Mi az a befagyott váll?

Ha a befagyott vállról hall, akkor Önnek mi jut elsőre az eszébe?

Ha nem szenved tőle, akkor valószínű, hogy nem tudja miről is lehet szó. Ha viszont fagyott vállával küszködik, akkor legalábbis a tünetekkel tisztában van. Szeretne még többet megtudni róla?

Elsőre furcsán hangozhat a befagyott váll elnevezés, bár az talán sejthető, hogy nem az időjárással van kapcsolatban, és valami olyan problémát jelöl, ami a váll mozgását akadályozza. Ha fagyott vállal áll szemben, akkor az első tünet az lehet, hogy nem, vagy csak nehezen megy karja felemelése, a válla mozgatása. Fokozatosan válik egyre fájdalmasabbá a helyzet:

  1. Fagyott vállnál a tünetek jelentkezésének első szakasza a váll fokozódó gyulladása. A gyulladás lassan, fokozatosan alakul ki. Ezt a gyulladásos szakaszt fel fogja ismerni, mert karja mozgatásakor nagy fájdalommal jár. Ebben a szakaszban azonban vállát még jól tudja mozgatni. Ez persze egyre nagyobb fájdalommal jár. Ez az időszak válla befagyásának a szakasza, amely 2-3 hónapig is eltarthat.
  2. A lefagyás szakaszát követi merevség. Ekkor már csökken a fájdalom, de a merevség erősödik, és egyre kisebb a kar mozgásának a tartománya. Ez az időszak 3-4 hónapig, vagy akár fél évig is eltarthat.
  3. A befagyott váll felolvadása még ennél is hosszabb, és akár egy évig is eltarthat. Ez alatt az idő alatt ugyan lassan, de egyre inkább mozgathatóvá válik a kar.

Amint kiszámolhatja a lefagyástól az olvadásig terjedő idő másfél, két év előbb egyre nagyobb, majd később csökkenő fájdalommal. Érdemes még időben beavatkozni a folyamatba. Ön szerint is érdemes megspórolnia egy másfél éves kínszenvedést?

  • Minél hamarabb fordul lefagyott vállával megfelelő szakemberhez, annál hamarabb megszabadulhat panaszaitól.

A fagyott vállat be kell melegíteni reggel

Ha befagyott vállal küzd, akkor minden bizonnyal reggel, amikor felkel, alig bírja megmozdítani a vállait, és felemelni a karját. Bármiféle mozgás nehézkes és fájdalmas. Kis idő elteltével, némi bemelegítés után azonban általában javul a helyzet, így ahogy telik a nap, folyamatosan egyre jobban tud mozogni. Ez Önt biztos nem vigasztalja, de nincs egyedül a fájdalmával.

Sajnos az évek múlásával egyre több ember tapasztalja meg válla befagyásának jelenségét, tehát bizonyos szempontból a korral is jár. Jellemzően az 50-60 éves korosztály kezd panaszkodni az eddigiekben leírt tünetekre, de a kiváltó ok nem minden esetben ugyanaz.

  • Lehet sokízületi gyulladás (rheumatoid arthritis), vagy a váll bursitis (nyáktömlő gyulladás) is.
  • Kiváltó ok lehet még a karizom ínhüvelygyulladása, és a vállízületnél lévő inak és szövetek gyulladása, meszesedése, és az ízületi tok letapadása.

Önnek mi okozhatja panaszát?

Fiataloknál is előfordulhat

vállfájdalom fiataloknál

Vállfájdalom a fiataloknál is előfordulhat.

Igaz, hogy elsősorban az időseket érintik a vállproblémák, de nem kizárt fiataloknál sem, bár náluk legtöbbször rövid ideig tart.

Növeli a kockázatot, ha valakinek a munkavégzés során sokat vannak a feje fölött a kezei, például a szobafestők elég gyakran érintettek. Ebben az esetben mindkét váll érintett lehet annak ellenére, hogy legtöbbször csak az egyikre jellemző a panasz.

Befagyott válla hatékonyan gyógyítható lökéshullám terápiával. Ha időben kér segítséget, akár pár hét alatt rendbe jöhet.

  • A (+36-1)269-2946-os számon még több információval tudunk segíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük