Melyek lehetnek a pajzsmirigy gyulladás lelki okai?

A pajzsmirigy gyulladás elsősorban a nők betegsége. A felmérések szerint körülbelül ötször annyi nő szenved valamilyen pajzsmirigy betegségtől, mint férfi. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen lelki okok állhatnak a gyulladás hátterében?

A pajzsmirigy az a belső elválasztású mirigy, amely a sejtek működését, energiatermelését és oxigén-felhasználását, vagyis az anyagcserét, és a növekedést szabályozza. A belső elválasztású mirigyek azok a mirigyek, amelyek az életműködést szabályozó hormonokat a véráramba juttatják, és ezzel a mirigytől távoli szerveken is, az egész szervezetben kifejtik hatásukat.

Az immunrendszer rendellenes működése, legyengülése a pajzsmirigy működésére is hatással lehet, és a legyengült szervezetben a pajzsmirigy is könnyebben begyulladhat. Amikor a pajzsmirigy begyullad, akkor a gyulladás hatására a mirigyet megtámadó antitestek termelődnek, és ez jódhiányt okozhat.

pajzsmirigy gyulladás lelki okai

Melyek lehetnek a pajzsmirigy gyulladás lelki okai?

A jódhiánytól szenvedő, begyulladt pajzsmirigy hatására fáradtnak érzi magát. A keze, lába zsibbadhat, és a mozgás is fájdalmassá válhat.

  • A fáradtságérzet és az izmok fájdalma már önmagában is elégendő oka lehet annak, hogy romoljon a hangulata, levertnek érezze magát. Ilyenkor könnyen elkaphatja a „semmihez sincs kedvem”, meg a „világ egyébként is összeesküdött ellenem, hisz nem ért meg engem senki” hangulata.
  • „Egyébként sem szeret engem senki” gondolhatja ilyenkor, talán némi okkal, de leginkább bármiféle ok nélkül. Az egyre többször előforduló vagy egyre hosszabb ideig tartó elkeseredettségtől pedig már csak egy lépés választja el attól, hogy depressziósnak érezze magát.

A pajzsmirigy gyulladásakor kórokozók jutnak be a pajzsmirigybe, és ott gyulladást okoznak. Ezek a kórokozók elsősorban baktériumok, amelyek a vérárammal vagy pedig a nyirokrendszeren keresztül jutnak el a pajzsmirigyhez.

pajzsmirigy gyulladása

Pajzsmirigy gyulladás elsősorban a nőket fenyegeti

Felső légúti hurutos megbetegedéseknél is előfordul a pajzsmirigy gyulladása. Ilyenkor a gyulladást vírusok okozzák. Lényeg az, hogy a pajzsmirigy gyulladását a benne felhalmozódott méreganyagok okozzák. Ilyenkor természetesen a gyulladást kell megszüntetni, mert a gyulladás elmúlása állítja helyre a pajzsmirigy normális működését.

A pajzsmirigy rendellenes működését okozó gyulladást azonban a baktériumokon és vírusokon kívül a fokozott stressz és az életmódbeli, lelki tényezők is kiválthatják.

pajzsmirigy betegség oka

Milyen tüneteket észlel? Mióta? Milyen erősséggel? Mire figyeljen még? Mi okozta pajzsmirigye gyulladását? Kattintson a képre, és derítse ki a gyulladás okát pajzsmirigy betegsége okát feltáró kérdőíve kitöltésével

Mi okozza Önnél pajzsmirigye gyulladását?

  1. Panasza alapos megfigyelésével töltse ki a gyulladás okát feltáró Pajzsmirigy betegségek okai kérdőívét!
  2. Majd a kérdőív gondos kiértékelésével derítse ki pajzsmirigye gyulladásának az okát! Miért annyira fontos ez? Azért, mert pajzsmirigy gyulladása okának kiderítésével és megszüntetésével tud a legbiztosabban megszabadulni pajzsmirigy gyulladásától. Szeretné visszaállítani pajzsmirigye egészséges működését?

Ha fáradtnak, levertnek érzi magát, akkor az életkedve is megcsappan. Ellátja ugyan a feladatait, végzi a dolgát a megszokott kerékvágásban, de kevés örömöt talál mindennapi elfoglaltságaiban. Minél hosszabb ideig tart ez a levert, fásult időszak, annál kevesebb örömöt talál mindennapi tevékenységeiben.

Ahelyett, hogy jól érezné magát a bőrében, tehernek érzi az elvégzendő feladatokat. Úgy érzi, hogy egy mókuskerékben pörög, amiben egyre kevesebb örömöt talál, és képtelen kilépni belőle. Ahelyett, hogy meglátná mindennapjai dolgainak apró, kis örömeit, csak azt érzi, hogy túléli valahogy a mindennapokat. Egyre csökkenő lelkesedéssel, egyre kisebb szenvedéllyel egyre közönyösebben, és talán egyre fásultabban is éli napjait.

Hisz minek örüljön, kérdezheti meg magától ebben a helyzetben. „Olyan unalmas, egyhangú az életem. Minek örüljek?”

Önt nem ismerve, a mindennapjait nem ismerve nem tudunk Önnek biztosan beváló örömforrást ajánlani. Jobb kedvre derülésének nyomógombját Ön tudja megtalálni mindennapi élete számbavételével.

Korábban mi okozott Önnek örömöt? Ha erre a kérdésre megtalálja a választ, akkor már lehet, hogy tudja is a megoldást. Vagy legalábbis egy lehetséges választ arra, hogy hogyan tudná visszakapni újra az életkedvét.

Az is lehetséges azonban, hogy a „korábban mi okozott örömöt” kérdésre adott válaszával már nem tud újabb örömperceket vagy örömórákat csempészni az életébe, mert az bizony megváltozott.

  • Például korábban a gyerekeiben sok örömöt talált, és állandó elfoglaltságot is adtak Önnek. Ma azonban már felnőttek, és a saját útjukat járják. Elköltöztek a szülői házból, saját családjuk van, és találkozni is ritkábban találkoznak már.
  • Az is lehetséges, hogy korábban sok örömöt okozott Önnek a mindennapi elfoglaltsága, a munkája. Azonban mióta nyugdíjas lett, és nem kell mindennap eljárni otthonról, nem tudja, hogy mihez is kezdjen az Önre szakadt rengeteg idővel.
  • Az is lehet, hogy korábban évtizedeket töltöttek el együtt a párjával megértésben, boldogságban, de ennek már vége. Az élet kerekét nem lehet visszaforgatni. Nem is kell ilyenkor a legrosszabb dologra gondolni, mert bizony sok kapcsolat végződik akár hosszú évtizedek után is válással.
  • Ezeken kívül is sok-sok egyéb oka lehet annak, hogy fásultnak, levertnek érzi magát, céltalannak érzi az életét. Nem tudja, hogy mihez kezdjen magával, mivel foglalja el magát, miben találjon örömöt az életében.

Önt nem ismerve sajnos nem tudom megmondani, hogy Önnek éppen mi okozhatna örömöt az életében. Azt viszont elmondhatom, hogy sokan egészen apró dolgoknak is felszabadultan tudunk örülni. Elárulok Önnek egy titkot, ami azért nem is olyan nagy titok. Bárki megtudhatja, és fel is használhatja élete jobbá tételére. Akár Ön is.

Örülni ugyanis mindennek lehet. Akár még annak is, hogy szépen süt a nap, és jó időnk van. Akár annak is, hogy megvan mindkét keze és mindkét lába, és szabadon járhat, kelhet. Kisétálhat a kertbe, vagy kimehet az utcára, és örül annak, hogy süt a nap, és nem esik az eső. Talán Ön is ismer olyan valakit a környezetében, aki tolószékhez van kötve? Vajon ő is levertnek, kiábrándultnak érzi magát? Vagy próbálja megtalálni életében a szép dolgokat?

Az is segíthet Önnek, ha nem állandóan a problémáira, a nehézségeire gondol, hanem a lehetőségeire próbál figyelni. Szoktuk mondani, hogy „minden rosszban van valami jó”. Ha igyekszik meglátni ezeket a jó dolgokat, akkor máris könnyebb lehet elviselni a nehézségeket. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a „lehetőségeket keresem” szemléletével nemcsak elviselni könnyebb, hanem megoldani is a nehézségeit.

Talán lehet valaki a környezetében, akinek tudna segíteni? A másik hálája is hasznos örömforrása lehet. Jól eső érzés lehet segíteni másokon.

A másik hálája helyett azonban még saját maga elégedettségére is segíthet másokon a környezetében, vagy megtehet dolgokat az életében. Ettől nemcsak Ön, hanem mások is talán jobban fogják érezni magukat, és ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy Ön is értelmet találjon az életében, és örömperceket és örömórákat szerezzen magának. Egyre többet, és egyre szebbet. Akár csak a saját örömére, vagy akár másokkal is megosztva.

2 gondolatok ezen: “Melyek lehetnek a pajzsmirigy gyulladás lelki okai?

  1. Emőke

    Masfél éve pajzsmigy gyulladasom volt magàs lazzal,39 és erőf fájdalommal.
    Sajnos azóta alul működik .Jód tartalmút nem szabad szednem .Azelőtt is fáj mindenem ,fáradt is voltam Van alvasi apnoém is .Azota még fáradtabb vagyok.mindig fáj mindenem Semmihez nincs kedvem és erőm

    Miert nem.szabad jódot szedni?
    Tisztelettel Emőke

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Emőke!
      A pajzsmirigy alulműködéssel kapcsolatosan – nagy általánosságban beszélve – szakértőnk az alábbiakat javasolja:
      Az alulműködés sokszor a jódhiányos étkezés miatt jelentkezik.
      Ilyenkor a jódozott só máris sokat segíthet a panasza megszüntetésében. Magas vérnyomásnál viszont nem ajánlott a só fogyasztása, ezért ha magas a vérnyomása, akkor kerülje a só fogyasztást.
      A rozskenyér, a fehérkenyér és a zabpelyhek is tartalmaznak jódot.
      Fogyasszon B-vitaminban, valamint C és E-vitaminban gazdag ételeket!
      Szelén és cink tartalmú ételeket is érdemes fogyasztani. Például a tojásban, tejtermékekben és a hüvelyesekben cink található. A teljes kiőrlésű gabonák szelénben gazdagok. Érdemes fogyasztania az ezekből készült ételeket.
      A megfelelő étkezés általában azonban inkább a megelőzésben tud segíteni. Ha már kialakult az alulműködés, akkor a hagyományos orvoslásban élethosszig tartó hormonpótlással kezelik.
      Személyre szabottan kell beállítani a gyógyszer napi adagját.
      A hormontartalmú gyógyszerek folyamatos szedésének azonban mellékhatásai is lehetnek.
      https://www.harmonia-centrum.hu/pajzsmirigy-alulmukodes
      Pajzsmirigy panaszával és ehhez kapcsolódó táplálkozási kérdéseivel természetgyógyászaink segítségét javaslom igénybe venni, amennyiben az oldalainkon nem talált adekvát választ.
      Üdvözlettel:
      Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük