Porckopás által veszélyeztetett teherhordó ízületek

Az ízületi porcok kopása a test bármely ízületét érintheti, a leggyakrabban azonban a térdet, a csípőt, a gerincet és a kézfejet támadja meg. Ez nem a véletlen műve. A térd, a csípő és a gerinc fő teherhordó ízületünk. A kézfej ízületei pedig kezünk állandó mozgása miatt vannak fokozottan kitéve a porcok kopásának.

Az ízületek kopása a folyamatos, egyoldalú terhelés valamint különféle sérülések következménye is lehet.

  • Sérüléseknél a sérült ízület hegesedéssel gyógyul, és a hegesedésnek megvan az a további veszélye is, hogy a sérült ízület korábbi mozgásterjedelme még a gyógyulás után sem fog visszatérni.
  • Krónikus kopásos panaszoknál pedig az ízületek hosszú időn át tartó terhelése okozza, okozhatja a fájdalmas kopásos panaszok jelentkezését.

Ha néhány nap után sem enyhül a fájdalom, akkor mindenképp érdemes orvoshoz fordulni panaszával.

Térd porckopása

térd porckopás

A térd porcállományának kopása fájdalmas térdpanaszokat okoz

A térd a legfontosabb teherhordó ízületünk. Testünk összes többi ízületénél nagyobb terhet hordoz, ezért a porckopás szempontjából is fokozott veszélynek van kitéve.

  • A térdet ért fokozott terhelés hatására a térdízületet alkotó csontok fején a porcállomány elkezd feloldódni, kopni. A korábban tükörsima porc felülete előbb érdessé, szakadozottá válik, majd annyira elvékonyodik, hogy a csontok fejei egymást kezdik el dörzsölni az ízületben.
  • Ekkor már nagy a baj, mert az egymást dörzsölő csontok már nem mozognak súrlódásmentesen, és az ízületi folyadék sem olajozza már olyan mértékben az ízület zavartalan működését, mint korábban.

A megkopott térd ízület a csontvégek súrlódásának hatására megduzzad, és benne az ízületi folyadék is megszaporodik. Ez is feszíti az ízületet, és nemcsak a csontvégek súrlódása. Különösen a lépcsőn történő felfelé menet, vagy például a mély helyzetbe történő leülés vagy felállás is kifejezetten károsíthatja a térdet.

A megkopott, megduzzadt, begyulladt térd mozgatásakor fájdalom jelentkezhet. A fájdalom jelentkezésekor azonban nem a térd kímélése a megoldás. Ugyanis a térdizmok megerősítésével és rugalmasságának fokozásával, az izmok és ízületek nyújtásával jelentős mértékű javulást érhet el a kopásos fájdalmak csökkentésében is.

A térdízületek rendszeres mozgással való megerősítése az esetleges plusz kilóknak a leadására is kifejezetten előnyös. A plusz kilók leadásával ugyanis jelentősen csökken majd a térdére nehezedő tehelés, és ez pedig még tovább segíti a fájdalom mérséklődését, csökkenését.

Csípő kopása

A térdhez képest kisebb mértékben van kitéve a terhelésnek, de ugyanúgy teherhordó ízület a csípő is. Éppen ezért nem véletlen a terhelésre és az életkor előrehaladásával együtt jelentkező kopásos panaszok megszaporodása.

A csípő kopásának a leggyakoribb tünete a gerinctájon jelentkező kisebb-nagyobb fájdalom. A csípő kopásának panasza legfőképpen a nehézkes hajolgatásban jelentkezik. Ez a fájdalom sokszor kisugárzik még a comb belső oldalán az alsó lábszár felé. Vagy pedig az ágyékba is.

A csípőízület kellő bemelegítés utáni kíméletes mozgatása itt is jelentős javulást hozhat. A csípőízületet ért terhelés a felesleges kilók leadásával is nagymértékben csökkenthető, és ez pedig további könnyebbséget jelent a megkopott csípőnek.

Amikor már a rendszeres gyógytorna sem tud segíteni, és a fájdalom egyre nagyobb, akkor a térd és a csípő esetében is a protézis beültetése jelenthet megoldást. Fontos azonban tudni azt, hogy a protézis beültetése sem helyettesítheti, csak segíti a műtét utáni rendszeres gyógytornát.

Emellett azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ezeknek a protéziseknek a kihordási ideje 8-10 év. Ezért amennyire csak lehet, tegyen meg mindent a rendszeres gyógytornával a beültetés minél későbbi szükségességéért.

Gerinc kopása

Felegyenesedett testünk súlyának jelentős része a térdünkre és a bokánkra nehezedik. A gerinc is jelentős mértékben terhelődik, mert ez tartja a testünket.

A gerincoszlopot alkotó csigolyák porcos részének a kopása leginkább a nyak, a hát és a derék fájdalmát okozhatja. A fájdalmas tünetek enyhítésére a gerincnél is érdemes megerősíteni a gerincet tartó izmokat azért, hogy a megerősített izmok jelentős mértékben átvegyék a terhet az egymásra nyomódó porckorongokról.

A hátizmok és a csigolyákat tartó, összekötő kis belső izmok mellett a hasizmokat is célszerű erősíteni teste szimmetriájának megőrzéséhez, és fájdalommentességének a biztosításához.

A gerinccsigolyáknál a porcok kopása a porckorongsérv mellett a gerinccsatornákból kilépő idegeknek a becsípődése is komoly panaszokat, fájdalmat okozhat. Az idegeket becsípő nyomás enyhítéséhez az esetlegesen elmozdult, kimozdult csigolyák eredeti helyükre történő visszarakása, majd ezt követően a csigolyákat tartó kisizmok megerősítése szükséges. Ugyanis ezeknek a gerincet tartó izmoknak a megerősítésével és kellő lazításával tudja stabil tartásba rögzíteni gerincét.

Kézfej artrózisa

Az ujjakban kialakuló ízületi gyulladás sok esetben örökletes. Ha tehát a szülei, nagyszülei között volt porckopásos panaszokkal küzdő, akkor Önnek minden bizonnyal hajlama van az artrózisra, és ezért oda kell figyelnie az első jelekre is.

A kézujjak ízületi kopása elsősorban a nőket veszélyezteti, és őket is elsősorban az életkor előrehaladásával. Tehát kifejezetten a középkorú és idősebb hölgyeket fenyegeti a porckopás veszélye.

A kézujjak ízületeinek artrózisos fájdalma lassan, fokozatosan alakul ki a kéz ízületeinek az állandó terhelésére.

Önnek melyik ízületét fenyegeti a porcállomány kopásának veszélye?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük