Sebgyógyulás meggyorsítása lökéshullám terápiával

A gondos sebkezelés nemcsak meggyógyítja a sebet, hanem fel is gyorsítja a sebgyógyulást. Fekélyes, gennyes sebeknél azonban előbb a fertőzést kell megszüntetni, és ezután következhet a seb gyógyítása, a gyógyítás meggyorsítása. A sebgyógyulás legfontosabb eleme a seb folyamatos tisztán tartása.

Valamilyen bőrfelületet ért sérülésnél azonnal beindul a szervezet öngyógyító mechanizmusa. A seb gyógyulása tulajdonképpen a kialakuló szövethiánynak a pótlása, regenerálódása a sérült szövetek hegesedésén, és a hámszövet regenerációján át.

Ha vérzés is van a sebnél, és az erek is megsérültek, akkor az öngyógyító mechanizmus az erekben is beindul. A megsérült érfal összehúzódik, zárja a vér útját, illetve azonnal beindul a véralvadás is. A vérlemezkék zárják az érfal sérülését, majd amikor az érfal sérülése záródik, akkor a vér útját elzáró vérrög feloldódik. Eközben az immunrendszer falósejtjei a sebbe került idegen anyagokat és a roncsolt szövetdarabkákat takarítják el, és ezzel beindulhat a sérült szövetek regenerációja is.

A seb szakszerű ellátása a sebnek ezt az öngyógyuló mechanizmusát segíti elő, gyorsítja fel, és szakszerűségével megakadályozza azt, hogy begyulladjon a gyógyuló seb.

Sebgyógyulás gyorsítása nedves sebkezeléssel

A seb szakszerű kezelése nemcsak megvédi a sebet a fertőzéstől, hanem meg is védi a további külső szennyeződésektől, és meggyorsítja a sérülés regenerálódását.

A hagyományos sebtapaszok és kötszerek a száraz sebkezelés eszközei, amelyeket ha felhasznál a seb kezelésénél, akkor a seb felszíne viszonylag gyorsan kiszárad. Ez pedig azzal jár, hogy a seb felszínén lévő sejtek kiszáradnak és elhalnak. Vagyis a seb gyógyulása erős varasodással jár. A seb lassabban, nehezebben és varasodva, hegesedve gyógyul. Vagyis a gyógyulás után is maradandó nyomot hagy majd. Minél nagyobb a seb, annál nagyobb ennek a valószínűsége. A seb felületén kiszáradó, elhaló sejtek, tehát maradandó nyomot hagyva gyógyulnak be.

Ezzel szemben nedves környezetben a seb felszínén található sejtek sem halnak el, hanem jó eséllyel regenerálódnak, és visszanyeri életképességüket. A seb felszínén található sejteknek, szöveteknek ezt a regenerálódását a nedves sebkezelők nemcsak lehetővé teszik, hanem kifejezetten meg is gyorsítják a seb gyógyulását. A nedves sebkezelés legfontosabb előnye tehát az, hogy a seb felületén jóval kevesebb sejt hal el, mint száraz kezelésnél.

A sebgyógyulás eredményességét azonban nemcsak a sebkezelés milyensége, hanem a sérülést szenvedett általános egészségi állapota, és a seb jellege, típusa is befolyásolja.

A sebgyógyulás meggyorsítása krónikus cukorbetegségnél

sebkezelés gyorsítása

Kiterjedt lábszárfekély sebkezelésének gyorsítása is lehetséges a seb gondos kezelésével

A krónikus cukorbetegség megnehezíti a sebek gyógyulását, hisz hármas követelményrendszert támaszt a sebek gyógyulásában:

  1. Egyrészt a nehezen, illetve nem gyógyuló fekélyes, nedvedző sebek kezelése a sebes felület állandó tisztán tartását, fertőződésmentességének a biztosítását igényli.
  2. Másrészt a sebgyógyulás öngyógyuló mechanizmusára is rá kell segíteni ahhoz, hogy a nehezen gyógyuló sebek nagy biztonsággal begyógyuljanak.
  3. Harmadrészt pedig a sebgyógyuláson túl az alapbetegséget, a cukorbetegséget, illetve az ennek szövődményeként kialakult további betegségeket is kezelni kell. Enélkül ugyanis újra és újra kiújulhatnak az egyszer már nehezen begyógyult sebek.
cukorbeteg láb seb

Cukorbeteg láb seb. Előzze meg talpa sebesedését talpa gondos ápolásával

Ráadásul a diabétesz során előbb-utóbb számolni kell az idegek károsodásával, a neuropáthiával is. A cukorbetegség esetében a diabéteszes neuropátiáról beszélhetünk, amelynek lévén az idegek károsodása miatt, az egyre csökkenő érzékelésű alsó végtagon a vérkeringés verőeres vagy vénás zavara a bőrben keletkező fekélyek kialakulásához vezethet.

Ezek a krónikus fekélyek a rossz vérellátottságú boka környékén jelennek meg a leggyakrabban. Az idegek elhalásával, az érzékelés romlásával az a veszély fenyeget, hogy ezeket a súlyos tüneteket egyszerűen nem érzékeli a beteg, ezért nem veszi észre időben a sebesedést. Később pedig már jóval nehezebb az egyébként is nehezen gyógyuló sebet meggyógyítani.

Fekélyes, gennyes nedvedző lábsebeknél először mindig a fertőzést kell megszüntetni, és ezután következhet, majd a sebes, sérült sejtek és szövetek vér és tápanyag ellátásának a javítása a gyógyulásuk, regenerálódásuk érdekében.

A nehezen gyógyuló sebes felület öngyógyuló mechanizmusai az esetek többségében már nem elegendőek a sebek begyógyításához, ezért az öngyógyító mechanizmusoknak be kell segíteni. Erre alkalmas a sebgyógyulást és a sejtek regenerálódását elősegítő lökéshullám kezelés, amely a sebes felület vérkeringésének a fokozásával és a sejtek tápanyag ellátásának javításával elősegíti a hibás működősű sejtek regenerálódását, tápanyag és vérellátását, valamint új sejtek képződését is beindítja, illetve felgyorsítja.

sebkezeles-lokeshullammal

Fekélyes seb kezelése lökéshullám terápiával a Harmónia Centrumban

A lökéshullám kezelés legnagyobb előnye, hogy káros mellékhatások nélkül segíti elő a sebgyógyulást, és vérkeringést javító és a tápanyagellátást segítő hatása a kezelést követő hetekben, hónapokban is érezhető.

A felgyorsult vérkeringés több tápanyagot és oxigént szállít a sejtekhez, és ezzel meggyorsítja a sejtek regenerálódását. A felgyorsult vérkeringés hatására gyorsabban gyógyul a seb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük