Hogyan kezelheti a reumás ízületi gyulladást?

A reumás ízületi gyulladás a szervezet egészét megtámadó ízületi betegség. Az ízületek mellett a szívet, az ereket és a szemet is. Jellemző még, hogy a gyulladás általában több ízületet is érint. Innen van a sokízületi gyulladás elnevezése is ennek a fájdalmas betegségnek.

Bármilyen életkorban kialakulhat, a leggyakoribb azonban 30 és 50 év között. A felmérések szerint háromszor annyi nő szenved a rheumatoid artritisztől, mint férfi. A betegek száma Magyaroszágon 50 és 100 ezer között lehet. Tehát nem kevesen szenvednek ettől a betegségtől.

reumás ízületi gyulladás

A reumás ízületi gyulladás az ízületek mellett más szerveket is érinthet.

A reumás ízületi gyulladás az artrózissal szemben nemcsak az ízületet támadja meg. Érintheti az izmokat, az ereket és a szívet is a fájdalom.

  • A sokízületi gyulladástól szenvedők az ízületek mindennapos merevségével és a fájdalom gyakori jelentkezésével élnek.
  • A fájdalom enyhül és fokozódik, de nagy gyakorisággal jelen van.

Az ízületek merevsége erősen megérzi az időjárás változását is. Például a levegő páratartalmának hirtelen emelkedésekor vagy a légnyomás süllyedésekor a panaszok fokozottabban jelentkeznek, és a fájdalom is fokozódik.

A reumás ízületi gyulladás oka ismeretlen. Kialakulásáért az immunrendszer hibás reakciója a felelős. Autoimmun betegség, és ez azt jelenti, hogy az immunrendszer hibásan érzékelve a szervezet ellen irányuló támadást, a saját, egészséges szöveteit támadja meg, mert nem ismeri fel azokat, és úgy kezeli ezeket az egészséges szöveteket, mintha azok idegen betolakodók lennének, és veszélyeztetnék a szervezetet.

Az immunrendszer támadása az ízületi belhártyát támadja meg, és ott az ízületi gyulladásoknál tapasztalható tüneteket okoz. Vagyis az ízületek merevsége és duzzanata melegséggel és jelentős fájdalommal jár. A reumás ízületi gyulladás sajátosságát az okozza, hogy az ízületi belhártya ennél az ízületi gyulladásnál károsodik a leginkább, és a gyulladás nemcsak az ízületre korlátozódik, hanem más szervekre is átterjedhet, például az erekre, a szívre vagy éppen a szemre.

Nem gyógyítható betegség, azonban időben felismerve megfelelő gyógyszerekkel semlegesíteni lehet az immunrendszer támadását a test saját szövetei ellen.

Melyek a reumás ízületi gyulladás kockázati tényezői?

Vannak olyan kockázati tényezők, amelyek hajlamosítanak a reumás ízületi gyulladás kialakulására:

  • Az immunrendszer működését irányító gének működése öröklődik, ezért a reumás ízületi gyulladástól szenvedők az átlagoshoz képest jóval nagyobb arányban öröklik a sokízületi gyulladásra való hajlamot. Emellett azonban egyéb tényezők is szerepet játszanak a betegség jelentkezésében.
  • A reumatoid artritisz autoimmun betegség, és a nők sokkal inkább hajlamosabbak ilyen megbetegedésekre. Háromszor annyi nő szenved a reumás ízületi gyulladástól, mint férfi. Ezért minden bizonnyal a női nemi hormonnak, az ösztrogénnek is szerepe lehet a betegség kialakulásában.

A reumás ízületi gyulladás megjelenése

A reumás ízületi gyulladások mintegy 20%-ában a gyulladás gyorsan, hirtelen jelenik meg.

Az esetek másik 80%-ába azonban lassan kezdődik, és fokozatosan alakul ki. Kezdetben csak néhány ízületet támad meg a gyulladás. Jellemzően a kézujjakat, csuklót vagy a lábujjakat. És innen terjed fokozatosan át a többi ízületre is, jellemzően több ízületre is.

A gyulladás az ízületek belhártyáját támadja meg, és ezért a hártya megvastagszik. A gyulladt ízületi belhártya ráterjed a porcra, miközben a megvastagodott belhártya sejtjei olyan enzimeket termelnek, amelyek lebontják a porcot, és a porc mögötti csontállományt is. Ezek az enzimek azonban megtámadják az izmokat, inakat és szalagokat is, és ezeket is gyengítik.

A gyulladás a csontfejeket alkotó porc teljes pusztulását, az izmok gyengülését, és az ízület teljes deformálódását okozza akkor, ha időben nem állítják le a porcállományt lebontó enzimek termelődését.

A kezelés időben való megkezdését az is nehezíti, hogy a tünetek a betegség korai szakaszában nehezen felismerhetők, és más ízületi betegségek tüneteival is keverhetők. Különösen fontos megkülönböztetni az artrózistól.

Hogyan történik a reumatoid artritisz kezelése?

Ha időben felismeri a szakember a reumatoid artritisz tüneteinek a jelentkezését, akkor az előforduló esetek nagy többségében megfelelő kezeléssel a betegség kordában tartható. Nagyon fontos, hogy a háziorvos, tapasztalva a tüneteket szakorvoshoz, reumatológushoz irányítsa át a panaszost. A szakorvos vizsgálata és a diagnózis felállítása után a háziorvos és a gyógytornász a beteggel együttműködve folytatja panasza kezelését.

Fontos, hogy gyógyszeres kezeléssel közömbösíteni lehet az immunrendszer téves utasítását a belhártya irritálására és a porcot lebontó enzimek termelődésének a visszaszorítására.

A reumás ízületi gyulladás nem egyre súlyosbodva, hanem sokszor időszakosan, fel-fellobbanva jelentkezik. Egy-egy ilyen fellobbanáskor nemcsak a fájdalom erősödik érezhetően, sokszor akár az elviselhetőség határán túl is, hanem az ízületek is egyre merevebbek lesznek.

A kezelés során

  • enyhíteni kell a jelentkező fájdalmat,
  • csökkenteni kell a gyulladást, az ízületek gyulladását, merevségét,
  • le kell állítani a porcállomány termelődő enzimek általi lebontását.
  • Vagyis el kell érni azt, hogy a betegséget kordában tartsák, és lehetőleg a legkevésbé akadályozza a reumatoid artritiszben szenvedő normális, megszokott életét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük