Vajon fájni fog?

Őszintén: hányszor tette már fel magának a címben szereplő kérdést, amikor valamilyen orvosi vizsgálatra, beavatkozásra készült? Sokszor. Igaz?

Ennek fényében talán kevésbé meglepő, hogy a legtöbben, akik kerülik az orvosokat, nem szívesen fordulnak hozzájuk. Leginkább a fájdalomtól való félelem miatt teszik ezt. Bár egy felnőtt embertől kissé gyerekesnek hathat ez a viselkedés, mégis elég gyakran lehet ezzel a magyarázattal találkozni, mikor a panaszos végre eljut az orvosig. Ilyenkor általában már ott tart, hogy olyan fájdalommal éli a mindennapjait, aminél nem hiszi, hogy lehet rosszabb.

A természetes gyógymódokkal kapcsolatosan ugyanígy fel szokott merülni a kérdés, hogy vajon fájnak-e ezek a kezelések. Erre a kérdésre nem lehet egy univerzális választ adni, hiszen nagyon különbözőek a betegségek, illetve a velük járó panaszok. De különbözőek a kezelések is, hiszen a természetgyógyászat nem egyetlen módszert takar: akárcsak az orvostudomány, ágakra bomlik, így tud testreszabott kezelést nyújtani mindenkinek. És igen, van olyan kezelés, amelyik fáj, van, amelyik kellemetlen, van semleges és kifejezetten kellemes is.

A félelem miatt élünk fájdalommal

talp fájdalma

Fél a fájdalomtól Ön is?

Érdekes dolog ez a fájdalomtól való félelem. Az orvos gondolata nyilvánvalóan akkor merül fel Önben, amikor érzi, hogy valami nincs rendben. Erre pedig az esetek túlnyomó többségében a fájdalom szokott utalni. Tehát fáj valami, és azért nem megy orvoshoz, mert fél, hogy a kezelés fájni fog. Elég irracionális, igaz? Valahol azonban van benne logika: amíg a fájdalom még tűrhető, addig az ember a nagyobb fájdalomtól fél, azt akarja elkerülni – ezért elkerüli az orvost is.

Sajnos így azonban csak elhúzza a szenvedését: ahelyett, hogy bevállalva egy kis fájdalmat, minél gyorsabban segítséget kérne, inkább húzza-halasztja a kezelést. A fájdalom egyre nagyobb lesz, és jó sok ideig együtt él vele, míg el nem éri azt a szintet, hogy már nem bírja elviselni, és végül eljut a kezelésig. Világos, hogy így kezdetektől fogva nem érte meg szenvedni.

Nehezebb lehet a gyógyulás is

Az előbb leírt logikával egy komolyabb gond is van. Minél tovább húzza a segítségkérést, annál súlyosabb lehet az állapota. A betegségek sajnos nem úgy működnek, hogy ha homokba dugja a fejét, és nem vesz róluk tudomást, akkor magától elmúlnak. Még csak az sem igaz, hogy ugyanabban az állapotban marad. Kezelés híján többnyire folyamatosan rosszabbodik a helyzet. Ha tehát halogatja az orvos megkeresését, számíthat rá, hogy súlyosabb lesz az állapota.

Mindemellett a kezelés is lehet sokkal nehezebb, hosszadalmasabb, és bizony fájdalmasabb is, ha nem kezdi el időben a megfelelő terápiát. Vegyünk például egy fogfájást: ha elkezdi néha érezni, hogy egy hidegebb vagy melegebb falatnál megfájdul a foga, és azonnal fogorvoshoz fordul, akkor valószínűleg megússza egy töméssel. Ha azonban nem foglalkozik vele, vagy fél a fogorvostól, ezért nem megy el hozzá, előbb-utóbb a beteg fog és környéke be fog gyulladni. A gyulladt ínybe adott injekció több, mint kellemetlen, és az az igazság, hogy egy gyulladt területet nem is lehet úgy érzésteleníteni, mint az egészségeset. Ezért jó eséllyel sokkal jobban fog fájni a kezelés, és talán hosszadalmasabb is lesz, mint eredetileg lett volna. Arról nem is beszélve, hogy hetek, hónapok óta kínlódunk fogfájással.

Mi a helyzet a természetgyógyászatban?

Ahogy azt korábban említettük, a természetgyógyászaton belül is vannak eljárások, amelyek fájdalmasak, és vannak, amelyek nem. Bizonyos masszázsfajták például lehetnek kifejezetten kellemesek is, de fájhatnak is, ha olyan területet érintenek és nagy a baj.

Való igaz, hogy a természetgyógyászatban elég jó esély van arra, hogy a fájdalommentes gyógyulást elérhesse. Ezek közül a módszerek közül ugyanis sok arra épül, hogy beindítsa a szervezet öngyógyító folyamatait, amik aztán csendben és észrevétlenül teszik majd a dolgukat.

Ami a lökéshullám terápiát illeti, az pont nem fájdalommentes. A kezelésben résztvevő páciensek ugyanakkor egyetértenek abban, hogy ez a néhány perces fájdalom eltörpül amellett, amit nap, mint nap voltak kénytelenek érezni a kezelés előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük