Melyek a reumás ízületi gyulladás tünetei, és hogyan kezelhető?

Reumás ízületi gyulladása van? Ha igen, akkor Ön nagy valószínűséggel 40 és 60 éves kora közötti nő. Ezt azért merem feltételezni, mert felmérések szerint a sokízületi gyulladás (reumás ízületi gyulladás = rheumatoid arthritis) kétszer-háromszor annyi nőt fenyeget, mint férfit. Azt is tudjuk, és széles körben ismert adat, hogy az ízületi fájdalmak jelentős része a 40 és 60 éves kor között jelentkezik.

Emellett azonban természetesen gyakran előfordul a férfiaknál is, és megjelenhet fiatalabb életkorban is. Ezért aztán Ön akár 20 év körüli fiatalem férfiként is szenvedhet a reumás ízületi gyulladástól.

Sokan tudják, hogy a porckopást (artrózis) az ízületekben a csontok fejét borító porcok kopása, elhasználódása okozza. A porcok kopását az örökletes tényezők is befolyásolják, alapvetően azonban az ízületek használatának az intenzitása határozza meg a porcok állapotát. A reumás ízületi gyulladásnál azonban egész más a helyzet. Sokízületi gyulladásnál sokkal kevésbé felelős a fájdalomtól szenvedő életmódja panaszainak kialakulása miatt.

Miért alakul ki a reumás ízületi gyulladás?

A reumás ízületi gyulladás ugyanis a szervezet téves reagálása következtében alakul ki. Az immunrendszer nem ismeri fel saját kötőszöveti elemeit, idegenként azonosítja azokat, és saját maga ellen fordul. Saját kötőszöveti anyagai ellen termel ellenanyagokat, amelyek megtámadják az ízületeket, és ott gyulladást, duzzanatot, melegséget és fájdalmat okoznak.

reumás ízületi gyulladás

A reumás ízületi gyulladás nem gyógyítható, de állapotának további romlását megakadályozhatja

A megtámadott ízület belhártyájában a sejtek osztódásnak indulnak, és emiatt a belhártya megvastagszik. A gyulladást okozó sejtek olyan enzimeket bocsátanak ki, amelyek megkezdik a porcok és a csontok lebontását. A reumás ízületi gyulladás legfőbb veszélye, hogy ez a folyamat nem gyógyítható, és megfelelő kezelés nélkül nem lehet megállítani az enzimek porcot és csontot lebontó folyamatait. Akkor van esély az állapot romlásának megállítására, ha időben reumatológushoz fordul.

Melyek a reumás ízületi gyulladás tünetei?

Emellett még az is nehezíti a tünetek egyértelmű diagnosztizálását, hogy könnyen össze lehet keverni a tüneteket a kopásos ízületi gyulladás tüneteivel. Ugyanis mindkettő hasonló jeleket produkál.

  • Fájdalom, az ízület duzzanata, melegsége.
  • Reggelente az ízület merevsége. Ez az ízületi merevség egy óránál is tovább tart.
  • Kimerültség, általános gyengeség is kísérheti, amit a testsúly csökkenése is kísérhet.
  • Láz is jelentkezhet.

A legfontosabb különbség a kétféle ízületi gyulladás között, hogy a reumás ízületi gyulladásnál az ízületek merevsége sokkal hosszabb ideig tart. Ezt kell egyértelműen azonosítani a reumatológusnak a pontos diagnózishoz.

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

A reumás ízületi gyulladás kezelése nehéz

Megfelelő kezeléssel is csak kordában tartható a porcokat és csontokat lebontó enzimek termelődése, és a gyulladást nem lehet meggyógyítani, csak megállítani. A reumás ízületi gyulladásban szenvedőnek azonban ez is nagyon fontos, mert ez biztosítja életminőségének a szinten tartását, és a romlás megelőzését. Enélkül fokozatosan romlana az állapota.

Éppen ezért a gondos orvosi kezelés is a fájdalom enyhítésére és az ízületek további károsodásának a megelőzésére irányul.

A személyre szabott kezelésbe a fájdalmat csökkentő gyógyszerek szedése mellett az életmód átalakítása és az ízületeket kímélő rendszeres mozgás is beletartozik, mert az ízületeket kímélő gyakorlatok rendszeres végzése erősíti az izmokat és fokozza a rugalmasságukat. Ezzel együtt pedig az ízületek mozgását is javítják.

Betegségét megismerve mit fog tenni azért, hogy ízületei állapotának további romlását megakadályozza?

  • Elhatározását megosztja velünk, hogy másoknak is segítsen ezzel?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük