Sarokcsont sarkantyú van a talpán?

A talp és sarokfájdalmak jelentős részét a talpon és sarkon lévő csonthártya gyulladása okozza. A csonthártya erős terhelésre gyullad be. Ha túlságosan terheli a talpát, de a terhelés elviseléséhez a terheléssel arányosan nem tornáztatja a lábát, és nem nyújtja a talpában futó izmokat, akkor lábának boltozata a túlzott terhelést el nem bíró gyengesége miatt elkezd süllyedni, kiegyenesedni. Lúdtalpasodik a talpa. Miért rossz ez?

Miért okoz fájdalmat talpa túlterhelése?

fájó talp

Mióta érzi talpa fájdalmát? Miért fáj a talpa?

Ilyenkor egyre nagyobb lesz a nyomás a talpában feszülő lemezeken. Az izmok rövidülnek, az inak és ízületek veszítenek rugalmasságukból. Mindkettő rossz.

Ezek a feszülő lemezek a kényszer hatására próbálnak nyúlni. Ez egy ideig sikerül is nekik. De amikor eljön az a pillanat, amikor már nem tudnak tovább nyúlni, akkor legszívesebben kiabálnának Önnek, hogy bizony baj van. Nem nekik kellene nyúlni a talpában, hanem az izmoknak.

sarokcsont sarkantyú

Sarokcsont sarkantyú a talpán

Nagy a baj, és ha így folytatja, akkor egyre nagyobb lesz. Azért, mert nekik egyre jobban feszülniük kell, és ezt már nem bírják tovább. Mivel kiabálni nem tudnak, ezért más jelzési módot használnak, és jól begyulladnak. Mivel a feszülő lemezek a csonthártyát is húzzák magukkal, ezért begyullad a csonthártya. Így jelzi, hogy bizony baj van. Mivel a csonthártya tele van zsúfolva idegvégződésekkel, ezért Ön érzi ezt a bajt, a sarok csonthártya gyulladását. Ha ezt a gyulladást nem kezelteti, akkor ennek a vége a saroksarkantyú képződés lesz a talpán. Tehát a talpán kialakuló saroksarkantyú nem az oka a sarokfájdalmának, hanem a következménye a kezeletlen csonthártya gyulladásnak.

sarok kezelése lökéshullámmal

Fájdalmas sarok kezelése lökéshullám terápiával a Harmónia Centrumban

A terhelés hatására begyulladt sarkával időben forduljon sarok specialistához, és ezzel nemcsak sarokfájdalmát kezelteti, hanem megelőzi a saroksarkantyú kialakulását is. Ha szeretne a kezelésről és a megelőzésről többet megtudni, akkor itt megteheti.

A lábfeje bonyolult kis élő szervezet. Több mint 120 izom és szalag található benne.

  • Lábfejében a lábujjak és a sarokcsont között egy erős szalag feszül, a talpi fascia. Ez a talpi fascia úgy működik, mint egy íj húrja. Ha terhelés éri a lábfejet lépés közben, akkor rugalmasan megfeszül, és ezzel egy jól működő lengéscsillapítóként felfogja a terhelés nagy részét, és csökkenti a testsúly terhelő hatását. Ha a talpi fascia a túlterhelés hatására nem képes már megfelelően ellátni a rugalmasan működő lengéscsillapító szerepét, mert például túlterhelésre vagy bemelegítés nélküli terhelésre begyullad, akkor máris ott van a talpában a talpi szalag sarokcsonthoz csatlakozó részén a bajt okozó gyulladás.
  • A talpán futó talpi fascia az Achilles ínnal együtt egy hatásos csukló szerkezetet alkot a sarokcsont körül. Lépéskor, futáskor az Achilles-ín és a talpi fascia talpi szalag megfeszül, és ezzel hat a csukló szerkezet középpontjában lévő sarokcsontra.
    • Ha az Achilles-inát túlerőlteti, akkor az begyullad, és ezt a gyulladást kezelni kell.
    • Ha a hosszanti boltozata le van süllyedve (lúdtalp), és talpát túlterheli megfelelő alátámasztás nélkül, akkor a sarokcsontra a talpi fascia feszülése hat a talpa felől. Ezért a talpi szalagot a sarokcsonthoz kötő ín tapadásánál csonthártyagyulladás keletkezik. Ha ez a sarok csonthártya gyulladás tartósan ott van a talpában, akkor egy tüske szerű csont képződés alakul ki. Ez a már említett sarokcsont sarkantyú sarka talpi részén. Éppen ezért talán pontosabb talpi sarkantyúnak nevezni. A talpi fascia feszülését, majd az ennek hatására kialakuló fájdalmas gyulladását plantaris fasciitisnek nevezzük.

Miért okoz sarok problémákat a lábfej túlterhelése?

Boltozatos talpunkon hordjuk a teljes testsúlyunkat. Ez a terhelés azonban még nem minden, mert például futás közben minden egyes lépés olyan erőkifejtést okoz a talpunkon, amely a testsúlyunk nagyjából két és félszeresének felel meg. Járás közben testsúlyunk 1,25-szerese nehezedik a talpunkra. Gondolja csak végig. Egy megszokott napján Ön hány lépést tesz meg? Tényleg gondolja végig, mert a válasz tanulságos lesz.

Nem kell azonban mérőszalaggal elindulnia otthonról, hogy egy hozzávetőleges választ megismerjen, mert ezt már megmérték. Körülbelül 8-10 ezer lépést teszünk meg egy átlagos napunkon. Szorozza ezt meg a testsúlyának a két és félszeresével. Számolja csak ki, hogy élete során Ön nagyjából hány lépést tett már meg!

boltozatos lábfej szerkezet

Boltozatos szerkezetű lábának remek a teherbíró képessége. Mi történik azonban akkor, amikor a boltozatos szerkezet lesüllyed, vagy a szalagok begyulladnak?

Lábunk boltozatos szerkezetében a legerősebb, és ilyenkor a legnagyobb a teherbíró képessége. Lengéscsillapítóként ilyen boltozatos szerkezetben tud a legeredményesebben működni. Ha ez a boltozatos szerkezet deformálódik, akkor gyengül a teherbíró képessége, romlik a lengéscsillapító ereje.

A sarokfájdalom meglehetősen gyakran kínoz bennünket és különösen a 20-as, 30-as nők és a 40 felettiek a veszélyeztettek. Ebből tehát az következik, hogy a sarokfájdalom diszkriminálja a fiatal nőket, és az időseket? Erről szó sincs. Inkább az a helyzet, hogy ők azok, akik az átlagosnál jóval nagyobb mértékben terhelik a lábfejüket.

A 40 felettiek jelentős része már meglehetős túlsúlyt cipel magán, ami a korábban elmondottak alapján járás közben „csak” mintegy 1.25-szörös súlytöbbletet, futáskor azonban már két és félszeres terhelést jelent a lábfejben futó izmoknak. Nem véletlen hát, ha a lábfejünkben lévő boltozat süllyedése különösen akkor veszélyes, ha ezzel még jelentős többletsúlyt is kell cipelnie. Túlsúlyos Ön? Ha igen, akkor az Ön talpánál fennáll ez a veszély. Ön a sarokfájdalommal veszélyeztetettek közé tartozik.

  • Mivel a gyulladás okozza a panaszait, ezért először is el kell tüntetni a gyulladást.
  • Hogyan lehetséges ez?

A gyulladás azonban már csak következmény, mivel a lábboltozat süllyedése okozza a panaszokat.

  • Ezért ha a lábboltozat süllyedését nem kezelteti, akkor a gyulladás újra megjelenik. Éppen ezért a gyulladás megszüntetése után fel kell támasztani egy betéttel a talpát, és ez csökkenti a panaszok kiújulásának a veszélyét.
  • Még jobb azonban, ha lábfeje, talpa megfelelő tornáztatásával nyújtja és megerősíti a talpában található izmokat. A torna 40 éves kor felett önmagában már természetesen nem elég. Szükség lesz a megfelelő betétre is, de a betét mellé az izmok nyújtása és megerősítése 40 felett is ajánlott.
sarokfájás okai

Sarka fájdalmának mi lehet a kiváltó oka? Derítse ki a kérdőív kitöltésével!

A legfontosabb azonban az, hogy kiderítse mi az oka sarka fájdalmának.

  • Sarokfájdalma okának kiderítése után pedig szabaduljon meg tőle. Akár egész életére. És már tervezheti is, hogy a sarokfájdalomtól szenvedés óráit mivel fogja eltölteni ezután.

Lábfejünk teherbíró képességének a csökkenése különösen akkor veszélyes, ha ezzel a csökkent teherbíró képességével még jelentős többletsúlyt is kell cipelnie. Önnél fennáll ez a veszély? Nevezzük nevén a dolgot. A túlsúlyát is cipelteti csökkent teherbíró képességű, lesüllyedt boltozatú, lúdtalpas lábfején? Túlsúlyos Ön?

A fiatal nők pedig a divat oltárán áldozzák fel sarkuk egészségét. Bizony már kitalálta. A magas sarkú cipők túlzott viseléséről van szó.

magas sarkú cipőben

Mi történik, ha túl sokat jár magas sarkú cipőben?

Magas sarkú cipőben a testsúlya nem egyenletesen oszlik el a talpán, hanem a lábujjai alatti talppárnákra tevődik át. Miért jelent ez olyan nagy gondot? Azért, mert emiatt a térde és csípője túlságosan előretolódik, ami hát- és lábfájdalmakhoz is vezethet. Ezzel azonban még nincs vége gondjainak. Magassarkú cipőben a sarka is fentebb kerül járás közben, ezért vádlija összehúzódik és Achillese is rövidebb lesz. Normális sarkú cipőben az Achillesének meg kell nyúlni, és ez Achilles-ín fájdalomhoz és lábfájdalomhoz vezethet. Ezzel sem jutottunk még a végére a gondjainak.

Magassarkú cipőben járás közben a lépése nem gördül át a sarkáról a talpán át, hanem egyből a talppárnákra tevődik a testsúlya. Ez azért gond, mert ellustulnak a talpizmai, ugyanakkor túlterhelődnek a talppárnái. Arról pedig már ne is beszéljünk, ha a magas sarok mellett még túl szűk is a cipője orra. Ebben a cipőben a lábujjai összepréselődnek, nem tudnak kinyújtózni, és el is deformálódnak. A szűk cipőben sem jó, mert bajok sokaságával jár. A dörzsölésre kialakulhat a tyúkszem és súlyosabb esetben a kalapácsujj. A nagylábujja össze van préselve a többivel, ezért kialakulhat a bütyök is. Idővel a lábujjai tövénél futó harántboltozat is lesüllyedhet. nézzük, csak, hogy milyen gondjai lehetnek kedvenc magas sarkú cipői miatt?

sarok sarkantyú

Sarok sarkantyú sarokcsontja talpi részén és a sarokcsont hátsó részén, az Achilles-ín tapadásánál is kialakulhat

Ha eltekintünk az olyan apróságoktól, mint például a tyúkszem és a kalapácsujj, akkor már csak hát-, láb, sarok és talpfájdalmai lehetnek a magassarkú cipők túlzott viselete miatt. Ha a kezdődő csonthártyagyulladást nem kezelteti időben, akkor ez a hanyagság sarka talpi részén meszes lerakódáshoz, a sarokcsont sarkantyú kialakulásához vezethet.

Ezek a kis kellemetlenségek érhetik Önt, ha nyakló nélkül hordja magassarkú cipőit.

Most lehet, hogy kellően megijesztettem Önt, vagy pedig dacból azt mondja, hogy csakazértis. Megijeszteni sem akartam, és a durcás kisgyerek kihozása sem volt kitűzött célom a cikk írásával.

sarokcsont sarkantyú kezelése

Magas sarkú cipője helyett bármikor vehet másikat. Lejárt szavatosságú sarka helyett azonban nem kaphat egy másikat

Sokkal inkább az, hogy figyeljen oda sarka és talpa jelzéseire, és ezek megjelenéséig se vigye azért túlzásba tűsarkúi munkára fogását. Arra figyeljen oda, hogy ne feszítse túl a húrt, mert előfordulhat, hogy már nagyon nehéz lesz visszacsinálni a sarkán kialakult tüneteket. Lejárt szavatosságú sarkát nem cserélheti másikra.

Viselje bátran magas sarkú cipőit, ha szükségét érzi. Vegye azonban figyelembe, hogy sarokfájdalma megelőzéséhez nem lehet elégszer hangsúlyozni a kényelmes, lába boltozatát megfelelően alátámasztó, 3-5 cm-es sarkú, rugalmas, megfelelő ívvel rendelkező talpú cipők viselését.

Hogyan lehet hatásosan kezelni a sarkában, talpában kialakult gyulladást?

Vannak kíméletes és gyenge módszerek

Mivel a sarkában, talpában borzasztó rossz a vérellátás, ezért a gyulladáscsökkentő gyógyszerek felejtősek, hisz ha ezeket szájon át beveszi, akkor a sarok és talp borzalmas vérellátása miatt el sem jut a gyulladáscsökkentő a sarkáig és a talpáig.

A gyulladáscsökkentő tapaszokkal már közelebb jut problémája helyéhez, de gyakorlatilag ugyanilyen kilátástalan a helyzete. A vastag sarok és talpbőrön át nehezen jutnak át a gyulladáscsökkentő anyagok. A gyenge vérellátás miatt pedig a végül átjutottak egyszerűen kevesek ahhoz, hogy kifejtsék gyulladáscsökkentő hatásukat.

Akkor mégis mit lehet tenni?

Vannak hatásos gyulladáscsökkentő módszerek

Az ultrahang kezelés és a röntgen besugárzás is segíthetnek, bár azért ezeknek az eredményessége sok kívánnivalót hagy maga után. Megpróbálni azonban meg lehet természetesen. Tapasztalatok szerint kicsit nagyobb a röntgen besugárzás eredményessége.

Lehet a gyulladást szteroid injekciókkal kezelni. Ez hatásos is, csak az a gond a szteroiddal, hogy számos nem várt mellékhatása lehet.

Nagyon jó megoldás lehet a saját vér levétele. Ilyenkor levesszük a vért, és lecentrifugázzuk, majd ezt a vért injekciózzuk be a gyulladt területen. Ekkor a saját vére szünteti meg a gyulladását. Igaz, hogy kicsit sok szurkálással jár, de a saját vérrel való gyulladáscsökkentés hatásos, hisz a kezelt területen megnöveljük vele a gyenge vérellátást, ami a gyulladás csökkentésének a legnagyobb akadálya.

Van a lökéshullám terápia sarokfájdalom kezelésre

Hogyan veszi kezelésbe begyulladt sarkát a lökéshullám?

A mellékhatások nélküli, radiális (körkörösen, sugár irányban ható) lökéshullámok a kezelt területen beindítják szervezete öngyógyító folyamatait. A Swiss DolorClast készülék által keltett akusztikus hanghullámok fokozzák a kezelt területen a vérbőséget. Tehát nem szükséges ahhoz levenni a vérét, hogy azt centrifugázzuk, és beinjekciózva vérbőséget okozzunk. A vérbőség fokozódásával a kezelés területén felgyorsulnak az öngyógyító folyamatok.

  • sarokgyulladás kezelése lökéshullámmal

    Sarokfájdalom megszüntetése lökéshullám kezeléssel

    Ha csonthártya gyulladása vagy talpi fascia gyulladása van, akkor felszívódnak a gyulladásos gócok, és a kezelése hatására a gyulladás egyre kisebb területre húzódik vissza.

  • Ha pedig már elhanyagolta sarka kezelését, és sarokcsont sarkantyúja van, akkor a felfokozott vérbőség a csontkinövés meszes lerakódásait is elkezdi feloldani, eltakarítani a sarokcsontról. Fájdalma megszűnéséhez azonban legtöbbször nem is a csontkinövés eltüntetésére, hanem a csontkinövés körül kialakult gyulladás megszüntetésére van szüksége. Legyünk azonban őszinték.
  • A lökéshullám nem csodaszer. A sarokcsont sarkantyúnál jóval előrébb jutott már a fájdalma, ezért panaszmentességének elérése is hosszabb időbe kerül majd.

Felgyorsulnak az anyagcsere folyamatok is. Amikor a gyulladást okozó salakanyagok és a feloldódott meszes lerakódások bekerülnek a véráramba, és elszállítódnak a kezelt területről, akkor könnyen előfordulhat az is, hogy átmenetileg rosszabbul is fogja érezni magát. Ez nem véletlen, mert az eddig nyugalomban lévő, és az adott helyre korlátozódó gyulladások és meszes lerakódások korábban nem okoztak panaszokat. Most azonban bekerülve a véráramba megemelik a vérben lévő salakanyagok szintjét, és ez bizony a megemelkedett salakanyagszint kiürüléséig bizony kellemetlen órákat, akár napokat okozhat. A jó hír azonban az, hogy a rosszabbodás csak átmeneti, és a salakanyagok utánpótlásának csökkenésével elmúlik, hisz kiürülnek a szervezetéből a kóros anyagok.

Miért olyan hatásos a lökéshullám?

  1. Mellékhatások nélküli természetes gyógyító eljárás, a gyógyszerek és szteroid injekciók káros mellékhatásai nélkül.
  2. Vérének levétele nélkül – szurkálás nélkül – beindítja szervezete öngyógyító folyamatait.
  3. Hetek alatt tünetmentessé válhat. Ez természetesen függ fájdalmának előrehaladottságától is.
  4. Nincs szükség műtétre.
  5. Eredményessége klinikai kutatásokkal alátámasztott. Kattintson, és nézze meg, hogy miért hatásos a kezelés fájdalmára!

Foglaljon időpontot sarka gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

Nincs még egy olyan kezelés sarokfájdalmára, amely ilyen nagy biztonsággal meg fogja szüntetni panaszait. 80%-os esélye van arra, hogy a kezeléssorozat végére panaszmentes lesz, akár valamilyen gyulladása, akár sarokcsont sarkantyúja van. Természetesen minél súlyosabbak a tünetei (minél erősebb a gyulladás a talpában, sarkában, illetve minél erősebb a meszesedés a sarokcsontján), annál több kezelésre van szüksége.

A legtöbb esetben a 4-6 alkalmas kezeléssorozat végére megszűnnek a panaszai. (Erőteljes gyulladásnál és sarokcsont sarkantyúnál azonban ennél is több kezelésre lehet szüksége.) Gond azonban akkor sincs, ha az utolsó kezelést követően még fájdalmat érez, a felgyorsult öngyógyulás ugyanis a kezelőfejtől való távozás után, az utolsó kezelést követően is még heteken keresztül változatlanul folytatódik. A sarokfájdalommal kezeltek már említett 80%-os eredményessége így közelít a 100%-os eredményességhez.

Az időnek azonban ezzel együtt is tagadhatatlanul fontos szerepe van gyógyulásában. Minél hamarabb fordul a lökéshullám specialistához, annál kevesebb fájdalommal jár majd a gyógyulása, és annál kevesebb alkalomra lesz szüksége teljes gyógyuláshoz. Enyhe tüneteknél akár pár hét és néhány alkalmas kezeléssorozat is elég lehet.
Ne várja meg azt, hogy annyira fájjon a sarka, hogy csillagokat lát, és lépni sem tud a fájdalomtól. Ilyenkor a tovább tart a gyógyulása a lökéshullámmal is. Ha pedig már nagyon súlyos a helyzet, akkor a lökéshullám sem tud segíteni.

Ön melyik kezelést választaná sarok csonthártya gyulladása megszüntetésére és sarokcsont sarkantyúja elkoptatására?

Ami hosszú távon hatásos lesz az Ön sarokfájdalmának panaszmentességéhez az 3 egymást segítő gyógyító terápia:

  1. Lökéshullám kezelés a gyulladás megszüntetésére.
  2. Betét a túlsúly cipeléséhez, a lesüllyedt lábboltozat alátámasztásához.
  3. Gyógytorna a lábfejizmok nyújtásához, rugalmasságának javításához és erősítéséhez.

Kérdése van sarka eredményes kezeléséről és fájdalommentességéről?

  • Hívja munkatársainkat az (+36-1) 269-2946-os számon, és segítenek Önnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük