Tudja ezeket a migrénről?

Sok nő kínok között tudna mesélni a migrénről. Amikor azt mondjuk, hogy egy fejfájás típus, amely elsősorban a nőknél fordul elő, akkor még messze nem mondtunk el sok mindent.

migrénes fejfájás

A migrénes roham nyilalló, lüktető fejfájásával azonnal jelez. Kattintson a képre, és nézze meg, hogy mit tud tenni a migrénes rohamok jelentkezése ellen

Ez a pokoli féloldali fejfájás jó esetben egy nap alatt elmúlik, de ha nincs szerencséje, akkor akár napokig is tudja gyötörni. Azt sem tudja kiszámítani, hogy mikor tör ki a migrénes roham. Arra viszont számíthat, hogy nem fog sokat teketóriázni, amikor beköszön. A nyilalló, lüktető fájdalom azonnal jelzi azt, hogy ennek bizony a fele sem tréfa.

Nemcsak a feje fáj pokolian, hanem még a látása is elhomályosul. Ha villódzó pontok jelennek meg maga előtt, akkor tudhatja, hogy nemsokára ki fog törni a heves migrénes roham. Emellett még az arca bizsergése, vagy az álmosság és a fáradtságérzet is jelezheti a roham közeledtét.

Azonban a migrénesek jelentős része, egyesek szerint 75-80%-a akkor sem tudna semmilyen figyelmeztető jelről beszámolni, ha szíjat hasítanának a hátából. Erről persze szó sincs, mert épp elég baja van szerencsétleneknek a hirtelen, mindenféle előjel nélkül rájuk törő rohammal. Ilyenkor az embernek legszívesebben még mozdulni sincs kedve, mert még az is csak ront a helyzeten. A legkisebb mozdulatokra is hevesebb a fájdalom.

Emellé a lüktető, nyilalló fájdalom mellé még olyan egyéb tünetek is csatlakozhatnak, mint a hányinger vagy adott esetben a hányás, ami még különlegesebbé teszi a helyzetet. Nem elég, hogy azt sem tudja az ember, hogy hol áll illetve fáj a feje, még a hányás is kerülgeti.

Mik válthatják ki a migrénes rohamokat?

Nehéz megmondani, hogy mi válthatja ki a rohamokat, de néhány lehetséges ok közül lehet válogatni.

Nagyobb valószínűséggel fordul elő olyanoknál, akiknek a családjában már volt valakinek korábban migrénes rohama. Mindenkinél más és más lehet a roham közvetlen kiváltó oka, de valamilyen közelebbi fogódzó azonban nem ártana a rohamok pontosabb előrejelzésére. Sokan azt gondolják, hogy az elfogyasztott ételek és italok megfigyelésével is ki lehet szűrni, hogy mi válthatja ki. Ezért javasolják a migrénnapló vezetését azoknak, akiket gyakran üldöz a fájdalom.

A naplóban nemcsak az elfogyasztott ételeket lehet tételesen vezetni, hanem sok más egyebet is. Ilyen például az is, hogy a menstruációs ciklus melyik szakaszában fordult elő a roham, hogyan aludt a roham jelentkezése előtti éjszakákon, illetve milyen volt az időjárás. Emellett még érdemes olyan dolgokat is feljegyezni, hogy mennyire volt leterhelve, aludt-e rendesen, vagy hogy a nagy rohanásban hagyott-e ki étkezéseket. Ha rendre ugyanazok a jelenségek fordulnak elő a rohamok kitörése előtt, akkor máris könnyebb a helyzete, mert tudni fogja, hogy mit kell elkerülnie a későbbiekben.

Ezek a tényezők ugyanis mind olyanok, amelyek sietős, rohanó életmódjával illetve étkezésével kapcsolatban befolyásolhatják a rohamok kitörésének valószínűségét. Mindenkinél más tényezőknek van fontosabb szerepe, és érdemes csak azokkal törődni, amelyek Önnél kiválthatják a rohamot. Ezekkel a tényezőkkel viszont mindenképp foglalkoznia kell, ha el szeretné kerülni a rohamok kitörését, vagy legalábbis a kitörésüknek a valószínűségét szeretné csökkenteni.

migrén okai

Mi lehet a migrén oka Önnél? Derítse ki a Migrén okai kérdőív kitöltésével! Kattintson a képre kérdőívéért!

Derítse ki, hogy Önnek mi okozza migrénes rohamait!

  1.  Töltse ki a migrén okai kérdőívét!
  2. Pontos válaszai kiértékelésével pedig derítse ki migrénes fejfájása kiváltó okát!
  3. A fejfájást kiváltó ok ismeretében pedig érdemes megszüntetni ezt, mert ezzel jó eséllyel meg is előzheti a rohamok jelentkezését.

A rohamot kiváltó tényezők kerülése mellett mindenképp érdemes

  • Elegendő mennyiségű, napi 2 liter vizet innia.
  • Figyeljen oda arra is, hogy rendszeresen egyen.
  • Alvásában is törekedjen a rendszerességre.
  • Ezek mellett pedig még a stresszt is kerülnie kellene, de ha ezt nem tudja megtenni, akkor a stressz kezelésére tanuljon meg néhány stresszkezelő technikát.

Ezeket használva jó esélye van arra, hogy megelőzi a migrénes rohamok kitörését, vagy legalábbis csökkenti a rohamok számát, és hevességét.

Ha viszont nem tudta megelőzni a rohamot, akkor mégis kezelnie kell valahogy nyilalló, lüktető féloldali fejfájását.

Mit tehet a migrénes roham kezelésére?

migrén természetes kezelése

A gyógyszerek szedése mellett vannak más lehetőségei is fájdalma csökkentésére vagy megszüntetésére

Szeretnénk egyszerűsíteni az életünket, és csakis azt a csodagyógymódot alkalmazni a migrénre is, ami bizonyítottan és eredményesen működik. Ez így önmagában dicséretes elhatározás. Csak az a baj vele, hogy mint oly sok más esetben a migrénnél sincs olyan csodagyógymód, ami elmulasztaná a fejfájást, vagy megelőzné a roham kitörését. Ezért aztán maradnak a kevésbé tökéletes, de azért a semminél azért valamivel többet érő megoldások.

Ha a gyógyszerek mindenhatóságában hisz, akkor sokféle recept nélkül vagy pedig receptre kapható gyógyszer közül választhat a fájdalom csökkentéséhez. Sokan használják például az ibuprofent vagy az aszpirint. Ezek valóban csökkenthetik a fájdalmat, de az is lehet, hogy egyáltalán nem hatnak. Ha nem hatnak ezek a gyógyszerek, akkor az orvosával írasson fel erősebb gyógyszert, és ezt vegye be a roham első jeleire.

Minél hamarabb veszi be a gyógyszert, annál nagyobb az esélye arra, hogy hasson. Nemcsak a több idő miatt, hanem azért is, mert a roham alatt már nehezebben szívódik fel a gyógyszer is.

Ha havonta többször is van rohama, akkor nemcsak a jelentkező fájdalom csillapítására kell gondolnia, hanem a roham megelőzésére is érdemes gyógyszereket szednie. Lehet, hogy az elsőre felírt gyógyszernek Önnél semmilyen hatása sem lesz. Ez természetes dolog, mert ami az egyik embernél hat, nem biztos, hogy a másiknál is eredményes lesz. Ilyenkor másik gyógyszerrel kell próbálkozni.

Az is lehet azonban, hogy nem is kell másik gyógyszer, hanem csak nagyobb adagot kell bevenni a meglévőből. Ezt az orvos sem tudja előre, a roham idején Önnek kell figyelnie magát, és a tapasztalatok alapján változtatni a gyógyszer adagját, illetve ha kell, akkor másik fájdalomcsillapító gyógyszerrel kell a következőkben próbálkozni.

Ha viszont nem szeretne állandóan gyógyszereket bekapkodni migrénes fejfájására, akkor érdemes kipróbálni a természetgyógyászati módszereket, amelyeknél nem kell tartania a nem kívánt mellékhatásoktól. Ilyen hatásos természetgyógyászati módszerek lehetnek fejfájására a talpreflexológia és a fülakupunktúra.

Mindkettő hatásos lehet, és együtt alkalmazva még nagyobb az esélye migrénes fejfájása sikeres kezelésének.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük