Mit tegyen a bütyök megelőzésére?

A nagylábujj tövét nyomó, dörzsölő cipő és a mindennapos járásban a lábfejre eső terhelés hatására könnyen kialakulhat a nagylábujj tövén a bütyök kinövés. Szeretné tudni, hogy mit tehet a bütyök megelőzése érdekében?

A bütyök nőknél gyakrabban alakul ki

A hölgyek bütyökügyi hátrányos megkülönböztetésének ebben az esetben természetesen nem társadalmi, hanem elsősorban anatómiai oka van. Minden bizonnyal azért alakul ki gyakrabban a bütyök kinövés a nők lábán, mert náluk a kötőszövet eleve gyengébb.

Az is előfordul azonban, hogy a kötőszövet átmenetileg meggyengül valami miatt, és ez hajlamosít a bütyök kialakulására. Nem véletlen az sem, hogy a kötőszövet átmeneti gyengülése leggyakrabban a terhesség alatt fordul elő, hisz ilyenkor a kötőszövetnek lazábbnak kell lenni a gyerek fejlődése és a szüléshez szükséges tágulás miatt is.

A nemek közötti hátrányos megkülönböztetés mellett még az örökletes hajlam is növeli a bütyök kialakulásának veszélyét, és az életkor előrehaladtával is nő a bütykösödés kockázata. Tehát az a terhes hölgy, akinek a családjában volt már valamelyik felmenőjénél bütyök kinövés, és szereti a lábát szorosan tartó, állandóan dörzsölő, esetleg magas sarkú cipők viselését fokozottan veszélyeztetve van bütyke lehetséges kialakulásával kapcsolatban.

Emellett persze a kényelmes sportcipőben rohangáló férfiak sem immunisak a bütykösödésre, mert a nőknél ritkábban ugyan, de a férfiaknál is előfordul a nagylábujj bütyök.

Ha Ön ezek alapján fokozottan veszélyeztetettnek érzi magát a bütykösödésre, akkor biztosan érdekli, hogy hogyan tudja megelőzni a bütyök kialakulását?

100%-os biztonságban persze ekkor sem érezheti magát, de legalább abban a biztos tudatban élheti az életét, hogy Ön mindent megtett lábfeje egészsége érdekében. Ha pedig így tesz, akkor némi erőfeszítéssel valóban a minimálisra szorítja vissza a bütyök kialakulásának veszélyét.

A bütyök megelőzése

Ez ugyanis jó hír, bár nem biztos, hogy a magas sarkú cipők szerelmeseinek.

bütyök megelőzése

Kényelmes cipők viselésével sokat tehet a bütyök megelőzése érdekében

Meg tudja ugyanis előzni a bütyök kialakulását kényelmes, a lábát nem dörzsölő 3-5 centiméteres sarokkal és talpát rugalmasan alátámasztó talpú cipők viselésével. Lába veszélyeztetettségének az elkerülésébe tehát nem fér bele a szűk fejű körömcipők, magas sarkú cipők gyakori viselete.

Ez persze nem jelenti azt, hogy 1-1 alkalomra ne vehetne fel Ön is magas sarkú cipőt, azt azonban igen, hogy semmiképpen se vigye túlzásba a magas sarkú cipők viselését. A magas sarkú cipőkkel ugyanis nemcsak a bütykösödéssel, hanem lába egyéb deformitásának a fokozott veszélyével is számolnia kell. Elég itt csak a sarokfájdalom vagy az Achilles-ín gyulladás vagy a kalapácsujj kialakulásának nagy veszélyét megemlíteni.

kineziológiai szalag bütyökre

Bütyök korrigálása kineziológiai szalaggal és bütyök tornával.

A bütyök megelőzésének további szükséges eszköze lábfeje rendszeres tornáztatása, a bütyök torna gyakorlatok rendszeres végzése. Nem kell itt különleges gyakorlatokra gondolnia. Mindössze néhány olyan gyakorlatról van szó, amely állandó mozgásban tartja, és nem engedi ellustulni talpizmait és a lábfejében a nagylábujj tövében futó izmait. Minden olyan gyakorlat jó, amely segít megőrizni talpizmai erejét és rugalmasságát. Ha ezeket végzi, akkor ez segíteni fog. Nagylábujja mozgatásának kifejezetten jó módszere például a földre esett papírlapok egyenkénti felszedése nagylábujja és mutatóujja segítségével.

A bütyök megelőzése mellett további jó hír még az is, hogy ha időben észreveszi lába kezdődő deformitását, bütykösödését, akkor még a folyamat visszafordítására is van lehetősége.

bütyök tapasz felragasztása

Bütyök tapasz felragasztása egyenesíti a nagylábujjat a nap 24 órájában. Úgy, hogy alig foglal el helyet a tapasz a cipőben

A rendszeresen végzett célzott bütyök torna gyakorlatok mellett ilyenkor azonban már a kineziológiai szalag használatát, valamint a talpára szabott egyedi talpbetét rendszeres viselését is be kell vetnie nagylábujja elfordulásának a megállítására, illetve visszafordítására. Talpbetétét pedig kényelmes, lábát jól tartó, széles orrú, és nagylábujját nem dörzsölő cipőbe kell raknia. A kényelmes, széles orrú cipőn kívül a cipőválasztásnak fontos eleme a cipőméret megfelelő kiválasztása is.

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

Tulajdonképpen lábfeje egészséges boltíves szerkezetét kell megőrizni, illetve visszaállítani, valamint nagylábujja befordulását kell megelőzni lába egészségének megőrzéséhez. Nagylábujja befelé fordulása általában mindkét lábán jelentkezik, ezért mindkét lábát tornáztatni kell, és cipőviseletében sem jelent gondot a betét használata, hisz minden bizonnyal mindkét lábához használnia kell a talpára szabott betétet.

Minél fiatalabb korban veszi észre kezdődő bütykösödését, annál nagyobb az esélye arra, hogy vissza tudja fordítani a folyamatot a fájdalmas, és végleges megoldást úgysem adó bütyök műtét elkerülésével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük