Milyen lehet a talpbetét?

A lúdtalpbetéteket többféle szempont szerint csoportosíthatjuk. Ha Ön lúdtalpas, akkor Önnek mi a legfontosabb a talpbetétben?

A talpbetéteket csoportosíthatjuk aszerint is, hogyan készül a talpbetét, és aszerint is, hogy miből készül. Ezt leginkább a betét használatának a módja határozza meg.

Gyárilag készített vagy egyedi talpbetét

A talpbetét lehet gyárilag előre elkészített talpbetét, amelyeket meg lehet vásárolni az üzletekben, például a cipőboltokban is. Ezekhez a talpbetétekhez könnyű hozzájutni, csak az a gond velük, hogy nem az Ön lábának egyedi problémájához és sajátosságaihoz készült. Miért jelent ez gondot?

Azért mert, nem ott támasztják meg lábfeje boltozatát, ahol Önnek szüksége lenne rá, hanem ott, ahol általában a deformálódott lábfejek többségének szükséges. A gyárilag előre elkészített talpbetétek statisztikai átlagok és valószínűségek alapján készülnek. Ebből már következik is az előre elkészített talpbetétek legfőbb hiányossága.

  • Ha lábfejének deformitása eltér a statisztikai átlagtól, akkor az Ön számára nem lesz tökéletes a gyárilag elkészített betét.
  • Mivel jó eséllyel minden ember talpa egyedi, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy az előre elkészített betét nem lesz tökéletes az Ön lábára.
jantó gyógybetét

A jó talpbetét egyedileg, az Ön talpára készül

Vagy pedig készülhet a talpbetét egyedileg, méretvételezés után személyesen az Ön talpára, deformitása sajátosságainak a figyelembevételével. Az így elkészülő talpbetét már pontosan ott fogja megtámasztani a talpát, ahol Önnek szüksége van rá, és pontosan olyan mértékben, hogy helyreállítsa lábfeje megbomlott statikai egyensúlyát.

Az egyedi talpbetétek is többféle kialakításúak lehetnek

  • A thermoplasztikus, üvegszál-erősítésű műanyagból készült betéteket a megszokott utcai viseletre ajánlják a talpbetét készítők.
  • A szendvicsszerkezetű betétek többfajta alapanyag felhasználásával készülnek. Ezek szintén utcai viseletre használatosak.
  • A géles talpbetétek puha, viszkoelasztikus sarokpárnákat tartalmaznak tehermentesítő zónákkal, például szilikonos sarokemelővel vagy sarokékkel. Ezeket már nemcsak utcai viseletre hordhatja, hanem munka közben vagy sportoláskor is.
  • A diabéteszes lábakhoz készülő talpbetétek fő sajátossága, hogy jól tudják tehermentesíteni a talp túlterhelt pontjait.
    Vannak még a speciálisan sportoláshoz kialakított sportbetétek.

A lúdtalpbetétek többféle alapanyagból készülhetnek. A leggyakoribbak műanyagból, alumíniumból, rozsdamentes acélból készülnek. Lehetnek szénszálas, szilikon vagy parafa alapúak is.

Az egyedileg készült lúdtalpbetéteket számítógépes méretvételezés után készítik a kiválasztott alapanyagból a viselési helyzetnek megfelelően.

Önnek milyen talpbetéte lesz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük