Mi a krónikus betegség fogalma?

Kik a krónikus betegek? Milyen panaszaik vannak? Mit lehet tenni panaszaik csökkentésére?

A krónikus betegségekkel kapcsolatban melyik kérdésre érdekli a legjobban a válasz?

Mik a leggyakoribb krónikus betegségek?

A leggyakoribb betegségek a szív- és érrendszeri panaszok, a krónikus légúti betegségek, a mozgásszervi betegségek és a cukorbetegség.

Sajnálatos tény az is, hogy a daganatos megbetegedések aránya is fokozatosan nő.

krónikus betegség fogalma

Melyek a leggyakoribb krónikus betegségek?

Tudja, hogy ezeknek a megbetegedéseknek a kezelésére fordítják az egészségügyi kiadások legnagyobb részét?

  • Mégis összességében ezek a betegségek okozzák a legtöbb halálesetet.

Vagy másképp megfogalmazva. A krónikus betegségek kezelése kerül a legtöbb pénzbe. Ennek ellenére mégis ezek okozzák a legtöbb halálesetet.

  • Nem azért hatástalan a krónikus betegségek kezelése, mert a kezelés felelőtlen. Hanem azért, mert nagyon nehéz a krónikus panaszok kezelése.

Mit jelent a krónikus betegség?

magas vérnyomás következményei

Magas vérnyomása csökkentésével ezeket az életveszélyes szövődményeket kerülheti el. Az agyvérzéstől, a szívrohamtól vagy a veseelégtelenségtől tart a legjobban? Vérnyomása normalizálásával mindegyiknek a veszélyét jelentősen csökkentheti. Kattintson a képre magas vérnyomása mellékhatások nélküli csökkentéséért

Elsősorban fájdalmas következményeket. Mit okozhat például a magas vérnyomás?

  • Nézze meg a képen a magas vérnyomás lehetséges szövődményeit!

A krónikus betegségek lassan kialakuló és hosszan elhúzódó panaszokkal járnak. Amilyen lassan jelentkeznek a tünetek, olyan lassan és nehezen is tud megszabadulni panaszától. Ha meg tud egyáltalán szabadulni.

Ugyanis ezek a tünetek szervezete lassú, de folyamatos leamortizálásától alakulnak ki. Nem azért, mert hirtelen elromlott valami a testében. Hanem azért, mert annyira elhasználódott, hogy már nem képes jól, hibamentesen, fájdalom nélkül működni.

Rossz a tartása, és keveset mozog

rendszeres mozgás

Mozogjon egy kicsit többet. Lehetőleg a szabadban, friss levegőn

Azért, mert így akarja? Vagy inkább azért nem figyel a tartására?

Talán attól rossz a tartása, mert ülőmunkája van, és amikor dolgozik, akkor is az íróasztala mellett ül. Emellett pedig még nem is mozog rendszeresen. És ez így megy már hosszú-hosszú évek, talán már évtizedek óta. Rossz testtartással éli az életét, és nem is mozgatja meg rendszeresen az izmait.

Túl zsíros és cukros ételeket eszik

zsíros ételek fogyasztása

Túl sok zsíros ételt eszik?

Talán azért, mert nem tud ellenállni a finom falatoknak. Ha így van, akkor bizony túl sok zsíros és/vagy cukros ételt eszik. Ezek nem tesznek jót az emésztésének.

Emiatt pedig talán egészségtelenül étkezik már gyerekkora óta.

egészséges gyümölcsök

Milyen jót tesznek a gyümölcsök immunrendszere erősségéért?

Nem eszik elég friss zöldséget és gyümölcsöt. Talán azért, mert nem tudja, hogy milyen jót tesz a több zöldség és gyümölcs fogyasztása immunrendszere erősségének?

egészséges ételek egészségéért

Friss és egészséges ételekkel immunrendszere megerősítéséért és jobb közérzetéért

Túl sok félkész és készételt fogyaszt ahelyett, hogy frissen főzött egészségesebb ételeket enne.

És talán finomított fehérlisztből készült kenyeret eszik a korpából származó rostanyagokkal bőven ellátott teljes kiőrlésű kenyérrel szemben.

Talán még dohányzik is?

Vagy talán attól, hogy már évek vagy akár évtizedek óta cigizik vagy túl sok alkoholt iszik. Más káros szenvedélyekről pedig ne is beszéljünk, mert azoknak remélhetőleg azért nem a rabja.

Állandóan rohan, és semmire nincs ideje

állandó rohanás

Mindig rohan? Állandó késésben van? Alig győzi a munkát, annyi dolga van?

Gyakran okoz panaszokat a stresszes, állandóan rohanó életmód. Szenved az idő szorításától Ön is?

Biztos tudja, hogy milyen az, amikor a határidők szorításában egyik feladata a másikat éri, és nincs ideje kikapcsolódni, feltöltődni.

Ezt még a legtöbbször tetőzi azzal, hogy nem tudja kezelni felgyorsult élettempóját, és nem tanul meg olyan hatásos stresszkezelő technikákat, amelyekkel kezelhetné ezeket a helyzeteket. Pedig a stresszes helyzetek eredményesebb kezelésével meg tud szabadulni a nehézségektől.

Ezek közül melyiktől szenved a legjobban?

Bármelyik is lehet az oka egyre nagyobb gondot okozó krónikus panaszának, attól még nem fog tudni megszabadulni tőle, hogy lelkiismeretesen fizeti a TB járulékokat.

Attól sem fog megszabadulni a panaszától vagy legalábbis nem fog könnyíteni a fájdalmán, ha a kezelőorvosától várja a gyógyító csodát. Orvosa a legjobb szándéka mellett sem fogja tudni kiradirozni a szervezetéből az elmúlt évek vagy évtizedek romboló hatását.

Mit tehet krónikus betegsége kezeléséért?

A krónikus betegségek jelentős részének, felmérések szerint 70-80%-ának a megjelenése az egészségtelen életmódra vezethető vissza.

  • Arra, hogy ülőmunkát végez, és talán emiatt is nem mozog eleget.
  • Arra, hogy helytelenül és egészségtelenül táplálkozik.
  • Arra, hogy egészségre ártalmas szenvedélyei vannak. Talán nem is egy, hanem több is.
  • Arra, hogy túl sok stressz éri, és nem tanulta meg kezelni ezeket a stresszes helyzeteket.

Éppen ezért a krónikus betegségek kezeléséért és elkerüléséért is a legtöbbet életmódja átalakításával tud tenni.

Többet mozog

Sokat tehet a krónikus betegségek megelőzéséért azzal, ha rendszeresen mozog.

Még akkor is ha egy irodában, a számítógépe mellett dolgozik. Álljon fel óránként 5 percre, és mozgassa meg a másik 55 percben egyáltalán nem használt izmait.

És hetente legalább háromszor mozogjon 1-1 órát. Sétáljon a szabadban. Vagy hétvégén menjen el kirándulni.

Egyen több zöldséget és gyümölcsöt!

C-vitaminban gazdag ételek

Miért jó, ha több zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt?

Sokat tesz az egészségéért azzal is, ha több zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, és csökkenti a zsíros és cukros ételek arányát az étrendjében.

Több zöldség és gyümölcs fogyasztásával több rostanyag jut a szervezetébe, és javul az emésztése.

A jobb emésztés mellett pedig minden egyes zöldség és gyümölcs elfogyasztásával erősebb immunrendszerrel ajándékozza meg saját magát. Azért, mert rengeteg vitamin, ásványi anyag és nyomelem van bennük. Az immunrendszere hálás lesz Önnek, és sejtjei új erőre kapnak.

Emellett pedig szeretne még egy további jót tenni magának? Igyon több folyadékot, és egyen több rostos ételt. Több gyümölcs fogyasztásával mindkettőhöz hozzájuttatja szervezetét.

Minek kellene történni ahhoz, hogy letegye a cigit?

leszokás a dohányzásról

Milyen hosszan szeretne élni? Feltette már magának ezt a kérdést cigarettázás közben?

Nem ismerem Önt. Ezért ezt nem tudom megmondani. A választ Ön tudja arra a kérdésre, hogy minek kellene történnie ahhoz, hogy letegye a cigit? Csak az a kérdés, hogy tényleg meg kell-e történnie ennek? Vagy még ezelőtt rászánja magát arra, hogy letegye a cigit?

A választ ezekre a kérdésekre Ön tudja, én nem. Azt azonban tudom, hogy ha megszabadul ettől a káros szenvedélyétől, akkor akár 10 további évvel ajándékozza meg magát.

És a családját is. Szeretné?

Tanulja meg kezelni a stresszt!

Mert nem tud kibújni a bőréből. De nem is kell. Nem kell gyökerestől felforgatnia az életét. Nem kell kivonulnia a saját életéből.

A nehézségei elől nem tud elmenekülni. És nem is kell. Mindössze arra van szüksége, hogy amikor szembekerül ezekkel a nehézségekkel, akkor az eddiginél kezelje egy kicsit jobban ezeket a stresszes helyzeteket. De hogyan lehet ezt?

Például úgy, hogy megtanul néhány stresszkezelő technikát. Már azzal is segít magán, ha minden nehéz helyzetben vesz néhány mély levegőt. Vagy azzal is, hogy mielőtt felrobban, elszámol 10-ig. Már ettől is megnyugszik egy kicsit talán.

Még többet tud segíteni magán, ha megtanulja például az autogén tréninget. Vagy megtanul meditálni.

Vagy elkezdi egyre több dologban meglátni a jót is a sok rossz mellett. Talán hallott már a pozitív gondolkodásról. Aminek a lényege talán röviden, hogy a pohár nemcsak félig üres, hanem félig tele is van. Csak az a kérdés, hogy a félig tele vagy inkább a félig üres poharat látja?

Vagy inkább egy másik stesszkezelő technikát tanulna meg? Tanulja csak meg bátran. Jót fog tenni. Különösen akkor, ha szabad akaratából, örömmel teszi.

Ezeket a stresszkezelő technikákat nem kell mindet használnia majd. Csak azért érdemes megtanulni néhányat belőlük, hogy megtalálja magának azt az egyet, ami szemmel láthatóan jól fog működni Önnél. Amint kitapasztalja a legeredményesebben működőt onnantól kezdve elég, ha azt az 1 legjobbat fogja használni. Használja ezt minden nehéz helyzetben.

A stresszes helyzeteket nem tudja elkerülni. Nem tudja megelőzni élete nehézségeit. Megtanulhatja azonban eredményesebben kezelni azokat. Egyre jobban. És egyre eredményesebben.

Saját maga örömére. És környezete örömére. És saját egészsége megőrzésére.

egészséges életmód

Hogyan tudna kicsit egészségesebben élni? Csak annyira, amennyire szeretne. Kattintson a képre, és ismerje meg egészségesebb életmóddal elérhető egészségesebb élete lehetőségeit

Panasza jelentkezésekor orvosa útmutatásával csakis Ön tud változtatni az életmódján a szükséges mértékben. Legalább annyit, hogy mérsékelje a panaszokat, és legalábbis elviselhetővé tegye az állapotát. Szeretné megtenni az első lépést egészségesebb élete felé?

Szeretne boldogabban élni? Egy kicsit hosszabb ideig? Egészségesebben a saját bőrében a krónikus betegségek káros következményei nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük