Melyek az ínhüvelygyulladás lelki okai?

Fáj a csuklója vagy az ujjai? Talán már a legkisebb mozdulatra is érzi a fájdalmat? Ha igen, akkor könnyen lehet, hogy ínhüvelygyulladása van. Szeretne többet megtudni az ínhüvelygyulladás kialakulásának lelki okairól?

Melyek az ínhüvelygyulladás kialakulásának lelki okai?

ínhüvelygyulladás lelki okai

Milyen lelki okai lehetnek az ínhüvelygyulladásnak?

Az ínhüvelygyulladás az irodában dolgozó titkárnők jellegzetes munkaköri ártalma. A gyulladás kiváltója a számítógép billentyűinek szakadatlan nyomkodása. Valódi oka azonban egyáltalán nem biztos, hogy a kéz ujjainak a mechanikus használata.

Sokkal inkább lehet a munkával kapcsolatos szellemi-lelki túlterhelés az okozója a panaszok megjelenésének. Ezt leginkább az támasztja alá, hogy ujjaink megerőltetés és minden komolyabb nehézség nélkül képesek lennének elvégezni az irodában szokásos általános terheléssel járó feladatokat. Természetesen lehetnek olyan extrém terheléssel járó esetek, amikor fiziológiai oka lehet az ínhüvelygyulladásnak. Ezek az esetek azonban olyan nagyságrendekkel alacsonyabb számok, amelyek egyáltalán nem indokolják az ínhüvelygyulladástól szenvedők magas számát.

A panaszok számosságát sokkal inkább a munkával kapcsolatos lelki-szellemi hozzáállással lehet megmagyarázni. Az ínhüvelygyulladástól szenvedők nagy általánosságban úgy érzik – és ez egyáltalán nem biztos, hogy tényleg így is van -, hogy túl nagy terheket raknak rájuk, túlterheltek, és kihasználják őket az irodákban.

 • Ezt a vélekedést támasztja alá az is, hogy nagy gyakorisággal azok betegszenek meg, akik túl soknak tartják a rájuk bízott feladatokat.
 • Míg azok, akikre ugyanannyit bíznak, de ők azzal a hozzáállással végzik a munkájukat, hogy ez nem is annyira megterhelő számukra, sokkal kevésbé betegszenek meg.
 • Mi lehetne erre jelenségre jobb magyarázat az ínhüvelygyulladást kiváltó lelki okoknál?

Ha valaki állandóan soknak és nyomasztóan terhesnek tartja a rábízott munkát, akkor annak a lelke előbb-utóbb testi szinten is gondoskodni fog a vélekedésének megfelelő tünetek produkálásáról.

Ha viszonylag gyakran szenved az ínhüvelygyulladástól, akkor néhány kérdést érdemes megválaszolnia magában:

 • Túlterheltnek érzi magát?
 • Túl nagynak érzi az elvárásokat Önnel szemben? Akár a saját magával szemben támasztott elvárásokat, akár a mások által Öntől elvártakat.
 • Ha igen, akkor úgy érzi, hogy ezzel az állandóan nagy terheléssel kihasználják?
  Ugyanakkor a feszültsége levezetésére nem mer hangot adni a túlzott terhelés miatti elégedetlenségének?
 • Emellett még úgy érzi, hogy a túlzott elvárásokért nem becsülik meg eléggé, és nem kap megfelelő elismerést a munkája, és megfizetve sincs eléggé?

Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszolt, akkor bizony könnyen lehetséges, hogy az Ön ínhüvelygyulladással kapcsolatos panaszainak lelki oka van.

Fiziológiai, testi okokból akkor beszélünk túlzott igénybevételről, ha a hosszú időn át végzett monoton mozgások az örömmel végzett mozdulatok helyett görcsös akarásba csapnak át. Tehát amikor nem örömmel és felszabadultan végzi a mindennapi tevékenységét, hanem kényszeresen, a külső elvárásoknak való megfelelés miatt.

A lelkét nem képes becsapni, illetve csak ideig-óráig képes megtéveszteni, mert a nemszeretem, monoton mozdulatok nemcsak egyoldalúan terhelik az ízületeit, hanem még stresszelik is a monotonitásukkal.

Amikor aztán „elszakad a cérna”, és pszichéje „bemondja az unalmast”, akkor a stresszeléssel megfejelt monoton mozdulatok ínhüvelygyulladáshoz vezetnek. Az így kialakult ínhüvelygyulladást megelőzhette volna azzal is, hogy nagyobb elfogadottsággal és lelkesedéssel végzi a munkáját, vagy pedig azzal is, hogy kevesebb monotonitással vagy pedig gyakrabban megszakítja a végzett egyforma mozdulatokat. De mivel ezek egyike sem történt meg, ezért ínhüvelygyulladással kapcsolatos tűrőképessége a végéhez ért, és megjelentek a tünetek.

Nagy valószínűséggel nem magának a tevékenységnek a végzése okozza a bajt, hanem a görcsös akarás és a monoton, fásult kivitelezés. Emiatt ahelyett, hogy az izmok akadálytalanul működve végeznék az akaratát kifejező mozdulatokat, egyszerűen begyullad az ínhüvelye, és a fájdalom jelzi, hogy a lelke és teste ellenkezik az akarata által kirótt elvégzendő feladatokkal.

A fájdalom csökkenéséhez pihenésre van szüksége. Illetve az akarata és tudatalattija között feszülő konfliktus feloldására. Ismerjen meg erre egy végtelenül hatásos módszert. Ne feledje, hogy panaszainak mérséklése, megszüntetése Önnek jár majd a legnagyobb előnnyel.

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

A tudatalattija és akarata közötti konfliktus feloldható úgy is, hogy olyan tevékenységet választ a jelenlegi „nemszeretem” munkája helyett, amelyet nagyobb örömmel és lelkesedéssel csinál. Ilyenkor ugyanis a stresszhormonok sokkal kisebb mértékben fognak termelődni a szervezetében, és az akarata által a kezének kiadott utasítások és lelki motivációi között sokkal kevésbé fog konfliktus kialakulni. Ilyenkor ugyanis nincs miért stresszelni, hisz azt csinálja, amit örömmel csinál, és még a monoton, folyton ismétlődő mozdulatok sem hatnak olyan lehangolóan a tudatára, ha örömmel vagy legalábbis jóval kisebb elutasítással csinálja azokat.

A kezében húzódó ínhüvely nem fog már gyulladással tiltakozni az elvégzendő feladat ellen, hisz nincs konfliktus tudatalatti szándéka és az akarata által kiadott utasítás között. Ugyanazok a fizikai mozdulatok sokkal kevésbé fárasztják ki, ha lelkileg nem érzi megterhelőnek.

Nem lehet azonban mindenféle alantasnak tartott, monoton munkát kirobbanó lelkesedéssel végezni. Ez a leginkább kézenfekvő oka az alantasnak tartott, monoton munkák ínhüvelygyulladást okozó tüneteinek. A haláli unalmas, monoton mozdulatokat igénylő munkákat nem lehet kellő lelkesedéssel csinálni. Ez talán a leggyakoribb kiváltó oka az ínhüvelygyulladásnak.

Ilyenkor persze nem mindig választhatja azt a megoldást, hogy a jelenleginél érdekesebb és kedveltebb munkát keres magának. Lehet, hogy a megélhetése érdekében maradnia kell a jelenlegi munkakörében. Az ínhüvelygyulladás kipihenése után azonban figyelhet arra, hogy gyakrabban tartson szünetet a munkájában. Ilyenkor a monotonitást megtörő mozdulatok végzésével mozgatja meg az egyoldalúan terhelt ízületeit.

Illetve továbbra is megfontolandó lehetőség, hogy mégis megpróbál olyan munkát keresni, amit érdekesebbnek és kevésbé megterhelőnek tart. Ha szívesebben csinálja, akkor kevésbé fogja megterhelni az ízületeit is.

Gyakran begyullad az ínhüvelye, és a munkához való hozzáállásán nem tud változtatni? Nem tud lelkesedni igazán a munkájáért?

 • Ha így van, akkor a legjobban akkor jár, ha a munkáján vagy a munkahelyén próbál meg változtatni.

Szeretne még többet megtudni az ínhüvelygyulladás felettébb eredményes kezelésének lehetőségeiről?

 • Panaszának megszüntetése Önnek jár majd a legnagyobb előnnyel. Munkatársunk a (+36-1) 269-2946-os telefonszámon várja a hívását.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük