Melyek az Achilles-ín fájdalom okai?

Az Achilles-ín a vádli izmait köti a sarokcsontunkhoz. Testünk legvastagabb ina, a lábfej lefelé és előre mozgatását végzi. Alapvető szerepe van a mozgás közben, pl. járkálás, futás, felugrás, leülés és felállás közben, tehát a lábfej bármilyen mozgatásakor. Gyakori használata miatt viszonylag gyakran meg is sérül. Talán az sem véletlen, hogy Ön is ezt az oldalt olvassa. Nyilván gondja van az Achillesével.

Szeretné megismerni, hogy mi okozza a fájdalmát, és hogyan lehet újra fájdalommentes a mozgása?

Achilles-ín fájdalom

Achilles-ín fájdalom jelentkezése a saroknál

A saroknál jelentkező fájdalmak egyik jól ismert típusa az Achilles fájdalom. Az Achilles-ín a testünkben lévő legvastagabb ín, mégis meglehetősen sérülékeny. Viszonylag könnyen meghúzódik, és el is szakadhat. A lábszár (a vádli) izmait köti össze a sarokcsonttal. Az ínnak nagyon rossz a vérellátása, ezért a folyamatos használatban könnyen meghúzódik, sérül, és utána pedig a rossz vérellátottság miatt nehezen jön helyre. A fájdalom a saroknál, a sarokcsonthoz való tapadás területén, vagy fentebb érezhető. Az Achilles gyulladása mellett a különböző sérülésekből és sorvadásból származó fájdalmak is gyakoriak. Az Achilles akut és krónikus sérülései is gyakran előfordulnak, amelyeknek többféle oka lehet:

 1. Túlsúly, elhízás: Futás közben a lábfejünkre, ezáltal az Achilles-ínra is testsúlyunk 2,5-szerese nehezedik. Minél nagyobb túlsúly nehezedik a lábra, annál nagyobb a sérülés veszélye.
 2. Megerőltetés, túlterhelés: Az Achilles-ínra a nagy erőkifejtést igénylő gyors mozgásoknál nagy erők hatnak, és ezek hirtelen fellépő akut, és hosszútávon kialakuló krónikus fájdalmat is okozhatnak.
 3. A láb deformálódásai is okozhatják az Achilles fájdalmát. A bokasüllyedés, a lúdtalp, vagy például a túlságosan befelé fordított lábfej olyan terhelést jelentenek a lábfejnek, amely kihat az Achillesre is. Ha lúdtalpas, akkor ezt nézze meg.
 4. Az örökletes okokból sérülékenyebb szalagok, a kötöttebb, feszes lábszár izomzat (vádli) szintén okozhat Achilles fájdalmat.
 5. Különféle sérülések, amelyek a sportolás közben a lábat érik.
  • Ha nem melegít be, vagy a bemelegítés nem megfelelő, akkor ennek Achilles-ín húzódás lehet a kellemetlen következménye. Ugyanúgy meghúzódhat az Achillese az edzés közbeni nyújtás elmaradása vagy nem megfelelő végzése miatt is. Az Achilles-ín húzódása igen erős fájdalommal járhat.
  • Az Achilles-ín szakadása illetve részleges szakadása is bekövetkezhet súlyosabb esetekben. A szakadás lehet sportolás közbeni sérülés és sorvadás következménye is. A szakadás pillanatában nyilalló, éles fájdalom hasít a sarkába, és az Achilles teljes szakadásánál a szakadás helyét is kitapinthatja az ujjával.
 6. A nem megfelelő cipőviselet megváltoztatja a láb statikáját és dinamikáját, és a terheléssel párosulva elsősorban inkább krónikus panaszokat okoz. Ilyen lehet a hölgyeknél a magas sarkú cipők túlzott viselete, a lábboltozat ívét nem követő, és a talpat nem megfelelően alátámasztó lapos, egyenes talpú, sarok nélküli cipők, saruk, papucsok viselete.
  • Amikor a sarok magasabban található, mint a lábfej (vagyis amikor sarkát megemeli a cipő sarka), akkor lábszár izma és az Achilles-ín megrövidül. Nem kell olyan hosszúra nyúlnia, mintha a talajon állna a sarkával. Napközben általában ebben a megrövidült helyzetben van az Achilles-ín és a lábszár izma, mert minden cipőnek van néhány centis sarka. Kivételek ezek alól a sarok nélküli cipők, lapos talpú cipők. A magassarkú cipőkben pedig még jobban megrövidül az Achilles-ín és a vádli. Ez a megrövidült izom bármilyen mozgásra érzékenyen reagál, és meglehetősen sérülékeny. Bemelegítés nélküli vagy jelentős terhelésre pedig gyulladással reagál. Járás közben nem olyan nagy a terhelés a sarkunkon, futás közben azonban már testsúlyunk 2,5-szerese nehezedik a sarkunkra, és ez a súly az Achillest is terheli. A talajfogás pillanatában a sarkunk érintkezik a talajjal, és ekkor az Achillesnek meg kell nyúlnia. Ahhoz, hogy erre folyamatosan képes legyen megfelelő nyújtó gyakorlatokkal nyújtani kell a lábszár izmait és az Achilles-ínt. Ha ez a nyújtás nem történik meg, akkor annak terhelés hatására vagy bemelegítés nélkül végzett mozgás hatására az Achilles húzódása és szakadása is lehet a következménye.

Melyek az Achilles-ín fájdalom tünetei?

 1. fájdalom helye az Achilles-ín gyulladásnál

  Az Achilles-ín gyulladásnál a fájdalom itt jelentkezik.

  Achilles-ín problémánál a sarok hátsó részén, az ín tapadásánál illetve fentebb a lábszár izomzata felé haladva pihenés utáni meginduláskor jelentkezhet a szúró, hasító fájdalom, amely mozgásra fokozódik.

 2. Súlyosabb, elhúzódó esetekben az ín tapadása körül duzzanat, pirosság jelenhet meg. A fájdalom fentebb húzódva a vádlinál is jelentkezhet, és vizesedést, ödémát is okozhat.
 3. Különösen fájdalmas a futás és a lábujjhegyre állás, de már maga a járás is nehézséget, és fájdalmat okoz.

Az Achilles-ín védőburokban mozog, és egy vékony zsírréteg található az ín és a burok között, ami megkönnyíti az ín mozgását. Ha sérül az ín, akkor hegszövet alakul ki a felszínén, és ez minden lépésnél irritálja a védőburkot. Ezért érzi a nyilalló, szúró fájdalmat. Talán furcsa első hallásra, de futás közben a fájdalom enyhül, mert az edzés hatására emelkedik a hőmérséklet, és a védőhüvely rugalmasabb lesz. Az ín könnyebben tud mozogni benne. Ha azonban sérülten folytatja a futást, akkor a sérült ín megmerevedik, hegesedik, és a heges ín már nem fog gyógyulni. Ne terhelje a sérült Achilles-ínt. Mindenképp kezeltesse, és gyógyítsa meg.

Hogyan tudja eredményesen kezelni Achilles fájdalmát?

Az Achilles fájdalmánál is a legfontosabb a megelőzés. A sérülést és a krónikus panaszok kialakulását a mozgás előtti körültekintő és alapos bemelegítéssel tudja elkerülni. A másik nagyon fontos feladat az edzés közbeni folyamatos nyújtás. Az edzés közben terhelt lábszár izmok folyamatos nyújtásával elkerülheti az izmok elfáradását, begörcsölését, rövidülését, ami az izmok feszülésével tapadást biztosító Achilles-ínra extrém terhelést adna.

Ha viszont már fáj az Achillese, akkor…

 • a legfontosabb feladat a fájdalmas terület tehermentesítése.
 • Pihentesse a lábát, és lehetőleg mellőzze azokat a mozdulatokat, amelyek a fájdalmas terület mozgatásával járnak.
 • Csökkentheti panaszait jegeléssel is.
 • Achilles gyulladására gyulladáscsökkentő gyógyszereket is lehet szedni. Ezek hatékonysága azonban meglehetősen kérdéses, hisz az Achilles-ín vérellátása igencsak szegényes, és a szájon át bevett gyógyszer a vérárammal egyszerűen nem fog eljutni a fájdalmas területre.
 • A lábszár izmait nyújtó gyakorlatok óvatos végzésével csökkentheti az Achilles-ínra ható feszülést.
 • A lesüllyedt boltozatot megemelő cipő viselésével, illetve a magassarkú cipők viselésének a visszafogásával szintén csökkentheti a lábfejére nehezedő nyomást. Az ívelt kialakítású, gördülő talpra kiképzett, talpának tartást adó cipők viselésével a talpára és Achilles-inára nehezedő nyomást is mérsékelheti.
  Túlsúly esetén fogyással csökkentheti a lábára és Achilles-inára nehezedő nyomást.
  Ha mindezek hosszú ideig (több hónap) nem enyhítik fájdalmát az ín nyújtására szolgáló műtéttel enyhíthetik panaszát.

Az ín teljes szakadásakor műtétre van szükség az elszakadt ín összevarrásához. Részleges szakadásnál és húzódásnál a pihentetés, jegelés és az óvatos nyújtás is eredményre vezethet.

Az Achilles-ín műtéte helyett azonban van kíméletesebb megoldás is

Az Achilles-ín szakadásánál természetesen szükség van a műtétre, szakadással nem járó fájdalom és gyulladás esetén azonban érdemes elkerülni a műtéti beavatkozást.

Az Achilles-ín gyulladása eredményesen kezelhető lökéshullám terápiával. Nézze meg a lökéshullám kezelés eredményességét. A mellékhatások nélküli lökéshullám kezelés Achilles-inán vérbőséget okozva csökkenti a gyulladást, és a salakanyagok elszállításával megszünteti fájdalmát.

Egy 4-6 alkalmas kezeléssorozattal a kezelések végére 80%-os valószínűséggel megszűnnek a panaszai. Akkor sincs azonban veszve minden, ha Ön a másik 20%-ba tartozik, mert Achillese az utolsó kezelés után is még heteken keresztül folyamatosan gyógyul tovább, és egyszer csak azt fogja észrevenni, hogy elmúltak a panaszai.

Azt azonban érdemes tudnia, hogy a kezelés „csak” az Achillesére telepedett gyulladást szünteti meg. A panaszait okozó tényezők változatlan további fennállásával panaszai újra kiújulhatnak, ezért a gyulladás kezeléséve párhuzamosan az Achilles fájdalmát kiváltó okot is meg kell szüntetni panaszai végletes kezeléséhez.

Achilles fájdalma nélkül szeretne élni? Mindent megtalál itt Achillese eredményes gyógyításáról. Megismerheti a terápia legfőbb előnyét is. Ez a kezelés 80%-os arányban már a kezeléssorozat végére megszünteti fájó Achillese gyulladásos panaszait. Achillese gyógyulása azonban még utána is folytatódik tovább. Ismerje meg a kezelésről készült klinikai kutatás eredményeit is.

 • Hívjon a (+36-1)269-2946-os számon bennünket, mert boldogan segítünk Önnek fájdalommentesen élni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük