Melyek lehetnek a cukorbetegség lelki okai?

Felmérések szerint hazánkban kb. 700-750 ezerre tehető az ismert cukorbetegek száma. Legalább ennyien lehetnek azok is, akiknél még nem fedezték fel a diabéteszt, de már megemelkedett a vércukorszintjük, csak még ők maguk sem tudnak erről. Leginkább azért, mert még nem okoz tüneteket. A cukorbetegség egyik legfontosabb oka az elhízás. Melyek lehetnek azonban a cukorbetegség lelki okai? Megtudhatja a cikkben.

Melyek lehetnek a cukorbetegség lelki okai?

Sokféle lelki oka lehet a cukorbetegségnek amely idővel kiváltja a jellemző tüneteket. Ilyen tünet lehet túlzott folyadékfogyasztás, az erős szomjúság, a fertőzésekre való hajlam fokozódása, az étvágytalanság, fáradékonyság vagy pedig a sebesedés.

A cukor a szeretet jele

cukorbetegség lelki okai

Mik lehetnek a cukorbetegség lelki okai?

A szülők felelősek gyerekeikért, ezért a féltő szeretet mellett a gondoskodás szükséges szigorúsága is megjelenik a szülő-gyerek kapcsolatban.

 • A nagyszülők viszont feltétel nélkül szeretik unokáikat. Emlékezzen csak vissza!

Mit kapott a leggyakrabban a nagymamájától és nagypapájától? Lehet, hogy egyszer egy csokit, máskor cukrot. Lehet, hogy nápolyit, lehet, hogy valamilyen kekszet vagy üdítőt, gyümölcslevet. Az édesség biztos, hogy túlsúlyban volt, nagyszülei így fejezték ki a szeretetüket. A cukor a szeretet és a törődés kifejezője.

A szervezet működése szempontjából a vérbe jutó szőlőcukor nem tud hasznosulni a sejtekben. Lelki szinten ez azt jelenti, hogy a cukorbeteg, bár elegendő szeretetet (cukrot) kap, nem képes azonban ezt feldolgozni. Nem képes igazán szeretni. A cukorbeteg nem tud mit kezdeni a szerető gondoskodással. Igazából nem tud szívből jövő szeretet adni, ha pedig kap, akkor képtelen azt feldolgozni. Bármennyire is édes a cukor, szeretet feldolgozásának képessége nélkül megkeseredik.

A cukorbetegség kiváltója lehet egy olyan mély megrázkódtatás is, amit képtelen feldolgozni. Ilyen megrázkódtatás lehet valamilyen veszteség, pl. a munkahely elvesztése vagy pedig egy szeretett személy elvesztése, ami lehet gyász vagy egy mélységes szerelmi csalódás is. Aki elveszíti a munkáját, annak nemcsak a megélhetősége, hanem a saját maga értékességébe vetett hite rendülhet meg. Ugyanígy egy kapcsolat másik általi megszakítása is okozhatja az értéktelenség, a „nem kellek senkinek” érzését. A csalódottság, a cukorbetegség ilyenkor önmaga büntetése is lehet, hisz nem érdemlem meg a törődést, a szeretet.

A cukorbetegség fizikai tünetei is lelki okokat fejezhetnek ki

 • A szomjúság a szeretet utáni vágyat fejezheti ki, amit nélkülöz, mert képtelen szeretni vagy személyiségéből adódóan, vagy pedig azért, mert éppen most érte valamilyen veszteség, ami miatt mellőzöttnek, eldobottnak érzi magát.
 • Az elhízás azt fejezi ki, hogy az értéktelenség állapotában megpróbál, több lenni, más lenni annál, ami valójában.
 • A fertőzés valamiféle idegen hatás érvényesülését, felette való elhatalmasodását fejezi ki.
 • A fáradtság a fásultság, a megcsömörlöttség kifejezője lehet, ami azt fejezheti ki, hogy belefáradt az eddigi küzdelmekbe.
 • A sebgyógyulás nehézsége is azt fejezheti ki, hogy újabb és újabb terhek, próbatételek, veszteségek érik, és újabb és újabb sebek sebzik meg nemcsak a testét, hanem a lelkét is, amelyek nem tudnak begyógyulni. Nem tudja értékelni, értékesnek tartani magát, ezért szenvednie kell.
 • Páros szervként a vese a partnerszerv, és problémás működése a partnerkapcsolat zavarait fejezheti ki.

A stressz és a szorongás diabéteszt okozhat

Kutatások sora igazolja azt, hogy a komoly stresszhatásnak kitett embereknél gyakrabban fordul elő a diabétesz.

Mértékadó tudományos kutatások sora állapította meg már a szorongásra és depresszióra hajlamosak nagyobb diabétesz kockázatát. Az utóbbi időben azonban már a kutatások a stressz hatásának kimutatásával is foglalkoznak. Ennek során az érzelmi stressz, az elszenvedett veszteségek és a pesszimista életszemlélet fokozott veszélyességét is tükrözik már a cukorbetegség átlagosnál jóval nagyobb kockázatát.

Azt világosan látni kell, hogy a stressz önmagában még nem vezet cukorbetegséghez. Egyrészt a pozitív stressz kifejezetten jó hatással van a teljesítmény fokozására. Másrészt pedig a stressz az életünk természetes része. A negatív stressz, a feszültség, a konfliktusok felvállalása is előbbre vihet bennünket. Ehhez azonban megfelelően kezelni kell a stresszt. Tehát nem a stressz fokozza a cukorbetegség kockázatát, hanem a kezeletlen stressz. Ha a stresszes helyzetekre, különféle konfliktusokra megfelelően tud reagálni, kezelni tudja azt, vagy túl tud lépni rajta, akkor a stressz nem jelent kockázatot.

Mit tehet a cukorbetegség elkerülésére?

 • Miért értékeli le magát? Van ennek valamilyen valós oka?
 • Mennyire tartja értékesnek magát?
 • Mennyire tartja saját magát szeretni valónak?
 • Mennyire képes szeretni másokat?

Ha jobban tisztába jön saját maga személyiségével, mozgatórugóival, feltárja viselkedésének okait, akkor képes lehet nemcsak a viselkedését, hanem az önmagáról és másokról alkotott vélekedését is módosítani. Képes lehet jobban elfogadni és szeretni önmagát és a környezetében lévőket.

Tehát Ön mennyire van békében önmagával? Mennyire tartja értékesnek magát?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük