Így tesz beteggé a munka!

Nem, most nem a munkaundorítisz nevű, igen elterjedt betegségre gondolunk. Bár elismerjük, az is komoly probléma. A munka azonban tényleg képes megbetegíteni az embert, legalábbis krónikus fájdalmakat okozhat. Mi okozza ezeket a fájdalmakat?

A krónikus fájdalom oka többnyire az, hogy amikor dolgozunk, folyamatosan ugyanazokat a mozdulatokat tesszük egész nap. Ez az állandóan használt testrészek és ízületek aránytalan túlterheléséhez vezet. Ebből következik, hogy egy idő után elkezdünk fájdalmat érezni a sokat használt testrészeinkben. Először csak munka közben jelentkeznek a fájdalmak. Később azonban már folyamatosan, míg végül már akadályoz is bennünket a mindennapi tevékenységek elvégzésében. Ön is szenved állandóan használt ízületei folyamatos fájdalmától?

Meglepő lehet, de az irodai dolgozók is ugyanolyan veszélyben vannak, mint a kemény fizikai munkát végzők. A monitor előtt görnyedés, a folyamatos gépelés vagy a telefonemelgetés éppen úgy okozhat krónikus fájdalmat, mintha például nehéz vödröket pakolna folyamatosan egy építkezésen. Vannak is tünetek, melyeket kimondottan iroda-betegségnek hívnak (persze nem hivatalosan). A rossz hír az, hogy a munkahelyen beszerezhető betegségek, krónikus fájdalmak elől tehát szinte senki nem menekülhet, aki hajlamos rá.

Az egyik leggyakoribb gond a hátfájás

hasogató hátfájás

Nehéz tárgyak rendszeres cipelésétől könnyen megfájdulhat a háta. Ha pedig rendszeresen cipekedik, akkor fájdalma krónikussá is válhat.

A hát fájdalma nagyon gyakran érinti mind az irodában dolgozókat, mind a fizikai munkát végzőket. Az iroda esetében a probléma kiváltó oka, hogy hosszú órákat ülnek egy széken, ugyanolyan vagy hasonló pózban, ami nagyon megterhelő a hátizmoknak. Ezt biztosan sokszor érzi Ön is: egy idő után fészkelődni kezd, hosszabb távon nem jó sehogy. Nem kényelmes egyetlen helyzet sem. Elkezd mocorogni, nyújtogatja magát. Keresi azt a pózt, amiben jobb egy kicsit. Ismerős ez? Na, ez a helyzet vezet odáig, hogy már nem csak munka közben fogja érezni a fájdalmat.

A fizikai munkát végzők esetében egyértelműbb a helyzet. Sokszor jár a munka nehéz tárgyak emelgetésével, hajolgatással. Ez megterheli a hátizmokat, ha sokat és rendszeresen végzi. Ha ilyen a munkája, akkor nemigen tud mást tenni. Sokszor és rendszeresen hajolgat és emelget. Ugyanez a helyzet a görnyedéssel is. A rendellenes tartás is komoly túlterhelést eredményezhet. Először csak munka közben jelentkezik a fájdalom, és egy kis pihenés után elmúlik, majd lassan, de biztosan a mindennapok részévé válik, ha nem kezelik.

A lábuk fáj a sokat futkározóknak

Ha a munkája folyamatos fel-alá rohangálással jár, akkor szembesülhet Ön is a talp-, sarok- vagy térdfájdalommal. Jó példa erre a pincérek munkája, akik egy-egy forgalmasabb napon több kilométert tesznek meg néhány óra alatt. A kezdőknek fáj is a lábuk a nap végére, a tapasztaltabbak már meg sem érzik ezt a távot, de hosszú távon bizony nekik is visszaüthet a talpalás az asztalok között. Elkezdhet fájni a talpuk, a sarkuk, esetleg a térdük. A fájdalom folyamatosan rosszabbodhat, míg folyamatossá válik, és már nehéz lesz ellátni a munkájukat.

Az ilyen munkaköröket ellátó személyeknél nagyon sokat számít a megfelelő cipő. Egy olcsó, silány minőségű cipőben hamarabb jelentkezik a láb fájdalma, mert nem nyújt megfelelő alátámasztást. A cipő miatt akár a csípő és a hát is elkezdhet fájni.

Ha sokat megy a munkája során, semmiképpen ne sajnáljon magától időnként egy pár minőségi cipőt, ami kényelmes, és jól tartja, támasztja a lábat. Egy jó cipővel akár el is kerülheti a krónikus fájdalmakat, míg egy rosszal szinte borítékolható, hogy előbb-utóbb megtalálják majd a kelletlenségek.

Az irodai dolgozók betegsége a váll- és a kézfájdalom

A váll krónikus fájdalma főleg azokra jellemző, akik irodában dolgoznak. A folyamatos gépelés, kattintgatás ugyanis ugyanabba a pozícióba kényszeríti a vállakat, és előbb-utóbb jelezni fogják a nemtetszésüket. A kéz, az ujjak is igencsak túlterheltek az ilyen munkakörökben. Nem ritka az ízületek gyulladása sem, ami komoly fájdalommal jár.

Az irodai dolgozókon kívül érintheti még a vállfájdalom azokat, akik a munkájuk során rendszeresen emelik a fejük fölé a kezüket, esetleg komoly súlyokat tartva. Az ácsoknál például gyakran jelenik meg ez a probléma. A fájdalom persze kezelhető, és ha időben kér segítséget, akár teljesen meg is szüntethető, de ehhez fontos, hogy ne várja meg, amikor már nagyon és folyamatosan fáj a válla.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük