Miért olyan hatásos a csontkovácsolás?

A csontkovács kezelés során a csontkovács nem tünetileg kezeli a panaszos fájdalmát, hanem annak kiváltó okát igyekszik megszüntetni, mégpedig természetes módszerekkel, mellékhatások nélkül.

A csontkovács úgy segít panaszai megszüntetésében, hogy a kezelésének nem lesznek káros mellékhatásai. Hasonlítsa ezt össze a gyógyszeres kezelésekkel.

Az ülőmunkában elkényelmesedett és megnyomorított testünk mozgásszervi panaszainak sokféle oka lehet:

  • mozgásszegény életmód
  • rossz testtartás, a gerinc ferdülése
  • Gyenge izomzatú, túlterhelt gerinc.
  • Idegbecsípődés valamilyen megerőltetés vagy akár egy hirtelen mozdulat miatt.
  • Stresszes, túlhajszolt életünk miatt panaszainknak igen nagy arányban lelki oka is lehet.
helyes tartás számítógép előtt

Helyes tartás a számítógép előtt ülve

A XXI. század egyre nagyobb mozgásszervi problémát okozó jelensége a mozgásszegény életmódunkból és az ülőmunka túlsúlyából adódó helytelen testtartás, illetve a test aránytalan terhelése az alig-alig használt izmok átmozgatásának elmaradásával.

Emiatt az aránytalan terhelés miatt a szervezetben egyre nagyobb feszültség és fájdalomérzet halmozódik fel. Ráadásul ezek a fájdalmas folyamatok különféle kompenzációkat váltanak ki. Vagyis ha például fáj a jobb térdünk, akkor ösztönösen kímélni igyekszünk ezt az ízületünket, és ezzel pedig aránytalanul túlterheljük a bal térdünket.

Ugyanígy kímélni igyekszünk bármelyik fájdalmas ízületünket, és ezzel az aránytalan terheléssel pedig még tovább rontjuk a helyzetet. Fokozzuk testünkben az asszimmetriát és a diszharmóniát. Az alig használt ízületek elgyengülnek, a gyakran használtak viszont megerősödnek és tovább nő testünkben az aszimmetria.

A fájdalmat okozó feszültségpontok megszüntetésével, kilazításával, az ízületek mozgástartományának a növelésével, vagyis az aszimmetrikus helyzet oldásával ez a diszharmonikus folyamat visszafordítható, megszüntethető. Ebben tud segíteni a csontkovácsolás is.

Mi a csontkovácsolás célja?

A korábban leírtakból már következik is. A csontkovácsolás a test harmóniáját igyekszik megteremteni, visszaállítani. A csontkovács a test szimmetriájának visszaállítására törekszik.

Miért hatásos a csontkovácsolás?

A csontkovácsolás hatása azért lehet olyan eredményes, mert a csontkovács nem tünetileg kezeli a panaszos fájdalmát, hanem annak kiindító okát igyekszik megszüntetni, mégpedig természetes módszerekkel, mellékhatások nélkül.

A fájdalom egyébként nemcsak kellemetlen, hanem figyelmeztető hatása is van. Arra figyelmeztet, hogy a szervezetben valami nincs a helyén, nem jól működik, ezért érdemes minél hamarabb visszaállítani a szervezet harmonikus működését. A fájdalom jelzésénél a fájdalom elnyomása valamilyen fájdalomcsillapítóval a lehető legrosszabb reakció, mert a kiváltó okot nem szüntettük meg, csak elnyomtuk a hibát jelző fájdalomingert. Ezzel azt a hamis illúziót keltjük, hogy „minden rendben van”, folytathatjuk a harmonikus működést felborító folyamatot, mozdulatot. A fájdalomcsillapítóval tehát nem megoldjuk az esetleges problémát, csak hamis illúziót keltve megnyugtatjuk magunkat a tünetek elnyomásával. Ezzel pedig könnyen lehet, hogy még tovább fokozzuk a bajt.

csontkovácsolás hatása

Tudja miért olyan hatásos a csontkovácsolás? Olvassa el a kép mellett a csontkovácsolás célját

A csontkovácsolás célja a fájdalom elnyomása helyett a diszharmóniában lévő, aszimmetrikus test harmóniájának a visszaállítása, asszimmetriájának a megszüntetése. Ebből pedig egyenesen következik, hogy nemcsak a problémás ízületet kell kezelni, hanem az egész testet. A csontkovácsolással tehát nem a fájdalmas ízület fájdalmának a megszüntetése a cél, hanem a test harmóniájának a helyreállítása.

gerincmasszázs

Gerinc környéki izmok fellazítása után egyetlen hatásos mozdulat segíti a kimozdult ízület eredeti helyére való visszakerülését

Az is lényeges dolog, hogy a csontkovács kezelés során a terapeuta nem visszateszi a kimozdult ízületet, hanem az ízület körül lévő izmoknak a fellazításával, majd egy hatásos csontkovács mozdulattal a lehetőségét teremti meg annak, hogy a fellazult izmok között az ízület visszakerüljön az eredeti helyére. Vagyis a csontkovács a test belső, öngyógyító erőit segíti abban, hogy a szervezet meggyógyítsa önmagát. Ennek hatására nemcsak a kimozdult ízület kerül vissza az eredeti helyére, hanem a körülötte lévő izmok és inak feszülése is megszűnik.

Mire igazán hatásos a csontkovács kezelés?

gerincfájdalom lelki okai

Mi okozza gerince fájdalmát?

A csontkovácsot a leggyakrabban gerincproblémákkal keresik fel. A gerinccsigolyákban fut a gerincvelő, ezért a csigolyák helyzete, állapota és a szerveink között összefüggés van. Ha az ízületek, például a csigolyák közül valamelyik kimozdul, akkor az ízületi beszűkülés miatt az ízület mozgástartománya jelentősen lecsökken. Ha a csigolya elmozdul a helyéről, akkor a csigolyából kilépő idegszál nyomódik, ezért a hozzá tartozó szerv működésében zavar keletkezik, és az adott szerv immunitása, védettsége, védekezőképessége is meggyengül. Éppen ezért valamilyen szervi panasznál sokszor a betegséget kiváltó ok a hozzátartozó csigolya állapotában keresendő.

derékfájás vizsgálata

Fájdalmas derék vizsgálata

Nem véletlen, hogy a csontkovács kezelés különösen hatásos derékfájás, hátfájás, isiász, idegbecsípődés, nyakfájás, gerincferdülés vagy éppen gerincsérv, vagyis különféle gerincproblémák esetén. Kifejezetten hatásos még az alsó és a felső végtag különféle ízületeinek a problémáinál, például csípőfájdalmak, térdfájás, a bokaízület panaszánál, vagy pedig a váll, könyök és a csukló ízületeinek panaszainál.

Stresszes, túlhajszolt életmódnál kifejezetten hasznos a beállt, feszülő nyak és hát kezelésére is.

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

A csontkovácsolás közben a terapeuta az ízületi blokkok oldásával törekszik a test szimmetriájának helyreállítására. Ezeknek a fájdalmas feszültséget okozó ízületi blokkoknak az oldásakor hallhatjuk a jellegzetes ropogó hangot, ami tulajdonképpen az ízületben megrekedt gázbuboréknak a kipukkadása. Ez vezet el a feszültség oldásához, a fájdalom enyhüléséhez.

A kezeléssel megkönnyebbülő ízületek harmóniájának a megtartásához azonban arra is szükség van, hogy a korábban feszültséget okozó életmódját igyekezzen megváltoztatni. Ugyanis, ha továbbra is féloldalasan terheli az ízületeit, vagy továbbra is megoldatlanul éri a korábbi rengeteg stressz, amit továbbra sem képes hatásosan kezelni, akkor a korábbi feszültség előbb-utóbb újra visszatér az ízületeibe.

Vagyis ízületi fájdalmának kiváltó okát, okait nem pusztán a csontkovácsolással tudja elkerülni. Szüksége van ehhez életmódja átalakítására is.

  • Miben fog változtatni a jövőben fájdalma megelőzéséhez?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük