Melyek a kéztőalagút szindróma okai, és hogyan kezelhető?

Zsibbadnak az ujjai? Ha igen, akkor nagyon valószínű, hogy kéztőalagút szindrómája van.

kéztőalagút szindróma tünetei

Zsibbad a keze? Milyen tüneteket tapasztal még?

Kéztő alagút szindrómánál a csuklója tenyéri oldalán található carpalis alagútban nyomódik a középideg, és ennek az idegnek a nyomódása okozza az ujjak zsibbadását. A csontok és szalagok alkotta szűk járatban (alagútban) futnak az inak (szalagok) és az idegek. Ha az inak megvastagszanak, akkor az idegeknek kevesebb hely jut a szűk alagútban, és nyomódnak.

Kezdetben csak zsibbadnak az ujjvégei, elsősorban éjszaka. Később azonban a hüvelykujj felőli oldalon az izmok sorvadását is okozhatja a középideg tartós nyomódása. Ilyenkor már problémát okozhat különféle dolgoknak a megszorítása, felemelése is. Előfordulhat az is, hogy az érző ideg nyomódása miatt a hideget és a meleget sem tudja megkülönböztetni egymástól.

Mi okozhatja a kéztőalagút szindrómát?

A kéztőalagút szindróma leggyakoribb oka a szűk alagútban futó inak túlzott megerőltetése. Mit okozhat ez a megerőltetés?

Alagútban futó inak hártyájának megduzzadása a túlerőltetéstől

A kéztőalagútban futó középideg nyomódásának a leggyakoribb oka az alagútban futó inak hártyájának a megduzzadása. Az alagútban az ujjainkhoz tartozó 9 hajlítóideg is fut. Az így megduzzadt inak mellett kevesebb hely marad a középidegnek.

A kéztőalagút szindróma azoknál alakul ki elsősorban, akik folyamatosan, monoton jelleggel, ugyanazon mozdulatokra használják az ujjaikat. A leggyakrabban a számítógépekkel dolgozóknál, varrónőknél, a szerelőszalagok mellett dolgozóknál alakul ki. A túlerőltetett (nem feltétlenül az erős igénybevételtől, hanem az állandó, monoton mozgatástól) szalagok és inak begyulladnak, bedagadnak, ezáltal megvastagodnak, és elveszik a helyet a sokkal puhább idegektől.

Csontkinövések

Emellett még csontkinövések is nyomhatják az ideget, és az alagút elmeszesedése is csökkenti az átmérőjét.

Betegségek

Különféle betegségek is okozhatják a középideg működésének zavarát. Például a reumás ízületi gyulladás, a hormonproblémák (a terhességnél vagy a változókor elérésekor) és az autoimmun betegségek gyakori kísérője.

Értelemszerűen azoknál is gyakoribb, akiknél a kéztőalagút szűkebb az átlagosnál. Ezért van az, hogy a nőknél háromszor olyan gyakorisággal fordul elő, mint a férfiaknál.

Megvastagodott inaknál kevesebb hely marad a puhább idegek és erek működéséhez. Ezért nemcsak az ideg működése, érzékelése romlik, hanem a véráramlás is csökken az alagút után a tenyérbe és az ujjakba. Ezzel együtt pedig a tenyér szorítóereje is csökken.

Önnek mi okozza kéztőalagút szindrómáját?

Derítse ki 3 lépésben!

  1. kézzsibbadás oka

    Mi okozza keze zsibbadását? Derítse ki a kézzsibbadás okát! Utána pedig szüntesse meg ezt az okot! Ezzel megszűnik a zsibbadás is

    Töltse ki a kézzsibbadás okát feltáró kérdőívét!

  2. Válaszainak a kiértékelésével derítse ki a zsibbadás okát. Válaszai értékelésében tud segíteni alagút szindrómák kezelésére szakosodott specialistánk. Akkor ha elküldi nekünk kitöltött kérdőívét.
  3. Zsibbadása okának kiderítése után pedig kezeltesse zsibbadását, és szüntesse meg a zsibbadást kiváltó okot. Ezzel meg tud szabadulni zsibbadásától is.

Hogyan kezelhető a kéztőalagút szindróma?

Nem lehet ugyan egyértelműen kijelenteni, de nagy a valószínűsége annak, hogy a túlerőltetésből származó fájdalomnak a rossz csuklótartás az egyik leggyakoribb oka. Éppen ezért a megelőzésnek és a kezelésnek is az egyik legfontosabb eleme lehet az, hogy ne hátrafeszített kézfejjel végezze napi teendőit, bármivel is foglalkozik.

Így kerülheti el a problémát

  • Már azzal is jó esélye van elkerülni az alagútban futó ideg nyomódását, ha olyan magasra helyezi számítógépe billentyűzetét, hogy egyenes kézfejjel dolgozhasson rajta. Ha ez nem lehetséges, akkor csuklóemelő párnát is használhat. Ugyanezt követve olyan magasságban álljon a szalag mellett, hogy egyenes – tehát semmiképpen sem hátrafeszített – kézfejjel dolgozhasson a szalagon.
  • Pihentesse ujjait munka közben! Amikor éppen nem gépel a billentyűzeten, mert egy anyagot olvas, vagy megbeszél valamit a kollégájával, akkor mozgassa meg a kézfejét és az ujjait. Ugyanígy, ha éppen nincs szerelésre váró termék Ön előtt a szalagon, akkor mozgassa meg a kezét.
  • Alvás közben is lehetőleg egyenes legyen a csuklója. Erre persze nem tud figyelni, de ne hajlítsa be, és semmiképpen se feszítse hátra.

Sok esetben a gyógytorna segít elkerülni a műtétet.

Mikor segít a gyógytorna?

A túlerőltetésből származó kéztőalagút szindrómát eredményesen lehet kezelni gyógytornával. Más esetekben viszont többnyire műtétre lehet szükség.

Amikor egyoldalúan (például a foglalkozásából adódóan) terheli bármilyen izmát, akkor felbomlik az izom egyensúlya. Így van ez a kéztőalagútban futó izmokkal, szalagokkal is. Az egyoldalú túlterhelésnél felbomlik az izomegyensúly a csukló és kéz hajlító és feszítő izmai között. A fokozott terhelés miatt a hajlító izmok elfáradnak, megrövidülnek. Ez idővel azzal jár, hogy nagyobb erőfeszítésbe kerül az ujjak és a csukló hajlítása, vagy már nem is lehet teljesen behajlítani őket. Az izmok megrövidülése miatt az ujjak nyújtása és a csukló hátrafeszítése is fájdalmas lehet.

alkari hajlító izmok nyújtása csuklóalagút szindrómánál

Az alkari hajlító izmok nyújtása kéztőalagút szindrómánál. Az izmok és ínak nyújtása mellett a kineziológiai tapasz felragasztása is segít csökkenteni a fájdalmat és a zsibbadást.

A megoldás ilyenkor a hajlítóizmok pihentetése és nyújtása. Rendszeres gyakorlással az izmok visszanyerhetik eredeti hosszúságukat, vagy legalábbis nő a hosszúságuk, ami a panaszok enyhülését hozza. Mindenkinek más és más a problémája súlyossága, viszont önmagához képest a lelkiismeretes és kitartó gyakorlással mindenki javulást érhet el.

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

A kézfejben futó hajlítóizmok rendszeres ellentétes irányú mozgatásával és nyújtásával azt is eléri, hogy felélénkíti a vérkeringést ezen a területen, és ezzel több vért juttat ezekhez az izmokhoz. A felgyorsult vérellátás és a több vér, pedig nemcsak az izmoknál, hanem az idegeknél is az öngyógyulás, a regenerálódás kulcsa. Ha a megnövekedett vérellátásra több oxigénhez és tápanyaghoz jutnak a szövetek, akkor gyógyulni kezdenek. A felgyorsult véráramlásnak a jótékony következménye még az is, hogy a gyulladásos salakanyagok is gyorsabban kiürülnek, mert a véráram gyorsabban elszállítja onnan.

A hajlítóizmok célzott tornájával, nyújtásával tehát komoly eredményeket érhet el. Nagyon fontos azonban az is, hogy itt nem a hajlítóizmok erősítéséről, hanem a nyújtásáról van szó. Tehát marka erősítésével nem a kívánt hatást éri el.

A legjobb persze az, ha megelőzi ujjainak zsibbadását az izmok rendszeres ellentétes irányú mozgatásával, nyújtásával.

Mit fog tenni ujjai kellemetlen zsibbadása ellen?

  • Ha megírja, akkor másoknak is segít ezzel megszabadulni a zsibbadástól.

2 gondolatok ezen: “Melyek a kéztőalagút szindróma okai, és hogyan kezelhető?

  1. Keresztesne Kovago Klara

    Manuálterápiás kezelés után kezdődött a zsibbadás, majd a fájdalom, erőtlenség. A bal lapockában éles nyilallást éreztem, azóta is fáj, és onnan kisugárzik a vállba, és a nyaki részen, bal oldalon.

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Keresztesné Kővágó Klára!
      Köszönöm kérdését. Sajnálattal hallom fájdalmát. Kéztő alagút szindrómánál a tünetek általában csak a tenyér/ ujjak zsibbadása. Nem szokott fentről a lapockától/válltól/ nyaktól indulni a kisugárzás. Szóval előfordulhat, hogy a nyaktól vagy vállövtől/lapockától indul a probléma.
      Javaslom, hogyha otthoni óvatos hűtésre és kenegetésre, óvatos masszírozásra nem múlnak a tünetek, keresse fel háziorvosát vagy ortopédus szakorvost, aki meg tudja állapítani mitől lehet a gond. Jelenleg sajnos nem elérhető centrumunkban felső végtag specialista ortopédus, viszont ha van diagnózisa, kezelésben tudunk segíteni. Akár gyógytornával, vagy lökéshullám terápiával, attól függ mi okozza a fájdalmát és zsibbadást.
      Ha megvan a diagnózisa, keressen minket bizalommal, Molnár Fanni felső-végtag specialista gyógytornászunk tud Önnek segíteni.
      Mielőbbi fájdalommentes mozgást kívánunk Önnek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük