Porckorongsérv is állhat a derékfájás hátterében

Rengeteg embernek van problémája a hátával, derekával. Az az ijesztő, hogy nem csak az idősek panaszkodnak kisebb-nagyobb fájdalomra, akiknek már nem az igaziak az ízületeik, hanem fiatalabbak is. Nem is olyan ritka, hogy 40 év körüli emberek, vagy még fiatalabbak ébrednek úgy reggelente, hogy alig bírnak kikelni az ágyból, és a mindennapi feladataik ellátását megnehezíti a folyamatos derékfájás. Fáj a dereka Önnek is?

Ha igen, akkor a derékfájás oka nagyon sokszor a porckorongsérv, ami azonban szerencsére kezelhető.

A derékfájással úgy van az ember, hogy előfordul, nem kell vele egyből orvoshoz rohanni. Ez sok esetben meg is állja a helyét, mert gyakran banális okai vannak a fájdalomnak, és kis pihentetés hatására el is múlhat. Ilyen például, ha hirtelen megemelt valami túl nehezet, és ezzel megerőltette magát. Egyáltalán nem ritka az ilyesmi, és ezzel még valóban nem kell orvoshoz menni. Általában igaz, hogy ha a derékfájás pár napon belül elmúlik, nem kell vele foglalkozni, valószínűleg csak megerőltette magát, vagy rosszul feküdt éjjel. Ha azonban nem múlik, vagy vissza-visszatér, már szükség lehet arra, hogy megkeresse a konkrét okát, ami nem ritkán porckorongsérv.

Mi az a porckorongsérv?

Ahhoz, hogy ezt megértse, először azt kell megérteni, hogyan épül fel a gerince. A gerinc csigolyákból áll, ezek kemény csontok. Közöttük azonban a porckorongok foglalnak helyet, amelyek puhább, kocsonyás anyagok. Az a feladatuk, hogy a mozgások következtében létrejövő rezgéseket csillapítsák, védve ezzel magukat a csigolyákat.

A porckorong kívül gyűrűs szerkezetű, belül pedig egy kocsonyás anyag van. Sérv esetén ez a gyűrűs rész sérül meg, kitüremkedés jön létre rajta. Az első stádiumban ez még nem feltétlenül okoz fájdalmat, nem nyomja az ideget. A másodikban már nyomást gyakorol az idegre, a harmadikban pedig a belső folyadék is ki tud jutni.

A porckorongsérv tünetei

A fentiek alapján nem nehéz kitalálni, hogy a porckorongsérv az első stádiumban még nem okoz tüneteket, ezért nagyrészt ilyenkor még ki sem derül a probléma. A második stádiumban azonban, amikor már nyomja az ideget, fájdalmat, zsibbadást tapasztalhat. A fájdalom deréktájon érzékelhető, de az alsó végtagokba is kisugározhat. Tapasztalhat ezen kívül bizsergést, valamint érzéskiesést is.

Ezek sajnos nagyon is képesek negatívan befolyásolni az életminőséget, hiszen egy idő után eljut arra a szintre, hogy már minden mozdulat fáj. A porckorongsérv sajnos nem az a betegség, ami majd elmúlik magától, vagy elég pihentetni, borogatni, kenegetni a fájó területet. Mindenképpen kezelni kell, különben egyre súlyosabbá válik a helyzet, és már csak a műtét jelent majd megoldást.

Tornával is javítható az állapota

porckorongsérv kezelése gyógytornával

A porckorongsérv a legtöbb esetben eredményesen kezelhető gyógytornával

Az a jó hír azonban, hogy megfelelő kezelés mellett a porckorongsérvvel élők csupán 10 százalékát kell megműteni. Műtétre akkor szokott sor kerülni, amikor a helyzet odáig fajul, hogy már vizelet-, valamint széklettartási problémák jelentkeznek a zsibbadás, illetve az érzéskiesés miatt. Ekkor az operáció gyakorlatilag elkerülhetetlen. Ebben az esetben mindenképpen szakorvost kell felkeresni, és vele egyeztetni a továbbiakat, megbeszélni a műtétet, és a megelőző vizsgálatokat.

Porckorongsérv esetén, amennyiben műtétre nincs szükség, a McKenzie módszer a leghatékonyabb, ezért a legtöbbet alkalmazott terápia. Ez Robin McKenzie gyógytornász nevéhez fűződik. Mint minden alapos terápia, ez is beszélgetéssel és vizsgálattal indul. A gyógytornász kikérdezi a pácienst a panaszairól, megvizsgálja, majd ezután következik a gyakorlatok elvégzése. Ezzel Ön is személyre szabott kezelést kaphat, ami az állapotának, fájdalomérzetének a leginkább megfelel, és amivel a legnagyobb javulás érhető el panaszának a megszüntetésére.

A terápia során olyan mozdulatokat tanul meg, amiket otthon is végezhet: gyakran van „házi feladat”, vagyis nem elég eljárni a kezelésre, otthon is kell tornázni, hogy igazán jó eredményt érhessen el. A saját érdeke, hogy szakítson időt a tornára, hiszen így előzheti meg állapota további romlását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük