Mire tudja használni a kineziológiai tapaszt?

Sportolása közben a túlzott terhelés hatása begyulladt valamelyik testrésze? Vagy meghúzódott talán a bemelegítés hiánya miatt? Vagy egyszerűen csak sétája közben egy rossz mozdulat miatt fájdult meg valamelyik ízülete?

Ha sportolása vagy pedig a napközbeni állandó lótás-futása közben meghúzódott vagy a túlzott terhelés miatt begyulladt valamelyik testrésze, akkor vagy legyint rá egyet, és mintha mi sem történt volna megy tovább. Vagy pedig ha nagyobb a baj, akkor többféle segítséget is kérhet húzódására, sérülésére.

Milyen lehetőségei vannak begyulladt és meghúzódott izmai regenerálására?

Kisebb gyulladásoknál, húzódásoknál a legegyszerűbb megoldás talán a legkézenfekvőbb. Ha megteheti, akkor ilyenkor az a legcélszerűbb, ha néhány napig pihenteti a meghúzódott testrészt. Ez a pihentetés az esetek többségében valóban segít is, mert néhány nap alatt enyhül annyit a fájdalma, és regenerálódnak annyira az izmai és ízületei, hogy utána már nem zavarja a napi teendőiben. Ha pedig még eltelik további néhány nap, akkor már nem is fogja érezni korábbi fájdalmát. A hétköznapi teendőiben nem zavarja már a gyulladás, a húzódás, és folytathatja az edzéseket is. A pihentetés persze csak kisebb húzódásokra és túlerőltetésre jelent igazi megoldást, mégpedig azokra, amelyek maguktól is elmúlnának. A pihentetéssel azt éri el, hogy lerövidíti a gyógyulását, és mivel közben nem terheli a meghúzódott testrészét, ezért a fájdalmat sem érzi.

Ha ennél nagyobb a baj, akkor a pihentetés önmagában már kevés lesz. A nagyobb baj jelentheti azt, hogy nagyobb a terhelés és jelentősebb a húzódása annál, hogy egyszerű pihentetés elég lenne a regenerálódáshoz. Erősebb húzódásnál vagy nagyobb gyulladásnál ugyanis nyugalmi helyzetben is fáj annyira a begyulladt izom, hogy az már zavarja. Ez könnyen előfordulhat pl. a túlerőltetés miatt vagy pedig a kellő bemelegítés hiánya miatt is.

Nem érdemes egy kiadós, túlerőltetett edzés miatt napokig szenvedni. Ilyenkor a gyorsabb regenerálódás érdekében jól teszi, ha alaposan bemelegíti a meghúzódott ízületeit, és óvatosan nyújtja. A nyújtással az izmokból gyorsabban el fognak távozni azok a lerakódott salakanyagok, amelyek a gyulladását és ezzel együtt a panaszait okozzák.

kineziológiai szalag felhelyezése

Kineziológiai szalag felhelyezése a gyulladás csökkentésére és az izomgörcsök oldására. A kék szín gyulladást csökkentő, a narancs pedig görcsoldó hatású.

A nyújtás hatását tovább erősítheti és a gyulladás csökkentésének idejét is jelentősen lerövidítheti kineziológiai tapasz használatával. A szakszerűen felhelyezett tapasz hatását napokig érezheti majd, és segíteni fogja a gyulladás csökkentésében. A szalag használatának fő előnye, hogy azonnal segít különféle húzódások, zúzódások és görcsök esetén, és lerövidíti a regenerálódás idejét.

A tapasz a ragasztott terület vérkeringésének a javításával felgyorsítja az öngyógyulást, és elősegíti a gyulladást okozó salakanyagok gyorsabb kiürítését is a felgyorsult vérárammal. A gyulladás csökkenésével a fájdalma is csökken. Gyulladást csökkentő és salaktalanítást elősegítő szerepén túl még rögzíti is a sérült izmokat, és ezzel is tehermentesíti azokat.

Nemcsak utólagosan használhatja panaszai csökkentésére, hanem megelőzésként is. Ha felragasztja, akkor csökkenti a húzódás és a túlterhelés veszélyét, mert a vérbőséget okozó szalagok hatásaként a felgyorsult vérkeringés javítja az izmok rugalmasságát és teljesítőképességét. Izmai és ízületei nagyobb teljesítményre lesznek képesek a kineziológiai szalag alatt.

Mire jó még a kineziológiai szalag?

A szalagot nemcsak húzódásokra és zúzódásokra használhatja, hanem más mozgásszervi problémák fájdalmának az enyhítésére is. Ha jól ragasztja fel, akkor boka, térd, gerinc és könyökfájdalmára is enyhülést fog adni. A gyorsabb gyógyulást itt is a felgyorsult vérkeringés miatti felfokozott öngyógyulás segíti elő. Emellett persze a felragasztott szalag rögzíti is a fájdalmas testrészt.

Kiegészítő kezelésként is használhatja pl. műtétek után, mert lerövidíti a lábadozást, A tapasz a műtött terület vérkeringésének az élénkítésével segíti az öngyógyulást, és ezzel is felerősíti a műtött testrész óvatos nyújtását és erősítését végző gyógytorna regeneráló hatását.

Ön milyen mozgásszervi panaszokkal küszködik időnként?

2 gondolatok ezen: “Mire tudja használni a kineziológiai tapaszt?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Suba Istvánné!

      Örömmel jelenthetem ki, hogy a kineziológiai tapasz egyszerű mégis nagyszerű kiegészítője lehet a stroke-on átesettek mozgásfejlesztő terápiájának és fájdalomcsillapításának. A tapaszt mindenképpen a gyógytornával kombinációban javasolt alkalmazni, mivel legjobban izomműködés során hozza létre a jótékony hatását.

      Miben tud segíteni? A boka és láb ízületeit megfelelő pozícióban támasztja meg, így állás, járásgyakorló torna, és a hétköznapi közlekedés során az izmokat a megfelelő irányú működésre sarkallja. Az izomzat mentén fut, így terhét részben átvéve lazítani képes az adott izmot, míg az ellen oldali, erősítésre szoruló izmok számára ellenállást képez. Keringésjavító, és izomműködést támogató hatásával a fájdalom enyhítésében sikeres.

      Mik az előnyei a rögzítővel szemben? Egy ragasztás körülbelül 5-7 napig fent marad a bőrön, mely alatt különösebben nem kell vele foglalkozni. Nem kell aggódni azon, hogy rosszul veszi fel, viselhető fürdés közben is, pár milliméteres vastagságával észrevétlen marad lábbeli viselésekor. A ragasztás elgyengülésekor a tapasz eltávolítható, és akár azonnal ismételhető a ragasztás, egészen addig, amíg szükség van rá.

      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük