A magas rosttartalmú ételek megkönnyítik az emésztést. Nem véletlenül ezek a székrekedés elleni ételek. Miért ilyen hasznosak ezek a salakanyagként kiürülő, egyébként emészthetetlen növényi rostok?
Azért ilyen kedvező a hatásuk, mert az emésztőrendszerben ugyan nem emésztődnek meg, azonban sok vizet képesek magukba szívni. Ezzel pedig megakadályozzák a széklet kiszáradását. A folyékony széklet pedig gyorsabban végighalad az emésztőrendszerben, és ez megkönnyíti az emésztést, a tápanyagok felszívódását. A folyékonyabb széklet ürítése is jóval könnyebb, mint a beszáradt, besűrűsödött székleté.
Székrekedés ellen a magas rosttartalmú ételek fogyasztása mellett a legfontosabb a megfelelő folyadékfogyasztás. Könnyen beláthatja, hogy ha nem iszik elegendő mennyiségű vizet, akkor a növényi rostoknak nincs mit magukba szívni, megkötni. A megfelelő emésztéshez tehát naponta legalább két liter vizet célszerű innia. De még ennél többet is ihat, mert a megfelelő folyadékfogyasztásnak nemcsak emésztést segítő, hanem méregtelenítő hatása is van a szervezetre.
Magas rosttartalmú gyümölcsök
A gyümölcsök fogyasztása nemcsak rosttartalmuk, hanem folyadéktartalmuk miatt is segíti az emésztést. Emellett persze a gyümölcsök között is vannak olyanok, amelyeknek kifejezetten magas a rosttartalma. A magas rosttartalom és a bőséges folyadéktartalom is kifejezetten jó székrekedés ellen.
Magyarországon talán a legismertebb székletlazító gyümölcs a szilva. A szilvát nemcsak nyersen, hanem szárított, aszalt formájában és lekvárként is érdemes fogyasztani az emésztés megkönnyítésére. Ha könnyebben emészti meg az elfogyasztott ételeket, akkor a székelés is könnyebb lesz.
A szőlő rostban gazdag héja nemcsak az emésztést segíti, hanem még méregtelenítő hatása is van. Segíti a vese működését, és a húgyutakat is tisztítja. A ribizli, a málna és a szeder fogyasztása is nagymértékben serkenti az emésztést.
Az alma is méltán része a felsorolásnak, mert magas pektintartalma segíti az emésztést.
Nyersen fogyasztva tudja szervezete a legjobban hasznosítani a gyümölcsökben lévő rostanyagokat. A főzéssel szemben párolva is jobban megőrzik a gyümölcsök rosttartalmukat.
Lehetőleg minden nap egyen gyümölcsöt.
Teljes kiőrlésű kenyerek, péksütemények
A fehér kenyérrel szemben a gabona héját, a korpát tartalmazó lisztből sütött kenyér azért jóval egészségesebb, mert a korpa rostanyagával megköti a vizet. Ezzel hozzájárul a széklet lazításához, és a bélmozgások javításához.
Ezzel pedig serkenti az emésztést, és megkönnyíti a széklet kiürülését. Azért, mert nemcsak segít az elfogyasztott tápláléknak gyorsabban végighaladni az emésztőrendszeren, hanem még a székelési inger is hamarabb jelentkezik akkor, ha nagyobb mennyiségű a széklet.
Hüvelyes növények
A közismert borsó és bab magas rosttartalma segíti a gyorsabb emésztést, és ezzel pedig a székelési problémák megoldásában, megelőzésében van fontos szerepe. Még nagyobb a rosttartalma azonban a lencsének, amelyet érdemes fogyasztani akár levesként, akár főzelékként elkészítve, ha székelési problémái vannak.
Zöldségek
A zöldségek szinte mindegyikének magas a rosttartalma, ezért gyakorlatilag válogatás nélkül érdemes fogyasztani őket az emésztés megkönnyítésére.
- Nyersen fogyasztva kifejezetten magas a rosttartalmuk.
- Külön is érdemes azonban kiemelni a tormát, amelynek a zöldségek közül is a legmagasabb a rosttartalma.
Magas rosttartalmú zöldség azonban még a spenót, a fejes saláta, a sóska, a káposztafélék, a karfiol és a brokkoli is. A közismert paradicsomot, paprikát és uborkát is érdemes fogyasztani az emésztés megkönnyítésére.
Köretként is érdemes krumpli és rizs helyett a jóval magasabb rosttartalmú salátákat és zöldségeket fogyasztani. Ha nem is mindig, de időnként mindenképp érdemes salátákat is köretként beilleszteni az étrendjébe.
Székrekedés elleni ételek közül melyeket fogyasztja rendszeresen emésztése megkönnyítésére?