Fáj a csípője? Mi lehet a csípőfájdalom oka?

Talán nem mondunk azzal újdonságot, hogy a csípőfájdalom leggyakoribb oka a csípőízület kopása. 50 éves kor után egyre több embernél okoz előbb kisebb, majd egyre nagyobb csípőízületi panaszokat az artrózis.

 • Az ízületek kopásánál a fájdalom nem koncentrálódik a megkopott porcok területére, ezért kisugározhat a térdre és a comb külső oldali részére is.
 • Az ízületi fájdalmak jellemzője a megkopott porcok és egyre rugalmatlanabb inak és ízületek reggeli merevsége. Szerencsére a felkelést követően a fájdalmak hamarosan enyhülnek.
 • Mivel az ízületek kopásával együtt az izmok és az inak is sokat veszítenek a rugalmasságukból, ezért ezek mozgástartománya is beszűkül. A kopás előrehaladott állapotban olyan fájdalmakat okozhat, amikor már kényszeres testtartással igyekszünk tehermentesíteni az ízületeket. Ilyenkor a megkopott porcok tehermentesítésére az izmainkat igyekszünk dolgoztatni. Ez azonban nemhogy segítene, hanem még inkább ront a helyzeten, mert az állandó feszítettség hatására az izmok is becsomósodnak.

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

A leggyakoribb okon túl azonban számos más oka is lehet még csípőfájdalmának. Mik lehetnek ezek?

csípőfájdalom

Mitől fáj a csípője? Mi okozhatja csípőfájdalmát? Szeretné kideríteni?

Ha megüti a csípőjét, akkor kellemetlenül tud fájni, ez azonban rövid idő alatt elmúlik.

Ha valamilyen sérülésnél meghúzódik a csípője, akkor ez is felettébb kellemetlen tud lenni.

A csípőfájdalmak másik nagy csoportja a csípőízület gyulladása miatt alakulhat ki. Szerencsére a gyulladásos panaszok pihentetéssel jó eséllyel elmúlhatnak, és nem okoznak olyan tartós fájdalmakat, mint a kopás. Ha viszont nem csökkennek a panaszok, akkor mindenképp érdemes reumatológushoz fordulni. Ha a linkre kattint, akkor meg tudja nézni gyulladásos csípőfájdalma kezelésének a részleteit is.

Csípőpanaszoknál 50 éves kor felett elsősorban kopásra kell gondolni, a fájdalom konkrét kiváltó okát azonban sokszor nem is olyan könnyű meghatározni. Ez nem véletlen, hisz ilyenkor hosszú évek, sőt évtizedek alatt alakulnak ki a tünetek.

Mégis melyek lehetnek a csípőfájdalom kiváltó okai?

 1. Nyilván nem meglepő, hogy az emberek több mint 60%-át érintő túlsúly és az elhízás is okozhatja a csípőben az ízületek kopását.
 2. Az ülőmunka, az egyoldalú terhelés, és mozgásszegény életmódunk a csípőt sem kíméli.
 3. A gerincferdülés megváltoztatja a test statikáját, és ez a csípő ízületeit próbára teszi.
 4. A csípő túlterhelése és egyoldalú terhelése származhat valamilyen sporttevékenységgel vagy a foglalkozással kapcsolatban is. Ilyenkor az egyoldalú, túlzott terhelés, valamint az izmok és inak túlterhelése okozhatja a panaszokat.
 5. A helytelen testtartás egész vázrendszerünket, ezáltal a csípőnket is deformálhatja.
 6. A hormonháztartással kapcsolatos problémák (endokrin betegségek: például a pajzsmirigy, mellékvese, hasnyálmirigy betegségei) is okozhatják a csípő fájdalmát.
  Kiválthatja valamilyen sérülés is. Az ízületi szalagok rándulása, zúzódása is okozhatja a csípőtáji panaszokat.
 7. A csípőben található nyáktömlők (bursák) gyulladása is okozhatja a panaszokat. A nyáktömlők gyulladásának kifejezetten eredményes kezelését itt ismerheti meg.

Az Ön csípőpanaszait ezek közül melyik okozhatja?

 • Ha nem tudja a pontos választ, akkor az (+36-1) 269-2946-os számon kérdezzen munkatársainktól!

2 gondolatok ezen: “Fáj a csípője? Mi lehet a csípőfájdalom oka?

 1. Varga anna

  Jonapot kívánok nekem a csípő tol a combfeso része a terdkalacsomigig nagyon fáj több mint egy éve és nemcsinaltak semmit hiába mászkálós minden fele meg egy injekciót sem kaptam egyszóval semmi kezelés csak gyógyszereket amik nem hasznalnak mostmar igazán nemtudom mit csináljak vagy hova menjek ahol foglalkoznának is velem koszonom

  1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Varga Anna!
   Igen kusza üzenetet kaptunk Öntől. Igyekszem adekvát választ nyújtani Önnek. A combon lévő fájdalom hátterében sok minden állhat. Azt írja, Ön már járkált vele sok felé vizsgálaton. Ezeket a leleteket remélem megőrizte. Talán Önnek nem mondanak semmit, azonban egy gyógytornásznak, gyógymasszőrnek, szakorvosnak a segítségére lehet abban, hogy pontot tegyen a vizsgálatok végére, és kezelési módszert ajánlhasson.
   Nem csoda, hogy a gyógyszerek nem hatnak, önmagukban a tünetek enyhítésére alkalmasak csak, azonban azt a fájdalmat valami kiváltotta annó, és ezek szerint folyamatosan fel is újítja. Ahhoz, hogy tartósan megszabadulhasson a fájdalomtól, ezt a kórokot kell elkezdeni kezelni, mellette természetesen a fájdalomcsillapításra is törekedve. Injekcióra nem vágynék az Ön helyében, ez nagy valószínűséggel ugyan úgy csak elhalasztaná a probléma felderítését és megoldását.
   Nagyon reméljük, hogy megtalálja a megfelelő módszert, és szakembert, akire Önnek szüksége van, például a Harmónia Centrum munkatársai közt.
   https://www.harmonia-centrum.hu/szakembereink

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük