Melyek a köszvény leggyakoribb okai és tünetei?

A köszvény az ízületi gyulladás egyik formája. Hirtelen megjelenő, rohamszerű, nyilalló fájdalom jellemzi, amelyet melegségérzet, duzzanat, vörös elszíneződés és érzékenység követ. Érintésre még nagyobb a fájdalom. A nagylábujj tövében található kisízületben alakul ki leginkább. De térdben, bokában, csuklóban, ujjakban és könyökben is jelentkezhet.

A fájdalom legtöbbször éjszaka jelentkezik. Alvás közben tör rá a betegre. Néha olyan erős a köszvényes fájdalma, hogy még egy könnyű ágytakaró érintése is kibírhatatlan kínt okoz a fájdalmas ízületnél. A fájdalom általában 5-10 napon át tart, és fokozatosan csökken, majd megszűnik.

köszvényes roham

Melyek a köszvényes roham legfőbb tünetei? Hogyan csökkentheti a magas húgysavszintet?

Elsősorban a férfiak betegsége. Sokkal gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél. Ez azért van, mert eleve magasabb a férfiak szervezetében a húgysavszint. Ezt a magas szintet kell csökkenteni. Felmérések szerint nyolcszor, tízszer gyakrabban fordul elő férfiaknál. A nők is szenvedhetnek tőle, leginkább a változókor után jelentkezik először.

A 60 év felettiek között különösen sokan küszködnek a köszvénnyel.

Mi lehet a köszvény oka?

köszvény oka

Mi lehet a köszvény oka?

A szervezet megemelkedett húgysavszintje okozza a köszvényes rohamokat.

Összegyűjtöttük a köszvény legfontosabb kockázati tényezőit:

1. Elhízás

A legnagyobb veszélyt talán az elhízás jelenti. Számos felmérés mutat rá arra, hogy az elhízottak között a köszvény nagyobb arányban fordul elő, mint az egészséges testalkatúaknál. A köszvényes panaszoknál elsősorban a fiatalkori elhízás jelent fokozott veszélyt.

2. Egészségtelen étkezés

Az egészségtelen táplálkozás, különösen a húsok túlzott fogyasztása kockázatos.

Az alkohol fogyasztása kifejezetten nehezíti a rohamok megelőzését.

3. Magas vérnyomás

A magas vérnyomás szintén kiemelt kockázati tényezőt jelent.

4. Cukorbetegség

A cukorbetegek között is jóval nagyobb arányban fordul elő az átlagosnál.

5. Veseelégtelenség

Veseproblémák esetén is fokozottan számolhat a köszvény jelentkezésével.

6. Különféle betegségek, gyógyszerek

pajzsmirigy

Alulműködő pajzsmirigye növeli a köszvényes roham kialakulásának veszélyét

Egyes betegségek és gyógyszerek szedése is megnövelik a köszvény kialakulásának kockázatát. Például a pajzsmirigy alulműködés, illetve az aszpirin szedése.

7. Idős kor

Az évek múlása is növeli a kockázatot. A férfiaknál nagy arányban 40-50 éves korban, a nőknél pedig – bár arányaiban jóval kisebb előfordulással – a menopauza után jelentkezik. Ahogy korábban már említettem, különösen 60 év felett gyakori.

8 Örökletes tényezők

Az örökletes tényezők is szerepet játszanak a kialakulásában. Ugyanis 5-ből 1 köszvényesnek a felmenői között is található egy köszvényes.

Hogyan okoz gondot a megemelkedett húgysavszínt?

Az egészséges anyagcsere folyamattal működő szervezetben a húgysav oldott állapotában van a vérben, és a vizelettel kiürül.

A nem megfelelően működő anyagcsere azonban többféle problémát is okozhat a húgysavszintben:

  • magas purin tartalmú ételek

    Magas purin tartalmú ételek a vöröshúsok, a kolbász és szalámifélék, az állati belsőségek. Ezeknek a fogyasztását mellőzze akkor, ha magas a húgysavszintje

    Ha az egészségtelen életmód, a puringazdag étkezés hatására a szervezet túl sok húgysavat termel.

  • Gondot jelenthet az is, ha a szervezet nem tudja megfelelően üríteni a húgysavat. Ennek elsősorban a vese problémás működése lehet az oka.
  • Gondot jelent az is, ha az ízületekben olyan feltételek alakulnak ki, amelyeknek következtében a húgysavban lévő urát kristályok kicsapódnak, kikristályosodnak.

A felhalmozódott húgysav mindhárom esetben hajlamos kikristályosodni, és lerakódni az ízületekben. Ráadásul az első két esetben még a húgysavszint is emelkedik a vérben.

Milyen gyakran okoznak gondot Önnek köszvényes panaszai?

2 gondolatok ezen: “Melyek a köszvény leggyakoribb okai és tünetei?

  1. Lőrinczi Gyula

    A húgysav az egyik legerősebb antioxidáns. Nincs összefüggés a húgysavszint és a köszvény között. Az urát kristályok ott okoznak gyulladást, ahol már valamilyen ok miatt keletkezett. Nekem a nomimál szint alatt van, mégis évek óta be van gyulladva a bokám. Paleóban sosem fordul elő köszvényes

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Lőrinczi Gyula!
      Önnek bizonyára igaza van, mert bizony mindenkinek máshogy reagálhat a szervezete a húgysavszint emelkedésére vagy csökkenésére, mint minden anyagcserével kapcsolatos hozzávaló változására. Köszönjük szépen, hogy leírta a tapasztalatát.
      Jó egészséget kívánunk Önnek.
      Üdvözlettel, Harmónia Centrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük