Mik azok a trigger pontok?

Léteznek a testen olyan megkeményedett és rossz vérellátottságú pontok, amelyek megfelelő kezelés hatására képesek ellazulni, és helyreáll a vérkeringésük is. Ezek az izmokban található úgynevezett trigger pontok. Talán még Ön sem hallott róluk, pedig nagyon hasznos, ha tisztában van a létezésükkel és a funkciójukkal.

trigger pont kezelés

Trigger pont kezelés az izomban kialakult csomók megszüntetésére

Ha ezek a trigger pontok nem kapnak megfelelő feszültségoldó kezelést, akkor fájdalomkiváltó csomókká válnak az izmaiban. A megkeményedett pontok a legtöbbször nem nagyobbak egy borsószemnél, és puszta érintéssel is jól kitapinthatók az izomban. A trigger pontok helyüktől függően egy meghatározott területre kisugárzó fájdalmat okozhatnak a test teljesen különböző pontjain. Gyakori, hogy a fájdalom okozója nem is ott van, ahol a fájdalmat érzi.

Ezért aztán nem is olyan könnyű gyógyítani a fájdalmat. Ha nem gondol arra, hogy fájdalmát egy megkeményedett trigger pont okozza az izomzatában, akkor hiába is próbálja más módon, pl. fájdalom csillapító szedésével megszüntetni a fájdalmat. A tünetet elnyomhatja ideig-óráig a fájdalomcsillapítóval, de fájdalma kiváltó oka, a megkeményedett pont az izomzatában, amelynek gyakorlatilag megszűnt a vérellátása, továbbra is ott van, csak éppen a fájdalomcsillapítóval elnyomta a fájdalmát érzékelő ideg működését. Ez pedig nem is olyan jó dolog, mert a fájdalmat nem érzékelve, ha folytatja a trigger pont kezelése nélküli terhelést, akkor még súlyosabbak lehetnek a panaszok. Annak ellenére is, hogy Ön erről nem is tud, hisz a fájdalomcsillapító hatására nem is érzékeli fokozódó fájdalmát.

Miért fájhatnak a trigger pontok?

A trigger pontok, egyszerűen fogalmazva feszültségpontok, tapintásra kis, almamagszerű dudorok, púpok az izomban. Ezek a kis púpok tapintásra fájni szoktak, aminek az az oka, hogy az izom vérellátása és anyagcseréje nem megfelelő ezeken a területeken.

A csomók tulajdonképpen görcsben vannak, ezért nem véletlen, hogy a leggyakrabban igénybevett izmoknál jellemző a megjelenésük, mint például a csípő, hát, váll, nyak. Ez azonban csak nagyvonalakban igaz, ugyanis kialakulhatnak gyakorlatilag bárhol a testen.

Miért alakulnak ki a trigger pontok?

  1. Túlterhelés hatására, vagy ha pihenés nélkül fárasztja magát.
  2. Ha az izmok túl gyorsan hűlnek ki.
  3. Kiválthatja valamilyen sérülés.
  4. Okozhatja túlzott stressz, vagy folyamatos feszültség.
  5. Ízületi gyulladás miatt is kialakulhat.
  6. A helytelen testtartás is gyakran vezet izomcsomók kialakulásához.

Mennyire súlyos a helyzet?

A triggerpontokkal kapcsolatos problémák nem egyforma súlyosságúak. Alapvetően három szintet különböztetünk meg.

  1. Az első fázis a tenderpont, ami egy még kezdetleges, csak kialakulóban lévő trigger pont. Ez még nem érezhető, a mindennapi mozgás során egyáltalán nem észlel fájdalmat. Azonban ha megnyomja ez a pontot, akkor már érzi a helyét, viszont a fájdalom még nem sugárzik máshová.
  2. A második fázis a látens trigger pont, ez olyan szintű, hogy a megszokott mozgását nem zavarja, de tapintás során ez már kisugárzik egy adott területre. A tapintáskor olyan fájdalmat érzékelhet, amit korábban nem.
  3. A harmadik az aktív trigger pont, ez az, ami már konkrétan, érezhetően fáj, és ki is sugárzik folyamatosan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük