicsit magasabb vérnyomás esetén is nagyobb nyomás nehezedik már az erek falára.

Nagy baj nincs, de azért az életmódján érdemes változtatni. Mit jelent ez?

 • Legfőképpen azt, hogy mindképp érdemes többet mozognia, ha pedig nem mozgott eddig, akkor mindenképp érdemes elkeztenie valamilyen testmozgást.
 • Érdemes a túlságosan sok zsírt tartalmazó ételekről, ha nem is teljesen lemondani, de mindenképp kevesebbet enni belőle, és ezeket egészségesebb ételekre, például zöldségekre és gyömölcsökre cserélni. És mindenképp érdemes kevesebbet sózni az ételeit. Az is lehet azonban, hogy nem túlságosan sózza, hanem a kelleténél több félkész vagy készételt fogyaszt. Ilyenkor ezeknek az ételeknek a fogyasztását érdemes mérsékelnie.
 • Ha cigerattázik, akkor mindenképp érdemes abbahagynia a dohányzást. Életmódjának ez az átalakítása jó eséllyel meg tudja állítani a vérnyomás értékek esetleges további emelkedését.

Emelkedett normális vérnyomás értékek

Emelkedett a vérnyomás értéke ha a magasabb, szisztolés érték 130 és 139, az alacsonyabb diasztolés pedig 85 és 89 közé esik.

Ekkor még nem magas a vérnyomása, de már éppen a határán van annak, hogy magas legyen. Ilyenkor már elmondhatjuk, hogy a szívére és a verőerek falára megnövekedett terhelés esik. Ezért korábban, a normális vérnyomásnál elmondott életmód változtatást mindenképp ajánlott elkezdenie.

Életmódjának egészségesebbra alakítása nélkül nagyon nagy a veszélye annak, hogy a vérnyomása tovább fog emelkedni, és magas lesz a vérnyomása.

Első fokozatú magas vérnyomás

Első fokozatú magas vérnyomásnál a vérnyomás szisztolés értéke 140 és 159, a disztolés érték pedig 90 és 99 közé esik.

Ilyen értékeknél már nincs mese, magas a vérnyomás. Ha ezek a magas vérnyomás értékek már huzamosabb ideje fennállnak, akkor ez már a verőerek falában és akár még a szív működésében is kárt tett. Ha a pedig a magas vérnyomás értékek valamilyen betegség következménye, akkor a betegséget kiváló szerv működésében lehet jelentős probléma. Ilyen lehet például a veseelégtelenség vagy a pajzsmirigy túlműködése.

Ilyenkor már nincs idő a halogatásra. Ha valamilyen betegség váltotta ki a magas vérnyomás értékeket, akkor a kiváltó betegséget azonnal kezeltetni kell. Ha pedig ilyen betegség nem áll a háttérben, akkor az életmódján azonnal, és jelentős mértékben változtatni kell.

A korábban elmondott változtatásokon túl még nagyobb figyelmet kell fordítania az étrendjére, és a mindennapos, rendszeres mozgást sem maradhat ki az életéből. Ha túlsúlyos, akkor mindenképp törekednie kell a felesleges kilók leadására. Érdemes az alkohol fogyasztását is mérsékelnie A dohányzást pedig feltétlenül ajánlott abbahagynia.

Ha ezt nem teszi meg, akkor a már most is magas vérnyomás értékek várhatóan még tovább fognak növekedni, és ez pedig még jobban roncsolja az erek falát és a szív állapotát.

Második fokozatú magas vérnyomás

Második fokozatú magas vérnyomásnál a vérnyomás szisztolés értéke 160 és 179, a disztolés érték pedig 100 és 109 közé esik.

Ilyen vérnyomás értékeknél a megnövekedett magas vérnyomás már huzamosabb ideig fennáll, hisz minden bizonnyal nem azonnal emelkedett a diasztolés érték 140 alatti értékről 160 felettire. Ezért ilyen vérnyomás értékeknél a szívnek állandóan nagyobb munkával jár a vér keringtetése, ezért minden bizonnyal megnagyobbodott már, és az erek fala is károsodott már valamilyen mértékben.

Az életmódja jelentős megváltoztatását nem halogathatja tovább. Jelentősen mérsékelnie a zsíros ételek fogyasztását, és a vörös húsok helyett is át kell térnie az egészségesebb csirke és halételekre. Jelentősen növelnie kell étrendjében a gyümölcs és zöldségfélék fogyasztását. Nem halogatja már a teljes kiőrlésű péksütemények fogyasztására való áttérést sem.

Rendszeresen mozognia kell, és ennek során arra is oda kell figyelnie, hogy a kellő bemelegítés után legalább fél óra intenzív mozgás legyen a rendszeres programjában, mert ez az a minimális intenzív mozgásmennyiség, amely már érezhetően jótékonyan hat a vérnyomás alakulására. Valójában azonban inkább egy órán át érdemes intenzíven mozognia. Természetesen nem azonnal, hanem fokozatosan emelve a mozgás mennyiségét. A mozgás előtti alapos bemelegítésen túl  a levezetésre is figyeljen oda, valamint a nyújtásra is.

Ha túlsúlyos is, akkor még arra is figyelnie kell, hogy a bevitt kalória mennyisége kevesebb legyen az elégetettnél, ugyanis a felesleges kilókat le kell adnia.

Ilyen vérnyomás értékeknél már feltétlenül mérsékelnie kell az alkohol fogyasztását, és a dohányzást is abba kell hagynia.

Ha ezeket a több mint ajánlott változtatásokat nem teszi meg az életmódjában, akkor a magas vérnyomás mért értékei még tovább fognak növekedni, és egyre nagyobb a kockázata az egyéb szív és érrendszeri betegségek megjelenésének. Különösen nagy a veszélye az érszűkületnek, de a rendkívül nagy veszélyt jelentő szívroham vagy stroke bekövetkezésének is egyre nagyobb a veszélye.

A vérnyomás értékek tartósan már nem lehetnek ilyen magas tartományban, ezért ha az életmódbeli változtatással és különféle természetes módszerekkel nem sikerül csökkenteni a vérnyomását, akkor szüksége lesz a magas vérnyomás gyógyszeres mérséklésére is. A vérnyomás csökkentésre szedendő gyógyszer fajtájának kiválasztását és a gyógyszer szedésének rendjét a kezelőorvos körültekintően választja ki életmódjának alapos feltérképezése, a fizikai vizsgálat és az esetlegesen szükséges műszeres vizsgálatok segítségével.

Harmadik fokozatú magas vérnyomás

Harmadik fokozatú magas vérnyomásnál már igen súlyos a helyzet. Ilyenkor a diasztolés érték már 180 Hgmm vagy efeletti, a diasztolés érték pedig 110 Hgmm, vagy pedig efeletti értéket mutat.

Ilyenkor már nemcsak a magas vérnyomás érték visszaszorítása a feladat, mert ennek már jóval korábban, akár évekkel ezelőtt meg kellett volna történnie. Minden bizonnyal azért nem történt ez meg, mert nem fedezték fel korábban a vérnyomás magas értékét.

Ilyenkor már a következmény betegségek, a magas vérnyomás szövődményeinek a megjelenése is fokozottan nagy kockázati tényezőt jelent. Nagy a veszélye annak, hogy a szíve a megnagyobbodáson túl még meg is betegedjen. Nagy a veszélye egy esetleges szívinfarktus bekövetkezésének is. Az artériák már olyan mértékben roncsolódhattak, és az erek falára való lerakódás olyan mértékű is lehet, hogy a vérrögképződésnek is nagy a kockázata. Ha ez az agyban következik be, akkor stroke-ról beszélünk. A vérrögképződés mellett azonban az agyi erek falának a megpattanása is komoly veszélyt jelent már ilyen kifejezetten magas vérnyomás értékek tartóssága esetén.

Ilyenkor már a magas vérnyomás tüneteinek jelentkezése (fejfájás, fülzúgás, szédülés, hányinger, a mellkasban érezhető fokozódó nyomás) mellett már a látás zavara is jelentkezhet.

Ilyen magas vérnyomás értéknél már az életével játszik, ezért az életmódja megváltoztatása és emellett a vérnyomását mérséklő, orvos által kiválasztott gyógyszer rendszeres szedése életének a meghosszabítását jelenti.

Vérnyomását csökkenténé életmódja átalakításával, és tartósan meg is tartaná Benke Rita természetgyógyász támogatásával?

 • Benke Rita természetgyógyász, reflexológusKonzultációjára előzetes bejelentkezés alapján, 30 év tapasztalatával várja természetgyógyászunk, Rita.
 • Munkaidőben hívja a +36-1-269-2946-os telefonszámunkat.
 • Vagy töltse ki az űrlapot. Az űrlapon adja meg elérhetőségét, és munkatársunk rövidesen visszahívja Önt.
 • Állapotfelmérő konzultációján életének egészségével kapcsolatos mérföldkövei alapján kerül sor egészségi állapotának felmérésére. Állapotának felmérése után
  • kialakítjuk az új, vérnyomását kordában tartó életmódját (rendszeres mozgás, egészséges táplálkozás, esetleges fogyás, stresszlevezetési technikák megismerése), valamint
  • elkezdődik a talpreflexológiára és fülakupunktúrára alapozott kezeléssorozat is vérnyomása csökkentése érdekében.

Gyógyulásához kérjen információt most, mert egészsége a legdrágább kincse, és így tudunk segíteni

Az Ön neve*:
E-mail címe*:
Telefonszáma*:
Üzenete*:
Ellenőrző kérdés *: (Mi Magyarország fővárosa?)
 

A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki. 1 munkanapon belül visszahívjuk.