Melyik az érszűkület négy szakasza?

Hazánkban a halálozások több mint felét a szív és érrendszeri betegségek okozzák. Ez azt jelenti, hogy évente több mint hatvanezren halnak meg valamilyen keringési betegségben.

Pedig a keringési betegségek időben történő felismerése, és a szakszerű kezelés megmenthetné, meghosszabbíthatná ezeknek a betegeknek az életét.

érszűkület négy szakasza

Melyek az érszűkület legfontosabb kockázati tényezői?

Az egyik leggyakrabban előforduló szív és érrendszeri betegség a verőerek szűkülete, az érszűkület. Az érszűkületet a vér továbbításáért felelős verőerek falának elmeszesedése, plakkosodása és az érfalak rugalmasságának a csökkenése okozza.

A kezdődő érszűkület korai jeleinek elhanyagolása idővel szívinfarktushoz, agyvérzéshez, stroke-hoz vagy pedig az alsó végtagon lábfekély kialakulásához is vezethet.

Az elhanyagolt és túl későn felismert érszűkület ilyen súlyos következményei időben történő beavatkozással elkerülhetők lennének. Különösen akkor kell elővigyázatosnak lennie, ha

  • dohányzik,
  • elhízott és cukorbetegségtől szenved,
  • magas a vérnyomása és emellé még magas a húgysav- és vérzsírszintje, valamint
  • mozgásszegény az életmódja.

Ha ezek közül a hajlamosító tényezők közül csak egy is érinti Önt, akkor már érdemes óvatosnak lennie, és rendszeresen elmenni a szűrővizsgálatra. Az érszűkület időben történő felismerése az életét menteti vagy hosszabbíthatja meg.

Ha pedig ezek közül a kockázatok közül több is érinti, akkor pedig szinte kötelező a túlélése érdekében az életmódján is változtatnia. Az életével játszik, és nem lenne jó, ha néhány tíz évet eljátszana belőle.

Az érszűkület négy szakasza

1. Még nincs panasza

Az érszűkület első szakaszában még nincsenek panaszai. Ekkor az érszűkület jelei, az erek meszesedése legfeljebb csak műszeres vizsgálatokkal mutatható ki. Vagy még ezekkel a vizsgálatokkal sem.

A vizsgálatot az ultrahangos Doppler vizsgálattal lehet elvégezni. Ennek során a bokán és a karon is megmérik a vérnyomást, és az a jó, ha a két érték azonos. Ha viszont lábakon mért vérnyomás alacsonyabb, mint a karokon, akkor már érszűkületről beszélünk. Bármilyen kis mértékben alacsonyabb a lábán a vérnyomás, már elkezdődött a verőerek szűkülése. Természetesen minél alacsonyabb a boka-kar index, vagyis a bokáján és a karján mért vérnyomásnak a hányadosa, annál előrehaladottabb az érszűkület.

2. Megjelennek az érszűkület tünetei

A második szakaszban már érezhető tünetei vannak az érszűkületnek. Ez azt jelenti, hogy a láb verőerei falának szűkülésével, a lerakódások növekedésével a vádlijában egy bizonyos hosszúságú séta után már fájdalmat érez, és úgy érzi, hogy meg kell állnia, pihennie kell.

Nagy baj azért még ilyenkor sincs, mert rövid, 1-2 perces pihenés után a fájdalom megszűnik, és tud sétálni tovább. Figyelmeztető jel azonban, hogy ugyanolyan távolság megtételekor fájdalma újra jelentkezik, és újra meg kell állnia, hogy pihenjen. Ha ezt érzi, akkor már nagyon komolyan kell vennie a jelentkező tünetet, és el kell mennie a szűrővizsgálatra.

3. Súlyosbodnak az érszűkület tünetei

Az érszűkület harmadik szakaszában, már nemcsak séta közben, hanem fekvő helyzetben, elsősorban éjszaka is jelentkezik a fájdalom a lábában. Ez azt mutatja, hogy fekvéskor, lába vízszintes helyzetében már nem áramlik elég friss vér a sejtekhez, megfelelő működésükhöz. Ez az állapot enyhül, ha lelógatja a lábát, hisz ekkor megindul a vér áramlása.

Az éjszakai fájdalom mellett azt érzi, hogy lába zsibbad, és hideg is, emellett még el is fehéredhet vagy elkékülhet.

4. Lábán fekélyes sebek jelennek meg

lábszárfekély seb

Lábszárfekély seb az érszűkület, a vérkeringés zavara miatt

Az érszűkület utolsó, negyedik szakaszában a lábán már annyira súlyos a helyzet, hogy az alsó végtagon lévő sejtek tartósan nem jutnak elegendő tápanyagban és oxigénben dús vérhez, és a szövetek elhalnak. A lábai kezdenek elfekélyesedni, sebesedni.

Különösen akkor jelent ez nagy veszélyt, ha még cukorbeteg is, mert ilyenkor a sebesedés még a sebek különösen rossz gyógyulási hajlamával is párosul. Vagyis fekélyesedő, sebesedő lába, még kifejezetten rosszul is gyógyul, a leggondosabb kezelés ellenére is. Gondoljon csak bele abba, ha még a kezelés sem a legkörültekintőbb, vagy pedig elhanyagolja fekélyes lába kezelését.

Mik az elhanyagolt érszűkület súlyos következményei?

Általában a lábban a leggyorsabb a lerakódás, ezért az alsó végtagon jelentkezik először a koleszterinszemcsék lerakódása miatti érszűkület. Vagyis az artériák szűkülete miatt a láb fekélyesedése, sebesedése az egyik legkomolyabb következmény. A kezelés elmulasztása miatt végső esetben a láb amputálása is szükségessé válhat. Nem a levegőbe beszélünk akkor, amikor a lába a tét.

Az érszűkület azonban a szív ereiben is gyakran jelentkezik. Ennek a szívinfarktus lehet súlyos következménye.

Az agyi artériás keringés zavara pedig a stroke kialakulásának valószínűségét emeli meg.

Az érszűkület időben történő felismerése az életmód váltással együtt szó szerint életet menthet, és akár évtizeddel is megnöveli az életet. Az Ön életét.

Ennek a lehetősége pedig a rizikófaktorok kizárását követeli meg. Vagyis ha dohányzik, akkor abba kell hagynia a dohányzást. Ha pedig cukorbeteg, akkor az étrendjén kell változtatnia. Ha magas a vérnyomása, akkor rostban dúsabb, valamint a sóban és zsírban szegényebb étrend mellett, rendszeresen mozognia kell.

Az érszűkületnek melyik kockázati tényezője érinti Önt?

  • Mit tesz az érszűkület súlyos szövődményeinek elkerüléséért?
  • Mit tesz életmódja megváltoztatásáért?

2 gondolatok ezen: “Melyik az érszűkület négy szakasza?

  1. BALOGH ANDRÁS

    Milyen fokú alsóvégtagi érszűkület esetén kontraindikált /vagy nagy rizikójú/ pl. egy térdprotézis beültetés vagy egy tyúkszem miatti műtét?
    Van-e szakmai ajánlás az alsóvégtagi érszűkület fennállása esetén szükségessé váló egyéb /azaz nem az érszűkület megoldását célzó/ műtétek – sebgyógyulására vonatkozó- rizikó besorolására.
    Más szóval: milyen fokú érszűkület esetén várható szövődményes sebgyógyulás egy alsóvégtagi műtét után?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves András!
      Köszönöm kérdését. Azt gondolnám, hogy a 3. (Fájdalom már nyugalomban is jelentkezik), és 4. (Megindul a lábon a szövetek elhalása) stádiumú érszűkület már rizikót jelenthet a műtéteknél, valamint a beavatkozások utáni gyógyulásban, mivel az érszűkület ilyenkor már komolyabb tüneteket is okoz, és az erek rugalmassága csökken. Különösen veszélyben vannak a cukorbetegek, mivel ez a betegség még jobban lassítja a seb gyógyulási folyamatait.
      Az adott műtét rizikója attól függ, hogy milyen műtét, és hol hajtják végre, valamint az Ön lábán lévő érszűkület mértékétől, valamint hogy az adott sebész és altatóorvos felmérése és vizsgálata alapján mit mondanak.
      Többet tud olvasni az érszűkületről és annak kezeléséről az alábbi oldalunkon:
      https://www.harmonia-centrum.hu/erszukulet-kezelese
      Minden jót kívánunk Önnek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük