Ismeri a szorongás lelki okait?

Aki szorong, annak nincs rendben az önbizalma, és a lelkében is zűrzavar uralkodik. Nem bízik magában, és félelmek gyötrik. Könnyű azonban egy ilyen sommás megállapítást tenni valakiről, aki zűrzavarnak érzi az életét. Az ilyen megállapítások helyett sokkal jobb megnézni, hogy milyen lelki okai lehetnek a szorongásnak.

szorongás lelki okai

Milyen lelki okok állhatnak a szorongás hátterében?

Aki szorong, úgy érzi, hogy korlátok közé van szorítva. Ezek a korlátok azonban valójában nem léteznek. A szorongó ember saját magának állítja fel a korlátait. Szorong elképzelt korlátainak a fojtogató szűkössége miatt. Számára azonban ezek az elképzelt korlátok igencsak valóságosnak tűnnek, és magára erőltetett határokat jelölnek ki.

Aki szorong, az nem bízik önmagában, ezért mások elismerésére vágyik. Elveszíti az önbizalmát, és saját vágyai helyett inkább mások elvárásainak igyekszik megfelelni. Ez meglehetősen reményt vesztett állapot. A szorongásnak sokféle oka lehet:

  • Kapcsolódhat a szorongás egy valós veszélyhez is. Például valakinek az elvesztéséhez vagy egyéb katasztrófához.
  • Lehet azonban olyan félelem is, amelynek az oka már nehezen megtalálható. Ennek a feltárásához részletesen fel kell tárni az életében történt eseményeket.
  • A szorongás oka sokszor a gyermekkorban megtörtént eseményekhez köthető. Akkor történhetett valami, aminek hosszú évtizedekre kiható hatása is lehet. Ennek az a következménye, hogy amikor újra ahhoz az eseményhez hasonló helyzetbe kerül, akkor a szorongás újra előjön. Amikor a félelem újra megjelenik, akkor ezt a tudatalatti vészjelzésnek fogja fel, és a szorongás még erősebben beleivódik.

A szorongó ember nem bízik önmagában. Nem elég rugalmas, hogy az élet változásait örömmel fogadja. Megszokott gondolataihoz, értékrendjéhez ragaszkodik, ezért nem tud rugalmasan alkalmazkodni az élet változó elvárásaihoz. Nincsenek saját ötletei, mert elnyomja a kezdeményezőkészségét. Nem vállalja önmagát.

Ha Önnek is ilyen gondjai vannak, akkor érdemes feltenni néhány kérdést:

  • Mikor vállalta utoljára önmagát? Mikor állt ki a saját gondolatai mellett?
  • Mikor érezte felszabadultnak, frissnek és energikusnak magát?
  • Mi tartja vissza önmaga vállalásától?

Kérjen információt: (+36-1) 269-2946

Mit lehet tenni a szorongás ellen?

A szorongó ember a múltban él, és szorongása legyőzéséhez le kell győznie a múltba fordulását, és előre kell tekinteni. A görcsös múltba fordulás helyett a sokkal rugalmasabb jövőbe vetett hitét kell felvállalni, és önbizalmát megerősítve tenni kitűzött céljai felé.

Ha Ön is szorong, akkor le tudja győzni a szorongást akkor, ha visszanyeri az önbizalmát, és bátran kiáll az álláspontja vagy a véleménye mellett. Ezzel saját magát is jobban fogja tudni tisztelni, és a környezete is jobban elismeri majd.

Ha az önbizalmába, hitébe vetett értékrend szerint éli az életét, akkor már nincs önben bűntudat. Világosabban látja utána a céljait is, és azoknak az eléréséért határozottabban tud dolgozni. Mivel egyre inkább felvállalja önmagát, ezért ki tud majd állni a céljai mellett, és küzdeni is fog tudni értük.

Hogyan tudna jobban bízni saját magában? Hogyan tudna nagyobb önbizalomra szert tenni? Hogyan tudna magabiztosabb lenni? Szeretné szorongás nélkül élni az életét?

2 gondolatok ezen: “Ismeri a szorongás lelki okait?

  1. Vereb Tünde

    Az én páromról néhány napja derült ki hogy szorongásos tünetei vannak, erőtlen fáradékony és olyan érzése van mint ha beszorult volna valahová.Volt orvosnál aki felállította a diagnózist, szorongásos pánik betegség.Komolyabb rosszulléte még nem volt. Csak félelmei vannak, képtelennek érzi magát bármire. A napokban elmentünk vásárolni együtt, teljesen leblokkolt, nem tudott segíteni abban hogy mit vegyünk, csak azt mondogatta, nem tudom,és álltunk egy helyben. türelmetlen lettem vele, ki küldtem a kocsiba, ő megsértődött.Sokszor ez játszódik le köztünk.Ezért ment orvoshoz. Úgy érzi képtelen velem együttműködni, azt mondja lekezelem és lekicsinylem őt. Pedig ő szeret és úgy érzi nem tud nekem megfelelni. Valóban lehetséges,hogy ebből alakult ki a szorongás benne? Mindig mondtam neki az a baj hogy kicsi az önbizalmad, hamar megsértődik, visszahúzódik , aztán visszafordul és kötözködik.Sokszor úgy érzem tehetetlen vagyok . Türelmesen viselkedem de nekem is sok a terhem. Édesanyámat egy évig ápoltam, végül elvesztettem, most mozgássérült édesapámat is ellátom. Két kiskorú gyermeket nevelünk és még az itthoni teendőim mellett két műszakban dolgozom.Bennem meg van hozzá az erő,néha megkérem tegyen meg ezt azt helyettem , csak mert nem jutok oda. Ő egyre jobban nyomásnak érzi ezeket a terheket , pedig mondom neki együtt könnyebb. És türelmetlen,nem hallgat meg így inkább meg sem kérem ha csak nem muszáj..Akkor érzem magam magányosnak, de hamar összekapom magam ,nincs időm panaszkodni sem. Kicsit sírok aztán megrázom magam és megyek tovább.Mit tehetnék másképpen?A párom nem tud lépést tartani velem , úgy gondolja nem figyelek rá eléggé, nem dicsérem meg elégszer, fél hogy elhagyom stb. mit tegyek még? Sokat beszélgetünk, biztatom higgyen már magában. És ne másokat okoljon, keresse meg azt amitől legjobban fél és oldjuk meg együtt. Még is kétségbe estem, tényleg miattam van az egész? Azzal is fenyegetőzik elhagy bennünket nem bírja már tovább, túl sok a feszültség benne. Most kapott gyógyszereket ,állítólag ettől majd jobban viseli a stresszt. Mindig komor és nem tudja elengedni magát, nem szereti ha humorizálnak vele, azt mondja ez olyan cinikus, ellenmondást nem tűr, a gyerekekhez nincs igazán türelme. Nem tudja elfogadni ha a dolgok nem a megszokott módon tőtrénnek . Ez mindig is így volt, amióta együtt vagyunk. Mit tehetnék még? Miért történik mind ez velünk?Lehetséges tőlem akar elválni de sajnálja itt hagyni a gyerekeket?Engem okol amiért nem tud szeretni és csapdában érzi magát?Olyan élethelyzetben van amit már nem akar, de nincs bátorsága váltani? Volt már kapcsolata más nővel is mellettem Amit állítólag megbánt már. Én megbocsájtottam csak ezt ő nem hiszi nekem el. Tud valaki nekem valami tanácsot adni?

    1. harmonia-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Vereb Tünde!

      A leírt problémája több összetevőből áll. A kedves párja pánikbetegségén és párkapcsolati nehézségeiken is tud Kada Anna természetgyógyászunk kineziológiával segíteni.
      A kezelésről bővebben itt olvashat: https://www.harmonia-centrum.hu/kineziologia
      Időpontot foglalni telefonon keresztül lehetséges, hétfőn és szerdán rendel nálunk a kolléganő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük