Minden, amit a trigger pontokról tudni kell

Érezte már úgy, mintha a feszültség egyes pontokon összegyűlne a testében? Nos, ez nem véletlen, jól érezte. Léteznek ugyanis úgynevezett trigger pontok, amik ha nem kapnak megfelelő kezelést, fájdalmat fognak okozni. Ezek a pontok voltaképpen kis, borsónyi csomók, és legtöbbször nem is ott okoznak fájdalmat, ahol vannak, hanem kisugároznak máshová. Megfelelő kezelés esetén azonban a trigger pontok segíthetnek megszabadulni a feszültségtől, úgymond feszültségmentesítő gombként is működhetnek.

A trigger pontok a test bármely részén kialakulhatnak, ahol van izom, azonban a leggyakrabban ott jelentkeznek, ahol a legnagyobb az igénybevétel. A gondot tulajdonképpen az okozza, hogy ezeken a pontokon nem jó az izom anyagcseréje és vérellátása. A trigger pontok nyomásra fájnak, nagyjából almamagra emlékeztető formájúak. Gyakran találkozhatunk velük a háton, a csípőn, a vállon és a nyakon lévő izmokban, mert ezek a területek fokozott igénybevételnek vannak kitéve nap, mint nap.

izomgörcs kezelése

Izomgörcsnél mit tehet?

A trigger pont nem összekeverendő az izomgörccsel, izomcsomóval! Izomgörcsnél az izom teljes hosszában megfeszül és fáj, míg a trigger pontok tényleg csak pici, borsónyi területek az izomban.

Mi miatt alakulnak ki a trigger pontok?

A trigger pontok kialakulásáért több tényező is felelős lehet, ezek között vannak olyanok, amiket tud befolyásolni, és olyanok is, amiket nem.

  • boka rándulás lökéshullám kezelése

    Boka rándulás lökéshullám kezelése

    Akut vagy krónikus túlterhelés, illetve helytelen testtartás miatt jöhetnek létre trigger-pontok. Ezek ellen legtöbb esetben saját maga is tud tenni, így érdemes erre odafigyelni.

  • Amire a legtöbb esetben nincs befolyása, az a fokozott stressz, az izmok hirtelen kihűlése, sérülés, illetve az ízületi gyulladás. Ha ilyesmi áll fenn problémája hátterében, akkor érdemes megnézetni a feszültséget okozó trigger pontokat egy szakemberrel.

Vannak fokozatai

A trigger pont többféle lehet, egészen pontosan háromféle stádiumban fordulhat elő, amiknek külön neve is van:

  1. Tenderpont. A tenderpont még nem okoz folyamatos fájdalmat, csak akkor fáj, ha közvetlenül a pontot nyomja meg. Ott fáj, ahol a pont van, a fájdalom még nem sugárzik ki sehová.
  2. A látens trigger pont. Nem veszi észre a problémát a mindennapok során, azonban tapintásra már fájdalmat okoz, ami ki is sugárzik.
  3. Trigger pont. Ez már a mindennapokban is okoz kellemetlenségeket, kisugárzó fájdalmat. A fájdalom gyökere sokszor nem is ott van, ahol érzi.

Jelentkezhetnek további problémák

A trigger pontokkal kapcsolatos panaszai esetében is nagyon fontos, hogy a lehető leghamarabb forduljon szakemberhez. Ha úgy érzi, hogy kialakultak a trigger pontok az izmában, mert valamelyik, vagy akár több kiváltó ok is jellemző Önre, akkor minél gyorsabban nézesse meg, mert így könnyebb a gyógyulás.

Ha már érzi a kisugárzó fájdalmat, semmiképp ne halogassa tovább a kezelést, mert lehetnek belőle szövődmények: a csomó miatt rövidül az izom, ami még tovább fokozza az feszülést. Ennek következménye lehet az ín túlterhelése, meniscus és porcsérülés, porckopás, gerinccel kapcsolatos panaszok, porckorong problémák, fejfájás, fogfájás, az arc fájdalma. Egyik sem kellemes, és addig jó, amíg nem ismeri őket személyes tapasztalatból. Azért, hogy ne is kelljen megismernie, forduljon időben szakemberhez panaszával.

Mit érdemes tudni a trigger pont terápiáról?

A trigger pont terápia segít megszabadulni a kisugárzó fájdalomtól és a feszültségtől. A terápia segítségével úgy szüntetheti meg a fájdalmat, hogy közben nem kell a mellékhatásoktól tartani. A kezelés során a trigger pontokat tartja a terapeuta nyomás alatt, aminek következtében a fájdalom csökkenni fog. Hogy ez egy, vagy több alkalom után következik be, változó, nagyban függ attól, hogy mennyire súlyos a helyzet. Éppen ezért nem érdemes halogatni a segítségkérést.

Kérjen információt gyógyulásához: (+36-1) 269-2946

trigger pont masszázs

Trigger pont masszázs az izomban kialakult csomók feszültségmentesítésére

A kezelés voltaképpen egy masszázs, melynek során a terapeuta kisimítja az összecsomósodott, kötött izmokat. Ettől már eleve enyhül a fájdalom, és az izmok visszakapják az eredeti hosszukat és rugalmasságukat. Ezt követően megkeresi a trigger pontokat, és megkezdi a nyomásukat. Ez a nyomás fájdalmas ugyan, de egy idő után csökken majd a fájdalom, végül teljesen el is múlik. Ez a kezelés során többször is megtörténik, majd következik az izom nyújtása, simítása. A terápiát addig kell folytatni, amíg teljesen meg nem szűnnek a panaszok. Vagyis addig, amíg az izomban meg nem szűnik a csomó, és helyre nem áll az izom zavartalan vérkeringése a trigger pontosodott területen.

Az izomban kialakult feszültség eredményesen oldható lökéshullám kezeléssel is.

  • Ha van még kérdése a kezelés eredményességéről, akkor a (+36-1)269-2946-os számon szívesen válaszolunk rá.

2 gondolatok ezen: “Minden, amit a trigger pontokról tudni kell

  1. Ujfalusi Elek

    Érdeklődnék,hogy a tigger pontok csak masszázs-zsal kezelhetők?
    Lehet-e lágylézer alkalmazásával a trigger pontokon a fájdalmat csökkenteni?Ha igen, hogyan lehetne a trigger pontokat, térdkezelés céljából megkepni?
    Válaszukat előre is megköszönöm!

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Tisztelt Ujfalusi Elek!
      Köszönjük felkeresését!
      A lágylézer triggerpontokon kifejtett hatásával kapcsolatban nem vagyunk friss kutatási eredmények birtokában, mivel nekünk ez nem profilunk. Azonban a trigger terápiának ismerőiként az a gyanúm, hogy nem alkalmas trigger kezelésre a lézer. Ugyanis a trigger masszázs alapja a fájdalompontok fizikai nyomás alatti oldása, amit a lézer nem képes kifejteni.
      Mindenképp elzárkózik a trigger masszázstól? Mert ez esetben mi a lökéshullám terápiával tudunk Önnek segíteni. Ez az eszköz a fizioterápiás gyógymódok közé tartozik, gyorsabb, és intenzívebb, mint a masszázs kezelés, ugyanakkor nem kíséri előkészítő és levezető masszázs. A trigger pontok felett alkalmazva gyors apró frekvenciájú nyomással generál oldást adott pontban vagy pontokban.
      Fontos kérdés az Ön panaszának sikeres kezelésében az is, hogy milyen jellegű térdproblémára remél megoldást a trigger kezeléstől. Ebben szakorvosunk Dr. Hargitay Gergely, illetve gyógytornászaink tudnak segítséget nyújtani egy személyes konzultáció keretén belül, a leleteinek megtekintése után.
      Reméljük, személyes felkeresésünkkel is meg fog tisztelni minket, és akkor még hathatósabban tudunk részt venni egészsége visszaszerzésében.
      További kérdése esetén telefonos elérhetőségeink:
      +36 1 346 0325
      +36 1 269 2946
      +36 70 340 4810
      Várjuk hívását
      Üdvözlettel:
      A Harmónia Centrum csapata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük