Mit tud a gyulladásról?

A gyulladás a szervezet működésének természetes része, védekező reakciója. Az immunrendszer válasza egy fertőzésre vagy túlzott terhelésre. A gyulladással a szervezet védekező mechanizmusa lép működésbe.

Ha a gyulladás nem az immunrendszer hibás, autoimmun működésének következtében jelentkezik a szervezetben, akkor hasznos élettani szerepe is lehet. A gyulladással ugyanis a szervezet egy fertőzésre, vagy a túlzott terhelésre próbálja felhívni a figyelmet. Vagy pedig egy vérzéses sérülésnél a vér alvadásával, gyulladásával akadályozza meg az elvérzést.

Fő jellemzője, hogy a szervezet egy részét ért fertőzés, vagy túlzott terhelés hatására az adott területen felszaporodnak az adott gyulladásra jellemző sejtek, és ezzel a szervezet meggátolja az általa még a gyulladásnál is károsabbnak tartott fertőzés továbbterjedését, a vérzés folytatódását, vagy a túlterhelés további jelzés nélküli folytatódását. A szervezet a gyulladással jelzi, hogy nincs ínyére az, ami éppen most történik a szervezet adott részén.

Ismeri a gyulladás lehetséges okait?

  • A gyulladás oka sokszor valamilyen fertőzés, amelyet valamilyen kórokozó okoz, például vírus vagy baktérium, és a szervezet nem képes elpusztítani, nem tud ellene védekezni.
  • Sérülés is okozhatja.
  • Egyéb külső vagy belső ártalom, például a túlzott terhelés is kiválthatja a gyulladást.
  • Az autoimmun betegségeknél az immunrendszer a szervezet saját sejtjeit nem ismeri fel, és idegen behatolónak gondolva fordul saját sejtjei ellen.

Mik lehetnek a gyulladás tünetei?

  • A gyulladás egyik legfőbb tünete a gyulladást kísérő láz.
  • A gyulladt terület fájdalma.

Jóval nehezebb a gyulladás felismerése valamilyen belső gyulladásnál, mert ilyenkor nincsenek ilyen kívülről, szabad szemmel is jól látható jelek. Ebben az esetben például a vér laborvizsgálatából kiindulva érdemes feltárni a gyulladás lehetséges okát.

Hogyan történik a gyulladás kezelése?

A kezeléskor a legfontosabb, hogy nem a gyulladást kell kezelni, hanem a gyulladást kiváltó okot, például a túlzott terhelést kell megszüntetni vagy a fertőzést kezelni.

A gyulladás ugyanis a szervezet természetes védekezőmechanizmusaként a gyógyulás folyamatának is szerves része. Fertőzés okozta gyulladáskor például nem a gyulladáscsökkentést kell megkezdeni, hanem a fertőzést kell visszaszorítani, mert a gyulladás csökkentésével a fertőzést okozó kórokozó még ott van a szervezetben. Viszont ha a kórokozót elpusztítják, akkor a gyulladás, mint természetes védekező mechanizmus elveszíti szükségességét, és magától, a szervezet öngyógyító folyamatainak eredményeként is visszaszorul.

természetes gyulladáscsökkentők

Természetes gyulladáscsökkentők

Ha a kezeléskor szükség van a gyulladáscsökkentésre, akkor mesterséges és természetes gyulladáscsökkentők közül lehet választani. A természetes gyulladáscsökkentők legfőbb előnye, hogy káros mellékhatások nélkül felerősítik a szervezet öngyógyító folyamatait. Ezzel szemben viszont nem azonnal, hanem hosszabb távon fejtik ki hatásukat.

A mesterséges gyulladáscsökkentőknél lehetséges káros mellékhatásokkal lehet számolni (ilyen lehet például a gyomor irritációja), ezzel szemben viszont sokkal rövidebb idő alatt fejthetik ki hatásukat, mint a természetes gyulladást csökkentők.

Az egyes gyulladáscsökkentők közötti választásnál mindenképp figyelni kell még arra is, hogy milyen mértékben szívódnak fel, milyen jól hasznosulnak, és az is fontos szempont, hogy mennyi ideig tart a hatásuk.

immunrendszer erősítése

Egészségesebb ételek fogyasztásával nemcsak az immunrendszerét erősítheti meg, hanem az emésztését is megkönnyíti

A gyulladást nehéz megelőzni, hisz ez a szervezet természetes védekező mechanizmusa. Mégis érdemes azt szem előtt tartani, hogy úgy előzhető meg a legjobban a gyulladás, ha szervezete és immunrendszere megerősítésével elkerüli a különféle fertőzéseket, és betegségeket, és amennyire lehet kerüli a balesetveszélyes helyzeteket.

Mit fog tenni immunrendszere megerősítéséért?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük