Kellemetlen karakterek vannak környezetében?

Nemcsak a munkahelyén, hanem a magánéletben is megkeseríthetik életét a kellemetlen természetű ismerősök, rokonok vagy munkatársak. A barátait még meg tudja választani, de a szomszédait vagy a munkatársait már sokkal nehezebb lecserélni kellemesebb személyiségekre. Nem is beszélve a rokonairól.

kellemetlen karakter

Melyik személyiségjegyre ismer rá a környezetében?

Ha nem tudja elkerülni ezeknek az embereknek a társaságát, és lecserélni sem lehet őket, akkor valahogy védekezni kell ellenük. Egy állandóan mindenbe beleszóló főnökkel szemben a munkahelyen, vagy egy minden után érdeklődő szomszéddal szemben azonban nem is olyan könnyű a védekezés. Az is előrelépés lehet azonban, ha már felismeri ezeket a karaktereket.

Nézzük sorban akkor ezeket a kifogásolható jellemeket:

A provokátor

Koncepciózusan építi fel manővereit, körmönfontan támad. Sosincs hangoztatott véleménye, viszont mindig kíváncsi a másikéra, amit azonnal szívesen ízekre is szed. Ebből is látszik, hogy szívesen piszkálódik, csipkelődik, és mindezt még igyekszik humorba is ágyazni. Ettől még viccesnek is érzi a kellemetlenkedését.

Le tudja szerelni azzal, ha más irányba próbálja terelni a beszélgetés, és bedob egy semleges témát. Ha még szószátyár is, akkor biztosan ráharap az új témára is.

Jó módszer lehet még a rácsodálkozás is, főleg akkor, ha nem veszi a lapot. „Nahát, ki hitte volna!” – mondja neki tágra nyitott szemmel, és hagyja csak ott a saját levében főve. Egy darabig csodálkozni fog, hogy nem ült fel a provokációjának, de nem kell sajnálnia, mert hamarosan keres magának másik áldozatot.

Az energiavámpír

Egyszerre panaszkodik, drámázik és árasztja el a környezetét negatív gondolatokkal. A társaságában mindenki elfárad. Fárasztó személyiségét jobb elkerülni. Ha teheti, akkor inkább e-mailben kommunikáljon vele, mert így jobbak az esélyei energiái megmaradásának.

Ha mégsem sikerül távol tartania magát tőle, akkor se essen a csapdájába. Ne sajnálja meg, és ne kezdje el vigasztalni vagy bátorítani. Ne erőlködjön azzal sem, hogy segít neki egy-egy problémájára megoldást találni, mert ezt ő egyáltalán nem igényli. Ha véletlenül ez a problémája megoldódik, akkor azonnal talál magának valami mást.

A pletykás

Ez az embertípus az egyik legveszélyesebb fajta, mert számára semmi sem szent. Minden kis szófoszlány, minden információmorzsa azonnal továbbítandó hír, függetlenül attól, hogy valós vagy nem valós, hihető vagy nem igazán. Legyen szó magánügyről vagy céges belső dologról, számára nem létezik titoktartás. Nem is ismeri a szót, hisz egész természete ellenkezik vele.

Veszélyességét még tovább fokozza azzal, hogy többnyire saját kútfőből hozzá is tesz a hallottakhoz. Ezzel nem az információ elferdítése, meghamisítása a célja, hanem hogy minél érdekesebb, meglepőbb legyen a továbbadott információ. Ezzel is tovább növeli a saját fontosságát az általa működtetett formális, de elsősorban inkább informális csatornákon. Kedvenc szófordulata, hogy „Hallottad már?”

Leépítése nem egyszerű, és nem megy máról holnapra, mert lételeme a közlés kényszere. Drasztikusan szembesíteni kell tettének a súlyával, mert sokszor a legintimebb részletek kiteregetését is ártatlan apróságnak gondolja.

A nyalógép

Tipikus rossz értelemben vett számító karrierista. Talpnyalóként jár a felettesei kedvében, és állandóan bókokkal halmozza el őket. Mindenre bólogat, miközben talán még le is nézi a főnökét. Közben persze nem undorodik magától. Ez a hozzáállás teljesen természetes nála.

Meg van győződve arról, hogy a főnök nem lát át a szitán, és komolyan veszi a dicsérő szavait, amiért előbb-utóbb majd még jutalmat is fog kapni.

Még kellemetlenebb típusa a „felfelé nyal, lefelé tapos” figurája, akitől mások bemártása, mószerolása sem áll távol. Felesleges győzködni arról, hogy visszatetsző vagy egyenesen undorító, amit csinál, mert a legtöbbször nem veszi észre magát. Nem tűnik fel neki, hogy sokan szóba sem állnak vele, és egyszerűen levegőnek nézik. Ez persze leginkább azért van, mert ez tűnik az egyetlen hatásos megoldásnak ellene.

A különc

Örök lázadó, aki mindenféle szabályt béklyóként érzékel, és szabadsága korlátozásaként él meg. Ha a szervezetnél létezik valamiféle házirend, vagy öltözködési szabályzat, akkor ő lesz az első, aki önként és dalolva megszegi ezt.

Ha pedig megvan az ügyek elintézésének elfogadott menete, akkor ő biztos, hogy más utakon jár majd.

Előfordul persze az is, hogy valóban eredeti figura az ilyen, aki független gondolkodóként szeretne változást elérni a szervezetben, ahelyett, hogy a jól bejáratott csatornákat használná. Ilyen esetekben a különc, de tehetséges munkatársak kreativitása a fejlődés, a változás motorja.

A legtöbb esetben nem könnyű velük állandóan együtt dolgozni, de az is biztos, hogy a fejlődést nem a konformisták fogják kikényszeríteni, és nem ők fogják megtenni rajta az első lépéseket sem.

Vannak ilyen ismerősei vagy kollégái? Vagy valamelyik karakterben magát véli felfedezni?

Hogy érzi? Ön milyen személyiségjegyekkel rendelkezik?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük