Sarok sarkantyú fájdalma van?

A sarkantyúnak két formája lehet. Az egyik a talpi sarkantyú, amelyik a sarok talpi részén alakul ki, mégpedig a talpi fascia szalag sarokcsonti tapadásánál. A másik a sarki sarkantyú, amely a sarok sarki részén az Achilles-ín tapadásánál alakulhat ki.

sarok sarkantyú

Sarok sarkantyú sarokcsontja talpi részén és a sarokcsont hátsó részén, az Achilles-ín tapadásánál is kialakulhat. A talpi részen kialakuló sarkantyút Calcaneus sarkantyúnak, a sarokcsont hátsó részén kialakulót pedig Haglund saroknak nevezzük. Önnek milyen sarkantyú van a talpán?

A sarkantyú betegség tulajdonképpen a talpi lemez, illetve a talpi izmok vagy az Achilles-ín túlzott terhelése, feszülése miatt alakul ki. Az izmok túlzott feszülése miatt a sarokcsonthoz tapadásuknál feszül az izom, és ez feszíti, irritálja a sarokcsontot borító csonthártyát is. Ha pedig ez a feszülés, gyulladás sokáig fennáll, akkor a szervezet önvédelmi mechanizmusa úgy próbálja ellenállóbbá tenni a begyulladt területet, hogy tüskeszerű meszes lerakódást, sarkantyút növeszt.

Ha a talpi részen jelentkezik az állandó feszülés és gyulladás, akkor talpi, ha pedig az Achilles-ín tapadásánál, akkor pedig sarki sarkantyúról beszélhetünk. Melyik sarkantyú okoz fájdalmat az Ön talpán?

Ez a tüskeszerű lerakódás önmagában általában még nem okoz fájdalmat. Azonban, ha nyomás éri, például járás közben talpi sarkantyújára nehezedik a testsúlya, vagy pedig a sarki lerakódást nyomja a cipője kérge, akkor bizony kisebb-nagyobb fájdalmat tud okozni. Nem ritka az sem, hogy minden egyes lépésnél érzi a tompa, majd egyre erősebb fájdalmat.

Kezdetben ez a fájdalom még csak a csonthártya gyulladása miatt jelentkezik. Ha viszont ezt a gyulladást illetve a gyulladás kiváltó okát nem szünteti meg, akkor következik a lerakódás, amelyet már bizony nehezebb fájdalommentessé tenni.

Melyek a sarkantyú betegség leggyakoribb okai?

calcaneus sarkantyú

Calcaneus sarkantyú a sarok talpi részén, a talpi bőnye sarokcsonti tapadásánál

A sarkantyú igencsak gyakori fájdalmas probléma, hisz a felmérések szerint minden tizedik ember küzd a sarkán jelentkező kisebb-nagyobb fájdalommal. A talpi sarkantyú jóval gyakrabban előfordul, mint a sarki, és a nőknél is gyakrabban jelentkezik a sarok fájdalma. Ez jellemzően az általuk gyakrabban viselt, divatos, de felettébb kényelmetlen magas vagy éppen hogy alacsony sarkú vagy sarkatlan cipők miatt is van.

Nem szabad azonban mindent a cipőviseletre fogni, ugyanis a talp túlzott igénybevétele is oka lehet a sarkantyú kialakulásának. Ez főleg azokat fenyegeti akik állómunkát végeznek, vagy a rendszeres sportolás miatt állandóan igénybe veszik a talpukat, sarkukat.

A nem megfelelő cipőviselet mellett azonban más okai is lehetnek még a sarkantyú kialakulásának.

felnőttkori lúdtalp

Amikor a lábfej hosszboltozata lesüllyed.

Az egyik leggyakoribb ok a lábboltozat lesüllyedése, a lúdtalp, amelynek hatására megváltozik a láb statikája, és megfelelő alátámasztás nélkül nemcsak azt tapasztalja majd, hogy estére már alaposan elfárad, hanem azt is, hogy a lelaposodott talpi lemez megnyúlik, feszül, és ez pedig máris irritálja a talpi fascia szalag sarokcsonti tapadási pontján a csonthártyát. Ez pedig hosszan tartó gyulladásnál egyenes út a meszes lerakódás kialakulásához.

Egy másik jelentős kockázati tényező a túlsúly, amellyel hazánk lakosságának nagyjából kétharmada küzd. Bizony azt kell mondanunk, hogy minden három emberből kettő kisebb-nagyobb súlyfelesleget cipeltet a lábával, és ez bizony nem kedvez a sarok fájdalommentességének sem.

Sok embernek rossz a tartása, és ez nemcsak a gerincénél okozhat deformitásokat, hanem a csípő és térd kopásán túl sarkát is túlterhelheti.

sarokfájás okai

Mi az oka sarka fájdalmának? Derítse ki a kérdőív kitöltésével! Kattintson a képre sarokfájdalma okát feltáró kérdőívéért!

Önnél mi váltja ki sarka fájdalmát? Ismerje meg a kérdőív kitöltésével!

Mit tehet a sarkantyú megelőzése érdekében?

Az okok megismerése után máris adódnak a sarkantyú fájdalom megelőzésének lehetőségei is. A sarkantyút kiváltó okok elkerülésével ugyanis minimális szintre tudja csökkenteni a fájdalom jelentkezésének az esélyét is.

Ha kényelmes, 3-5 cm magas sarkú, talpát megfelelően alátámasztó cipőt visel, akkor máris jelentősen csökkentette a sarkantyú kialakulásának a veszélyét.

Ha állómunkát végez, vagy rendszereresen sportol, akkor leginkább talpi izmai megerősítésével, időnkénti átmozgatásával tehet a legtöbbet sarka egészségéért. Talpizmai tornáztatásával nyújtja és erősíti is a lábfeje boltozatát tartó talpi izmokat.

Természetesen a túlterhelés miatt veszélyeztetésnél még fontosabb szerepe van a megfelelő cipő viselésének. A rendszeres futással járó sportoknál olyan lábat stabilan tartó cipőt viseljen, amelynek talpa csillapítja a sarkat és talpat érő lökéseket, és megtámasztja talpát. Alapvető fontosságú az is, hogy ne járdán, aszfalton fusson, hanem lehetőleg parkban, füvön, mert a kemény talaj minden egyes talajra koppanáskor még jobban igénybe veszi a sarkát.

Lúdtalpasság esetén alapvető fontosságú a talpára elkészített személyre szabott talpbetét rendszeres viselése.

Ha pedig néhány felesleges kilót cipel állandóan magán, akkor a sarokfájás megelőzése érdekében is érdemes megszabadulni felesleges kilóitól.

Sarkantyú kezelése tornával, gyógytornával

lábujj feszítés pipáló bokával

Lábujj feszítés pipáló bokával sarka, talpa és lábfeje tornáztatására

Kisebb-nagyobb rendszerességgel jelentkező sarkantyú fájdalomnál azért jobb a gyógyszeres tüneti kezelésnél a gyógytorna, mert talpi izmai tornáztatásával nem a jelentkező fájdalmas tünetet próbálja elnyomni, hanem fájdalma kialakulásának okát, talpi izmainak a gyengeségét, rugalmatlanságát igyekszik javítani.

Talpi izmainak a megerősítésével, rugalmasságának a javításával pedig azt érheti el, hogy a korábban a sarokcsonthoz való tapadási pontján állandóan feszülő talpi izmok rugalmasabbak és erősebbek lesznek. Vagyis a gyulladást előidéző állandó feszülés megszűnik, és nem irritálódik majd a sarokcsontot borító csonthártya.

A gyógytornával természetesen nemcsak talpi izmainak a rugalmasságát és erejét érdemes növelnie, hanem érdemes egész testére figyelnie. Éppen ezért talpizmai mellett a lába megerősítésével és rendszeres nyújtásával eléri azt, hogy vádlija erősebb, rugalmasabb lesz, Achilles-ina pedig nemcsak jobban bírja a terhelést, hanem még meg is nyúlik a rendszeres nyújtás hatására, és a sarokfájdalom lehetőségének csökkenése mellett az Achilles-ín sérülésének a veszélye is jóval kisebb lesz. Ehhez természetesen arra is szüksége van, hogy sportolás előtt alaposan melegítsen is be.

Sokat segít a helyes testtartás kialakítása, mert megfelelő tartással eléri azt, hogy izmait arányosan terhelje, és ezáltal ne alakuljanak ki az aszimmetrikus terhelés miatti egyoldalúan terhelt izmok és ízületek miatti deformitások a szervezetében.

sarok sarkantyú kezelése

Sarok sarkantyú betegség kezelése lökéshullámmal

Ha pedig úgy érzi, hogy önmagában a torna már nem elég rendszeresen jelentkező sarokfájdalmának a megszüntetésére, akkor fordulhat egy mellékhatások nélküli, természetes gyógyító terápiához, a lökéshullám kezeléshez is.

A lökéshullám ugyanis a vérbőség fokozásával felerősíti a fájdalmas sarok regenerálódási, öngyógyulási folyamatait, mégpedig a fájdalmas, begyulladt sejtek anyagcsere folyamatainak a felgyorsításával. Vagyis a vérkeringés fokozásával egyszerre fognak több tápanyaghoz jutni a kezelt területen található sejtek, és az anyagcsere folyamatok melléktermékei, a felszabadult salakanyagok is gyorsabban fognak elszállítódni a felgyorsult vérárammal.

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

Mit fog tenni sarkantyú betegsége megszüntetéséért?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük