Magassarkú cipőit a pasik becserkészésén túl mindennapi viseletre is hordja?

A csinos cipő sarka Önnél is 10 centinél kezdődik? A hétköznapokon is?

Ha igen, akkor könnyen lehet, hogy a divat oltárán feláldozza lába egészségét. Ha Önnek a magassarkú cipők tetszenek, akkor viselje azokat. Ismerje meg azonban pontosan, hogy ezzel milyen terhet rak a lábfejére!

magassarkú cipő

Csinos csak egészségtelen viselet a magassarkú cipő

A magassarkú cipő egy csinos női lábon könnyen leveszi a lábukról a férfiakat. Ha magassarkú cipőjében indul neki a szombat estének, akkor egy olyan „adut tart majd a kezében”, vagy inkább vett fel a lábára, amivel játszi könnyedséggel csinos lábára tudja vonzani a pasik tekintetét. Ezzel az évtizedek óta tökéletesen működő csábítási trükkel mindössze egyetlen apró hiba van.

Ami annyira tetszik a pasiknak, legalább annyira nem tetszik a sarkának. Hibátlan pasi felhajtó, becserkésző stratégia lenne ez akkor, ha a kívánatos pasi figyelmének a felkeltése után kényelmesebb cipőre válthatna. A karcsú hercegnőből egy szempillantás alatt sportos nővé változom taktika azonban abban a pillanatban elveszítené a varázsát.

Akkor is tökéletesen vállalható stratégia a magassarkú cipők csábítási célú csatasorba állítása, ha a tökéletes pasi fejének elcsavarása után már a 10 centivel rövidebb kivitelben is képes lesz fenntartani a kiválasztott férfi rajongását. Igaz, hogy ehhez már néhány újabb trükk helyett inkább egyéb finomságokra (akár szó szerint, és átvitt értelemben is) van szüksége, de a tartós kapcsolat nem igazán áll biztos lábakon, ha annak az a bizonyos 10 centi többlet az alapja.

Persze időnként érdemes emlékeztetni a „jó, ha tudod, hogy tudom, hogy mivel is vettelek le a lábadról” látványra a másikat, de ha csak ezzel tudja magas lángon tartani a lelkesedést, akkor talán érdemes azon is elgondolkodni, hogy akarja-e annyira újra felszítani a tüzet?
Két olyan eset van, amikor a magas sarkú cipők túlzott viselésének szeretetével lába egészségét feláldozza a divat oltárán.

  • Ha újra és újra újabb férfiak becserkészésével foglalatoskodik, akkor ugye értelemszerűen a célja elérése érdekében sem tud átváltani kényelmesebb cipők viselésére. Lehet, hogy ideje lenne megállapodni már valamelyik kiválasztottja mellett?
  • Ha pedig a magassarkú cipők annyira a gyöngéi, hogy a hétköznapokon is szeret bennük járni, akkor pedig könnyen lehet, hogy Ön sarokügyileg menthetetlen. Nemtetszését a sarka előbb-utóbb egyre hangosabban fogja a tudtára adni.

De miért is berzenkedik sarka annyira a magas sarkú cipők ellen? Igazán lehetne egy kicsit megértőbb is Önnel, nem?

Hát nem. Mégpedig azért, mert…

Az igaz, hogy az első lépéseknél még a sarkának is nagyon tetszik, hogy Ön sokkal szexibb és elegánsabb 10 centivel alátámasztott, magasabb kivitelben, de egy idő után ez a plusz 10 centi már egyre fárasztóbb lesz a sarkának. Ennek az ellenkezőjéről pedig egyre nehezebben fogja tudni meggyőzni.

Az elején még kénytelen-kelletlen alkalmazkodik a megváltozott magassági viszonyokhoz, de ahogy telik-múlik az idő a magas sarkakon, egyre kevésbé lesz megértő. Még azoknak a pszichológiai szövegeknek sem lesz hajlandó bedőlni, hogy de hát éppen az az „utálatos 10 centi többlet” az, amitől Ön azonnal sokkal jobban nyeregben érni magát, és ráadásul még jól ki is emeli a környezetéből.

Erre sarka 1-1 fájdalmasabb pillanatában azonnal azzal vág majd vissza, hogy nem az ő terhére kellene ilyen pótszerekkel megtámogatni az egyébként meglehetősen alacsony lábakon álló magabiztosságát. Hiába mondja Ön, hogy de hát valamit valamiért, mert bizony, amikor majd a sarka is el fogja veszíteni a türelmét, akkor ő is azzal fog jönni majd, hogy akkor rendben. Valamit valamiért.

Azért, hogy tudassa Önnel ezt az egyenleget, a magabiztosabb megjelenésért, és vonzóbb lábakért eleinte egy kis, majd később egyre nagyobb csonthártya gyulladással fogja benyújtani a számlát. Ha pedig Ön nem ért a halk szóból, akkor a sarka egyre durvább is tud lenni.

A csonthártya (így a sarkán lévő is) tele van idegvégződésekkel, ezért aztán hatásos fegyverekkel van tele figyelmeztető eszköztára. Ha nem kezelteti kezdődő csonthártya gyulladását, akkor még több idegvégződésnek fog utasítást adni fájdalomüzenetek küldésére.

Ha pedig még ez sem lesz elég hatásos, és Ön kitartóan és/vagy túlságosan sokszor ragaszkodik ahhoz a bizonyos 10 centi pótszerhez a sarka alatt, akkor durvább eszközökhöz nyúl, és bosszúból kezeletlen sarok csonthártya gyulladására – mivel ez úgy tűnik számára, hogy süket fülekre talál Önnél – egy már sokkal hatásosabb fegyvert fog elővenni a tárházából.

Következő lépésben már sarokcsont sarkantyúval próbálja majd Önt jobb belátásra bírni. Ez azért már olyan hatásos fegyvere az eszköztárának, ami mellett már Ön se fog tudni a fogát összeszorítva elmenni a 10 centiméterrel magasabb cipőjében. Sarka ekkor már olyan hangosan fogja küldeni a fájdalomüzeneteket a sarkában lévő idegekkel, hogy két megoldás között választhat. Vagy elkezdi komolyan venni ezeket a figyelmeztetéseket, és kezelteti a sarkát, vagy egyre nagyobb kínjai lesznek a sarka tájékán.

Fájdalma könnyeket fog a szemébe csalni, és ezek nem örömkönnyek lesznek, mert közben úgy fogja érezni, mintha szögben járna. Sarka meggyőzési folyamatát csak azért írom le ilyen meggyőző részletességgel, hogy érzékeltessen fájdalma komolyságát. Ha Ön nem fakír, akkor előbb-utóbb le fogja tenni a fegyvert a sarka fájdalmával szemben. Csak akkor már lehet, hogy olyan sarkantyú lesz a sarkán, amit talán még a legutálatosabb kidobott pasijának se kívánna.

Ez azért lehet, mert a szöget jobb beleverni a falba és ráakasztani például a nagy Ő-vel készült képüket, és nem a sarka alatt hordani úgy, hogy minden egyes lépésekor emlékeztetik arra, hogy ez a 10 centi bizony már túlságosan sokat volt ott, ahol nem kellett volna.

De hát miért nem tetszik a sarkának az a magassarkú cipő, ami Önnek annyira bejön?

Először is azért, mert a magas sarkú cipők szorítják a lábát és kényelmetlenek.

Másodszor pedig azért, mert járásához a lába az évmilliók során genetikailag nem a magas sarkú cipőkhöz lett kifejlesztve. Ez azért a nyomósabb érv.

Ősanyánk még az egyenetlen földön, a fűvel vagy más növényekkel borított erdőkön, mezőkön vagy a homokban mezitláb járt. Ez külön beiktatott heti edzésterv nélkül is jó alaposan megtornáztatta a talpát. Ön viszont már aszfaltozott vagy térkövezett utakon siet a dolgára divatos cipőbe bújtatott lábain. Divatos cipői azonban nem biztos, hogy védik a lábát, és nem biztos, hogy kellően stabil alátámasztást adnak a járásának. Sarki és talpi bajai jó részét éppen ez okozza.

Magas sarkú cipő viseletekor testsúlya nem egyenletesen oszlik el a talpán, hanem a lábujjai alatti talppárnákra tevődik át. Emiatt a térde és csípője indokolatlanul előretolódik, ami hát- és lábfájdalomhoz is vezethet. A sarka is fentebb kerül a megszokotthoz képest, ami miatt vádlija és Achillese összehúzódik. Ez Achilles-ín fájdalomhoz és lábfájdalomhoz vezethet.

Magassarkú cipőjében járáskor a lépése nem gördül át a sarkáról a talpán át, hanem egyből a talppárnákra tevődik a testsúlya, ami miatt ellustulnak a talpizmai, ugyanakkor túlterhelődnek a talppárnái. Ha a magas sarok mellett még túl szűk is a cipő orra, akkor lábujjai összepréselődnek, és el is deformálódnak a cipőben. Szűk cipőjének dörzsölésére kialakulhat a tyúkszem és a kalapácsujj. Ha nagylábujja össze van préselve a többivel, akkor kialakulhat a bütyök is.

Egy idő után a lábujjai tövénél futó harántboltozat is lesüllyedhet. A divat oltárán hát-, láb, sarok és talpfájdalommal áldoz magas sarkú cipőinek túlzott viseletével.

Ha sarok csonthártyája gyulladását sem veszi komolyan, akkor ez a sarka talpi részén meszes lerakódáshoz, sarokcsont sarkantyúhoz vezethet. Ennyire azért persze ne szaladjunk előre. Ha ezek az apró kellemetlenségek megérik Önnek, akkor járjon bátran magas sarkú cipőiben.

Legyen azonban tisztában magas sarkú cipői túlzott viseletének a kockázataival is. És azzal is, hogy egy ideig büntetlenül bűnözhet a sarkával szemben, de ha túlfeszíti a húrt, akkor már nagyon nehéz lesz visszacsinálni az egészet. Ez nem a tabletje, amit gond nélkül újra lehet formázni. Lejárt szavatosságú sarkát nem cserélheti újabbra.

Természetesen nem dobhatja ki magas sarkú cipőit, főleg akkor, ha tényleg szereti hordani őket. Átgondolhatja azonban a viseletüket.

  • Ha tényleg úgy gondolja, hogy alkalmakkor még plusz 10 centivel nagyobb nyomatékot kellene adni saját maga 150-160 egynéhány centijének, akkor természetesen vegye fel bátran magas sarkú cipői egyikét. Ha viszont már nem égetően nélkülözhetetlen a magassági fölény, akkor váltson egy kényelmesebb lábbelire. Ezt a legkönnyebben úgy teheti meg, ha visz magával váltócipőt.
  • A pasik becserkészésére pedig bátran vegye fel legmenőbb tűsarkúi aktuális topdarabját is. Ha lehet azonban, ne induljon minden este újabb és újabb pasifogó körútra.

A lapos sarkú cipők sem jobbak ám

milyen sarkú cipő

Ha sem a magassarkú cipők, sem pedig a tapos talpú cipők nem egészségesek, akkor milyen cipőt hordjon?

Ne legyünk azonban ennyire részrehajlóak, és ne döngöljük a földbe a magas sarkú cipőket, miközben a lapos sarkú cipőkről egy árva szót sem ejtünk. Tegyük csak a helyükre ezeket is.

Ezek után talán nem is gondolná, de a helyzet az, hogy a lapos talpú cipők sem egészségesek. Sőt a mostanság divatos, és nyáron előszeretettel hordott sarok nélküli lábujjas papucsok, divatos saruk és pillekönnyű balerinacipők teljesen sima talpukkal ugyanúgy sarka csonthártyájának az idegeire mennek, mint a magassarkú cipők. Ez nem azért van, mert a sarka egyébként egy pszichológiai eset, aminek semmi sem jó, hanem azért, mert ezek a cipők szintén nem támasztják megfelelően alá a lábát, és idővel ugyanúgy ortopédiai problémákhoz vezethetnek.

Ennek nem az az oka, hogy a sarkának semmi sem jó, hanem az, hogy a sarka számára ideális cipőnek egy olyan íve van (sarka nem feltétlen), ami a talpa természetes ívének a megtartását, alátámasztását, emelését segíti.

Lapos talpú cipőjében a sarok nélküliség miatt a sarka lentebb kerül, ezért az Achilles-ina túlfeszül. Így a talpa nem kapja meg az egészséges járáshoz szükséges ingert. Ha emellett még lapos talpú cipőjének túlságosan vékony is a talpa, akkor a baj csőstül jöhet, mert a sarokgumó járás közben túlterhelődik. A baj nem jár egyedül, mert a járása okozta ütődések közvetlenül a talpát érik, és a gerincét sem teszik túlságosan boldoggá.

Ha pedig lábfejének hosszanti boltozata lesüllyedt, és lúdtalpas, akkor megint a saroksarkantyúnál vagyunk. A túl lapos cipő nem támasztja alá megfelelően a talpát. De mi is pontosan ez a saroksarkantyú betegség?

Lábfeje akkor a legerősebb, amikor megvan benne az egészséges lábfej természetes görbülete. Ennek ne keresse az okát, van olyan, amikor a görbe a jobb. A lényege az, hogy a járással és futással lábfejünkre jutó terhelést lábfejünk természetes görbületei képesek lengéscsillapítóként olyan mértékben csökkenteni, hogy az nem okoz kárt a lábfejünkben.

Lesüllyedt hosszanti boltozatnál lábfejünk felettébb kiegyensúlyozott dinamikai rendszere felborul. Egyre nagyobb a terhelés az egyre jobban lelapuló, feszülő lemezeken. A feszülő lemezek ugyan próbálnak kénytelen-kelletlen nyúlni, de ez csak ideig-óráig sikerül nekik. Ezek a feszülő lemezek a rajtuk lévő csonthártyát is húzzák magukkal, ezért kínjában a csonthártya sem tud mást csinálni, és előbb-utóbb begyullad. A csonthártyánál ez jelzi azt, hogy valami nagyon nincs rendben, és ha ez az állapot (a lemezek feszülése) sokáig tart (mert például nincs alátámasztva a lábboltozat, vagy nem lesznek megerősítve a lábfejben futó izmok, akkor egyre nagyobb lesz a baj.

A csonthártya idegvégződésekkel van tele, ezért a fájdalom jelzése neki gyerekjáték. Minél nagyobb a gyulladása, annál nagyobb a fájdalom, és ezt tudatosítja is Önben. Nem kell ezt különösebben magyarázni. Ha oda kerül a sor, akkor azonnal érezni fogja. Nem kell pontosan leírt tünet együttes, tudni fogja, hogy ez bizony az. Ha kezelteti a gyulladást, akkor meg is szünteti a panaszait. Ha viszont nem, akkor a kezeletlen sarok csonthártya gyulladás sarokcsont sarkantyú képződéséhez vezet majd.

Ezek az alacsony talpú, tartás nélküli felsőrésszel készült cipők sem támasztják alá a talpat, és nem tartják jól a lábfejet. Megváltozik benne a testtartásunk is: az egyensúlyunk megtartása érdekében a medencénk előredől, és ez idővel derék-, és hátfájást is okozhat.

Akkor se dőljön hátra nyugodtan, ha a magas sarkú cipők mellett még a sportcipőket szereti, mert ezeket pedig az adott sporthoz fejlesztették ki a gyártók, ezért általános utcai használatra nem ideálisak. Ez nem is csoda, hisz, ami egy adott sportra jellemző mozgássorban segíti az izmok működését, az az utcán való járáskor már nem megfelelő.

Milyen kezelés lehet hatásos a magas sarkú vagy a lapos talpú cipőkkel erősen meggyötört, begyulladt sarkak kezelésére?

Hogyan kezeltetheti sikerrel a talpában és sarkában jelentkező gyulladást?

A cipőitől alaposan meggyötört sarkának jó hír, hogy az ultrahang kezelés és a röntgen besugárzás is segíthet a baján. Ezektől azonban még ne essen hasra, mert a hatásosságuk igencsak kétséges. Kipróbálni azonban mindenképp érdemes mindkét módszert. A röntgen besugárzás eredményessége jobb a tapasztalatok szerint.

Lehet gyulladást csökkentő szteroid tartalmú injekciókkal is kezelni sarka csonthártya gyulladását. Ez a kezelés hatásos is, mindössze annyi a gond a szteroiddal, hogy számos nem várt mellékhatása lehet.

A szteroid injekciónál kevésbé kockázatos, és talán még nagyobb eredményességgel kecsegtető eljárás a saját vér levétele a gyulladás csökkentésére. Ennek során a levett vért lecentrifugázzuk, és ezt a vért injekciózzuk be a gyulladt területen. Ekkor a saját vére fogja megszüntetni a gyulladását. Az igaz, hogy az eljárás a vér levételekor és a visszainjekciózáskor is szúrással jár, de ettől az apró kellemetlenségtől eltekintve hatásos a gyulladás csökkentése.

A lökéshullám terápia hogyan veszi kezelésbe begyulladt sarkát?

A radiális (sugár irányban ható) lökéshullámok a sarkában a vérbőség fokozásával beindítják az öngyógyító folyamatokat. A kezeléskor generált hanghullámok (jellegzetes kopogó hangot adnak) fokozzák gyenge vérellátottságú sarkában és talpában a vérbőséget.

A jó hír az, hogy nem szükséges levenni a vérét ahhoz, hogy a beinjekciózással vérbőséget okozzunk. Ez a feladatot elvégzik a radiális lökéshullámok is. Attól függően, hogy mennyire nagy már a baj, csonthártya gyulladáskor a gyulladás egyre jobban visszahúzódik. Ha pedig már talpi vagy az Achillesénél hátsó sarkantyúja van, akkor pedig a meszes lerakódások kezdenek feloldódni. Azzal azonban számolni kell, hogy sarkantyúnál a tünetmentesség eléréséhez több kezelésre és hosszabb időre lesz szüksége.

Nemcsak feloldódnak a lerakódások, hanem az anyagcsere felgyorsulásával a véráram ki is üríti ezeket a szervezetéből. A salakanyagok elszállításának persze lehetnek átmeneti állapotrosszabbodást okozó mellékhatásai. Ez azért van, mert a véráramba bekerülve megemelkedik a salakanyagok szintje, és amíg a salakanyag nem ürül ki, illetve amíg folyamatos utánpótlást kap a lerakódások feloldásával, addig rossz lehet a közérzete. A salakanyagok azonban előbb-utóbb kiürülnek a szervezetéből, és nemcsak tünetmentes lesz, hanem a közérzete is azonnal rendbe jön.

  1. Érdemes végigvenni, hogy miért hatásos a lökéshullám kezelés?
  2. Mellékhatások nélküli természetes gyógyító eljárás
  3. Nem idegen anyagot juttat be a szervezetébe, hanem szervezete öngyógyító folyamatait stimulálja.
  4. Nem elhanyagolható szempont, hogy nincs szükség fájdalmas műtétre

A Swiss DolorClast készülékekkel végzett kezelés sikeressége klinikai kutatásokkal alátámasztott.

Nem talál olyan hatásos kezelést sarokfájására, amely ilyen nagy biztonsággal megszünteti a panaszait. Nemcsak a klinikai kutatások, hanem eddigi 8 éves tapasztalatunk szerint is a kezelések végére 80%-os eséllyel tünetmentes lesz. Ha komolyabb panasza van, vagy erőteljes a meszes lerakódás sarokcsontján, akkor több kezelésre lehet szükség. Az esetek többségében azonban egy 4-6 alkalmas kezeléssorozat végére megszűnnek a panaszai.

Tragédia azonban akkor sem történik, ha fájdalmat érez az utolsó kezeléskor. Felfokozott öngyógyulása ugyanis ezután is zavartalanul folytatódik tovább hosszú heteken át, és gyógyulásának korábban említett 80%-os eredményessége így közelít majd a 100%-os eredményességhez.

Melyik kezelést választaná csonthártya gyulladása megszüntetésére?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük