Nyugodt alvás zavartalan pihenéséért

Ha éjszaka nyugodtan alszik, akkor másnap reggel pihenten ébred, és jól indul a napja. Nemcsak jól indul, hanem jól is folytatódhat, mert az éjszakai nyugodt alvás regenerálja szervezetét, és ez jótékonyan hat a munka és életkedvére is.

Mit tehet nyugodt alvásáért?

nyugodt alvás

Jó éjszakát, szép álmokat!

A nyugodt alváskutató nélkülözhetetlen kelléke a kényelmes ágy és a jó párna. Érdemes olyan matracot választani, amelyik nem túl kemény, de nem is túl puha. Ha nem így tesz, akkor nemcsak rossz lesz az alvása, hanem még a hátfájás is előveheti.

Túl nagy melegben és hidegben sem fog tudni nyugodtan aludni. Az éjszakai alváshoz általában nem szükséges olyan meleg, mint amilyenben napközben jól érzi magát. A friss levegő is jót tesz az alvásának, ezért érdemes lefekvés előtt kiszellőztetni a hálószobáját. Az is hozzásegíti a jó alváshoz, ha csendes és sötét a hálószobája.

Az alvásból nem lehet előre elraktározni, és utólag sem fogja tudni bepótolni egy átvirrasztott éjszaka hatását. Ezért igyekezzen még hétvégén is a napnak ugyanabban az órájában lefeküdni és felkelni. A rendszeresség is segít a jó alvásban. Ha minden este ugyanabban az időpontban fekszik le, és reggel is ugyanakkor ébred, akkor szervezete hozzászokik ehhez. Kialakulnak az alvási ciklusok, és szervezete biológiai órája is beáll erre a ritmusra.

Ha rendszeresen mozog, akkor nemcsak az egészségét őrzi meg, hanem edzettebb is lesz. Emellett még az alvására is kedvező hatással van, mert ha kellemesen elfárad, akkor könnyebben el tud aludni, és nyugodtabb lesz az alvása.

Ha egész nap rohan, vagy egyik kellemetlen esemény éri a másik után, akkor nem csoda, ha idegesebb lesz a megszokottnál. Ha ez egyre többször előfordul, akkor a felhalmozódó stressz nemcsak a nappalaira, hanem előbb-utóbb az éjszakáira is hatással lesz. Lehet, hogy az Önt foglalkoztató problémák miatt nehezebben fog tudni elaludni, de az is lehet, hogy álmatlanul hánykolódik majd az ágyon. Ezt a korábban már említett rendszeres mozgással is megelőzheti, de ugyanilyen hatásos lehet az is, ha megtanul különféle stresszkezelő módszereket. Ezek közül mindenkinél más és más lehet az igazán eredményes. Azért érdemes megtanulnia többet is közülük, hogy kitapasztalja, melyik az igazán hatásos Önnél. Ha pedig rájött erre, akkor érdemes azt a módszert használnia, amelyik Önnél a legjobban beválik.

Ne feküdjön le éhesen, de az sem tesz jót alvásának, ha közvetlenül lefekvés előtt vacsorázik. Érdemes legalább lefekvés előtt 2 órával vacsorázni. Nem segíti a jó alvást az sem, ha kávét vagy valamilyen alkoholt iszik lefekvés előtt, mert ezek felgyorsítják az anyagcseréjét, és stimulálják az idegrendszerét.

Mennyi alvásra van szüksége?

Vannak közöttünk olyanok, akik akár 4-5 órai alvással is tökéletesen ki tudják pihenni magukat, és másnap egész nap frissek és lendületesek. Másoknak viszont 8-10 órai alvásra van szükségük ahhoz, hogy jó legyen a közérzetük, és a memóriájuk is tökéletesen működjön egész nap.

  • Ön melyik csoportba tartozik inkább?

Az életkor előrehaladtával az alvásigény csökken. A megszületett csecsemő amikor nem eszik és nem sír, akkor szinte állandóan alszik. Még egy éves korában is 14-15 órát alszik. A felnőtteknek általában 7-8 órai alvásra van szükségük. 65-70 éves kor felett pedig már kevesebb alvásra van szükség. Az idős embereknek már 5-6 óra alvás is elég lehet.

Alvása közben lelassulnak az agyhullámai, és ha Ön jól alszik, akkor negyed óra, fél óra múlva már alszik is.

Alvása egy ciklikus folyamat, amelyik másfél-kétórás ciklusokból áll. Ezek a ciklusok egy mély alvási fázissal kezdődnek, és egy ébrenléti állapottal fejeződnek be. A mély alvási fázisnak még további szakaszai is vannak. Az első alvási ciklusban a mély alvás a ciklusnak körülbelül nyolcvan százalékát teszi ki. Az ezutáni ciklusokban ez egyre kevesebb lesz.

Alvás közben nemcsak pihen, hanem szellemileg is felfrissül és a memóriája is regenerálódik.

Egy gondolat ezen: “Nyugodt alvás zavartalan pihenéséért

  1. Sagi Maria

    Nagyon jó életszerű írás. Én az életkorom ellenére nagyon jól alszom, ebben nincs változás, és magam is ezt tapasztalom amit ír A stresszoldás kemény dió, akinél ez fennál annak dolgoznia kell rajta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük