Sebkezelés lökéshullámmal. Fontos tudnivalók

Lábszárfekély esetén a fekélyes seb gyógyulását nagymértékben meggyorsítja a lökéshullámmal való kezelés. Hogyan gyógyít a lökéshullám?

Melyek a lökéshullám kezeléstől várható legfőbb előnyök?

A radiális extrakorporális (RSWT – Radial Shockwave Therapy) testen kívüli lökéshullám kezelés a kezelt területen a vérkeringés fokozásával

  • új erek kialakulását biztosítja,
  • az erek növekedését segíti, és
  • elősegíti a sejtek szaporodását, ami segíti a seb gyógyulását.

A lökéshullám kezeléssel beindított sejtképződéssel a sebgyógyulás folyamata és a kezelés időtartalma jelentősen csökkenthető.

Melyek a kezelés elmaradásának következményei?

A cukorbetegeknél az alsó végtag-amputáció gyakorisága tizenötször nagyobb, mint a nem cukorbetegeknél. A sebkezelés elmaradása fokozza ezt a veszélyt.

A diabéteszes láb szindróma elsődleges kóroki tényezői:

  • szenzoros perifériás idegkárosodás,
  • vérkeringési zavar és
  • fertőzés.

A kezelés elmaradásával a perifériás idegkárosodás miatt a kifekélyesedés és annak fokozódása az érzékelés elvesztésének következtében észrevétlenek maradhatnak.

A vérkeringési zavar lecsökkenti a szöveti vér-átáramlást. Emiatt a tápanyagok, a növekedési- és regenerációs faktorok mennyisége lokálisan lecsökken, ezért a fertőzések elleni védelem legyengül.

Gyakori komplikáció az érintett terület felülfertőződése. Ennek súlyossága a gyenge helyi fertőzéstől a végtagot veszélyeztető, fasciitissel járó nekrotizáló (üszkösödő, elhalt) folyamatig terjedhet. Ezek a fertőzések gyakran amputációhoz vezetnek. Csont- és ízület-érintettség még akkor is gyakran a gyógyulás elhúzódását és később szükségessé váló amputációt okozhat, ha a periferiális keringési elégtelenséget revaszkularizációs folyamatokkal (az érellátás pótlása, helyreállítása) enyhítik.

A krónikus vénás elégtelenség általában a mély vénákat érintő elégtelen keringést követően, másodlagosan alakul ki. Számos esetben valamilyen sérülés esetleg másodlagos vénás elégtelenség (kismedencei daganat, arterio-venosus shunt) áll a háttérben. Az alapfolyamat szövődményeként a vénák billentyűinek működése leáll, ezért a vénabillentyűk és a lábikra izomzat pumpafunkciója által biztosított vénás áramlás így megszűnik, ezért fokozott vénás nyomás alakul ki az alsó végtagon. A kialakult magas nyomás a kommunikáló vénákon át áttevődik a lábszár és a boka régió bőr alatti vénáira, szöveteire. Ez pedig következményes ödemát, lábdagadást, vizesedést, bőr fibrózist, továbbá cellulitiszt és végül fekélyt okoz.

A kezelést megelőző vizsgálaton adódhatnak olyan körülmények, melyek meghiúsíthatják, módosíthatják a tervezett beavatkozást és szakszerű kivitelezés esetén is felléphetnek előre nem várható szövődmények, amelyek kedvezőtlenül befolyásolhatják a várható gyógyulást.

A sebkezelésnek vannak kockázatai is

  1. A kezeléssorozat járóbeteg ellátásban történik. Az esetleges társbetegségek miatt azonban szükségessé válhat kórházi kezelés is.
  2. A kezeléskor előfordulhat sebgyógyulási zavar,
  3. utóvérzés,
  4. vérmérgezés a szervezet általános fertőzése,
  5. trombózis: vérrögösödés az alsóvégtag és a kismedence mély visszereiben,
  6. tüdőembólia: vérrög beékelődése a tüdő verőérbe, mely a tüdők elégtelen működéséhez legsúlyosabb esetben halálhoz vezet,

Mi a sebkezelés menete?

  1. sebkezeles-lokeshullammal

    Már 2013 óta sikeresen kezeljük lökéshullámmal a fekélyes sebeket. Szeretné tudni, hogy az Ön sebének gyógyulásához hány kezelésre lesz szükség?

    A lökéshullám kezelés előtt a kezelés hatékonyságának javítása érdekében meg kell tisztítani sebes felületet. Különösen fontos a sebtisztítás váladékozó, nedvedző sebeknél.

  2. A seb és környezete fölé steril műanyag fedőkötszer kerül, a seb szélein a szükséges mértékben túlnyúlva.
  3. A kötszerre steril kontakt gél kerül.
  4. A seb megfelelő előkészítése után következik maga a lökéshullámmal való kezelés.
    A géllel ellátott fedőkötszer eltávolítása után következik a seb steril sóoldattal való megtisztítása.
  5. Majd pedig a kezelés végén a seb kötözése.

A kezeléssorozat több alkalomból áll. A fekélyes seb mélysége és nagysága határozza meg a szükséges kezelések számát. A kezelések gyakorlati tapasztalata szerint 6-8 kezelés után már látszanak a kezelés eredményei, és a sebek többségénél elég ennyi kezelés.

  • Előfordul azonban, hogy különösen súlyos eseteknél, ennél jóval több kezelésre is szükség lehet.

A lökéshullámmal történő kezelés helyett más terápiák is vannak a fekélyes seb kezelésére. Ezek a konzervatív terápiák azonban az esetek számos részében nem vezetnek eredményre, mert a kezelt terület elégtelen vérellátása nem biztosít elegendő oxigént a sebes terület gyógyulásához.

Gyógyulása érdekében a lökéshullám kezelés előtt ismerje meg a kezelés pontos menetét. Tegye fel a kérdéseit a vizsgálatot végző orvosnak, és az információk mérlegelése után döntsön a kezelés igénybevételéről, és menetéről.

2 gondolatok ezen: “Sebkezelés lökéshullámmal. Fontos tudnivalók

  1. Várdai János

    Szép napot kívánok
    CSAK tit alapon érdeklődnék hogy a kezelés mekkora frekvencián történik
    Rádiózással és elektromos játékok javításával foglalkozom, ezért érdekelne, nehogy ” öngyógyításba” keveredjek tudtomon kívűl!
    Köszönöm

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Várdai János!
      Nem teljesen értjük, hogy keveredhetne öngyógyításba tudtán kívül. A lökéshullám terápiás eszköz a kezelőfejjel kontaktáló testrészen fejti ki hatását, körülbelül 8-10 cm mélységben, radiális irányban terjedve. A mechanikai energia levegőben nem terjed tova. A kezelési frekvencia terápiás géptől függően szabadon állítható, 6-25 Hz között, melyet a terapeuta szab meg.
      Ezzel kielégítő választ kapott kérdésére?
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük