Melyik az érszűkület négy szakasza?

Hazánkban a halálozások több mint felét a szív és érrendszeri betegségek okozzák. Ez azt jelenti, hogy évente több mint hatvanezren halnak meg valamilyen keringési betegségben. Pedig a betegségek időben történő felismerése, és a szakszerű beavatkozás megmenthetné, meghosszabbíthatná ezeknek a betegeknek az életét.

érszűkület négy szakasza

Melyek az érszűkület legfontosabb kockázati tényezői?

Az egyik leggyakrabban előforduló szív és érrendszeri betegség a verőerek szűkülete, az érszűkület. Az érszűkület jeleinek elhanyagolása idővel infarktushoz, stroke-hoz vagy pedig az alsó végtagon lábfekélyhez is vezethet.

Az elhanyagolt és túl későn felismert érszűkület ilyen súlyos következményei időben történő beavatkozással elkerülhetők lennének. Különösen akkor kell elővigyázatosnak lennie, ha

  • dohányzik,
  • elhízott és cukorbetegségtől szenved,
  • magas a vérnyomása és emellé még magas a húgysav- és vérzsírszintje, valamint
  • mozgásszegény az életmódja.

Ha azek közül a hajlamosító tényezők közül csak egy is érinti Önt, akkor már érdemes óvatosnak lennie, és rendszeresen elmenni a szűrővizsgálatra. Az érszűkület időben történő felismerése az életét menteti vagy hosszabíthatja meg.

Ha pedig ezek közül a kockázatok közül több is érinti, akkor pedig szinte kötelező a túlélése érdekében az életmódján is változtatnia. Az életével játszik, és nem lenne jó, ha néhány tíz évet eljátszana belőle.

Az érszűkület négy szakasza

Az érszűkület első szakaszában még nincsenek panaszai. Ekkor az érszűkület jelei, az erek meszesedése legfeljebb csak műszeres vizsgálatokkal mutatható ki. Vagy még ezekkel a vizsgálatokkal sem.

A vizsgálatot az ultrahangos Doppler vizsgálattal lehet elvégezni. Ennek során a bokán és a karon is megmérik a vérnyomást, és az a jó, ha a két érték azonos. Ha viszont lábakon mért vérnyomás alacsonyabb, mint a karokon, akkor már érszűkületről beszélünk. Bármilyen kis mértékben alacsonyabb a lábán a vérnyomás, már elkezdődött a verőerek szűkülése. Természetesen minél alacsonyabb a boka-kar index, vagyis a bokáján és a karján mért vérnyomásnak a hányadosa, annál előrehaladottabb az érszűkület.

A második szakaszban már érezhető tünetei vannak az érszűkületnek. Ez azt jelenti, hogy a láb verőerei falának szűkülésével, a lerakódások növekedésével a vádlijában egy bizonyos hosszúságú séta után már fájdalmat érez, és úgy érzi, hogy meg kell állnia, pihennie kell. Nagy baj azért még ilyenkor sincs, mert rövid, 1-2 perces pihenés után a fájdalom megszűnik, és tud sétálni tovább. Figyelmeztető jel azonban, hogy ugyanolyan távolság megtételekor fájdalma újra jelentkezik, és újra meg kell állnia, hogy pihenjen. Ha ezt érzi, akkor már nagyon komolyan kell vennie a jelentkező tünetet, és el kell mennie a szűrővizsgálatra.

Az érszűkület harmadik szakaszában, már nemcsak séta közben, hanem fekvő helyzetben, elsősorban éjszaka is jelentkezik a fájdalom a lábában. Ez azt mutatja, hogy fekvéskor, lába vizszintes helyzetében már nem áramlik elég friss vér a sejtekhez, megfelelő működésükhöz. Ez az állapot enyhül, ha lelógatja a lábát, hisz ekkor megindul a vér áramlása.

Az éjszakai fájdalom mellett azt érzi, hogy lába zsibbad, és hideg is, emellett még el is fehéredhet vagy elkékülhet.

Az érszűkület utolsó, negyedik szakaszában a lábán már annyira súlyos a helyzet, hogy az alsó végtagon lévő sejtek tartósan nem jutnak elegendő tápanyagban és oxigénben dús vérhez, és a szövetek elhalnak. A lábai kezdenek elfekélyesedni, sebesedni.

Különösen akkor jelent ez nagy veszélyt, ha még cukorbeteg is, mert ilyenkor a sebesedés még a sebek kölönösen rossz gyógyulási hajlamával is párosul. Vagyis fekélyesedő, sebesedő lába, még kifejezetten rosszul is gyógyul, a leggondosabb kezelés ellenére is. Gondoljon csak bele abba, ha még a kezelés sem a legkörültekintőbb, vagy pedig elhanyagolja fekélyes lába kezelését.

Az elhanyagolt érszűkület súlyos következményei

Általában a lábban a leggyorsabb a lerakódás, ezért az alsó végtagon jelentkezik először a koleszterinszemcsék lerakódása miatti érszűkület. Vagyis az artériák szűkülete miatt a láb fekélyesedése, sebesedése az egyik legkomolyabb következmény. A kezelés elmulasztása miatt végső esetben a láb amputálása is szükségessé válhat. Nem a levegőbe beszélünk akkor, amikor a lába a tét.

Az érszűkület azonban a szív ereiben is gyakran jelentkezik. Ennek a szívinfarktus lehet súlyos következménye.

Az agyi artériás keringés zavara pedig a stroke kialakulásának valószínűségét emeli meg.

Az érszűkület időben történő felismerése az életmód váltással együtt szó szerint életet menthet, és akár évtizeddel is megnöveli az életet. Az Ön életét.

Ennek a lehetősége pedig a rizikófaktorok kizárását követeli meg. Vagyis ha dohányzik, akkor abba kell hagynia a dohányzást. Ha pedig cukorbeteg, akkor az étrendjén kell változtatnia. Ha magas a vérnyomása, akkor rostban dúsabb, valamint a sóban és zsírban szegényebb étrend mellett, rendszeresen mozognia kell.

Az érszűkületnek melyik kockázati tényezője érinti Önt?

  • Mit tesz az életmódja megváltoztatásáért?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.