Melyek a pajzsmirigy betegség lelki okai?

A pajzsmirigy betegségek leggyakoribb formája a pajzsmirigy alulműködése, amely körülbelül ötször olyan gyakori a nőknél. Miért van ez? Lehet ennek valamilyen lelki oka is?

Jól meghatározott oka nincs ennek, de talán az ösztrogénnek, a női nemi hormonnak a működésével lehet kapcsolatos. A fiatal nők talán nem is gondolnak arra, hogy a hormontartalmú gyógyszerek, pl. a fogamzásgátlók szedésével nemcsak a nemi hormonok működését, hanem más hormonok termelődését is befolyásolják. Bizony figyelni kell arra is, hogy a fogamzásgátló tabletták szedése befolyásolhatja a pajzsmirigy hormontermelését is.

A nyak elülső részén található pajzsmirigy a legnagyobb hormontermelő szervünk. Működésekor nagy jódtartalmú hormonokat termel. Ezek segítik az anyagcserét. A hormonok az anyagcsere működésén túl a gyermekkori fejlődést is szabályozzák. Ebbe beletartozik nemcsak a testi fejlődés, a növekedés, hanem az agy fejlődése is. A pajzsmirigy megbetegedésének két leggyakoribb formája a pajzsmirigy túl illetve az alulműködése.

Túlműködésnél túl sok hormont termel a pajzsmirigy, és ezzel felgyorsul az anyagcsere, míg alulműködésnél lassul az anyagcsere. Gyermek és csecsemőkorban az alacsony hormontermelésnek még törpenövés is lehet a következménye. A két termelési zavar közül az alulműködés a gyakoribb. Ezen információkon túl azonban talán fontosabb az, hogy milyen lelki problémák állhatnak a pajzsmirigy megbetegedése mögött?

Melyek a pajzsmirigy betegségek lelki okai?

A pajzsmirigy a torok elülső részén található belső elválasztású mirigy. A torok környékének problémái az önkifejezéssel és a kommunikációval kapcsolatos konfliktusokra utalnak.

pajzsmirigy betegség lelki okai

Mi minden lehet a pajzsmirigy betegségek lelki hátterében?

A pajzsmirigy alulműködésének lelki okai között az önkifejezés valamilyen formájú sérülése áll.

  • Ilyen lehet az, amikor valaki nehezen nyílik meg mások előtt, mert nem szeret magáról, az érzéseiről beszélni. Jellemző lehet az önsajnálat is, amikor azt gondolja, hogy senki sem érti meg őt, holott nehéz is lenne megérteni azt, aki nem beszél az érzéseiről.
  • Ilyen az is, amikor kishitűségből fél elmondani a véleményét, inkább meg sem szólal, pedig lenne mondanivalója.
  • Ilyen az is, amikor valaki sokkal többször veszi észre a negatív dolgokat, és ennek megfelelően, amikor ritka alkalmakkor mégis kommunikál, akkor is inkább a negatív dolgokkal foglalkozik, és nem a szépet és a jót veszi észre.

Pajzsmirigy túlműködésnél pedig lelkileg a kommunikációs funkciók felerősödése figyelhető meg. Túl sok hormon termelődésnél hajlama lehet a pletykálkodásra, ha egy kis rosszindulat van benne, akkor még a rágalmazásra is.

  • Az állandó kommunikációs kényszerből adódóan sokszor összefüggéstelenül sokat beszél. A beszédjének nincs se eleje, se vége. Az ilyen kommunikációs késztetés során sokszor egyáltalán nem ragaszkodik a tényekhez. Gyakran szemérmetlenül hazudozik.
  • A kommunikációs kényszerből is adódnak a beszédzavarok. Olyan sok mindent szeretne egyszerre elmondani, hogy az izgalomtól erőt vesz rajta a dadogás vagy pl. a pöszén beszél.

Mit tehet a pajzsmirigy problémák lelki okainak kezelésére?

A legfontosabb talán, hogy leküzdje a kommunikációval és érzelmei kifejezésével kapcsolatos félelmeit. Ez persze nem mindig egyszerű, hisz félelmei abból táplálkoznak, hogy mások talán nem fogadják el a véleményét. Ez a saját önbecsülésének sem tesz jót. Emellett valós félelem az, hogy az elutasítás miatt nem fogják szeretni. Ha elutasítják, akkor persze előfordulhat, hogy kevésbé szeretik, de vajon valós-e az a félelme, hogy elutasítják majd?

  • Nem inkább arról van szó, hogy saját magában nem bízik eléggé?
  • Túlműködésnél pedig ennek éppen az ellenkezője fordul elő általában. A túlzott közlési kényszerrel túlságosan is erőszakosan próbál meggyőzni másokat a saját véleményéről. Könnyen előfordulhat, hogy éppen ekkor fogják majd elutasítani.

A fokozott stessz, a felfokozott élettempó is felboríthatja egy idő után a pajzsmirigy hormontermelését.

Az életében előforduló megoldatlan élethelyzetek, illetve az ezeken való állandó rágódás is problémát okozhat a pajzsmirigy működésében.

Önnél milyen lelki okok állhatnak pajzsmirigy problémája hátterében?

Pajzsmirigy problémája megoldásánál nem kell feltétlenül gyógyszeres kezelésre gondolni. Sőt, ha lelki okok állnak problémája hátterében, akkor a gyógyszerek káros mellékhatásai miatt inkább káros, mint hasznos a gyógyszeres kezelés. Pajzsmirigy problémája lelki okainak felismerésével, az életében előforduló konfliktusok feltárásával, és ezek kezelésével, az önbecsülése helyreállításával visszanyerheti lelki egyensúlyát, és az életmódjában bekövetkező változtatásokkal újra helyreállhatnak pajzsmirigy értékei.

Nem szükséges minden egészségügyi problémájára gyógyszereket szedni. Sokkal célravezetőbb, ha a mellékhatásokat okozó és csak a tüneteket elnyomó gyógyszerek helyett feltárja pajzsmirigy betegsége lehetséges lelki okát, és ennek az oknak a kezelésével állítja helyre pajzsmirigye működését.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük