Hogyan hat a manuálterápia?

A modern szolgáltató társadalmakban nagyon sok ember végez ülőmunkát, ami bizony megterhelő lehet a testünknek. Első hallásra furcsa ellentmondás van ebben a mondatban? Hogyne, hiszen az ülés elméletileg pihentető, akkor mégis hogyan terhelné a testünket?

Eláruljuk: úgy, hogy a gerincoszlopunk kialakítása, a görbületei alapvetően álláshoz, járáshoz lettek „kitalálva”. Amikor ül, akkor a természetes görbület (az S alak) elsimul, a válla pedig előreesik. Időnként, néhány percre ez nem is probléma. Amikor azonban 8-10 órát ül egy helyben a munkahelyén, akkor már okozhat gondokat.

Nem is gondolná, hogy milyen sok embernek okoz krónikus fájdalmakat a munkavégzés. Még akkor is így van ez, ha „csak” egy helyben ül. Meg lehet figyelni, hogy a fájdalom árulkodik arról, milyen jellegű munkát végez valaki. Teljesen más jellegű fájdalmakat okoz a fizikai munka, mint az ülés. Sajnos ennek a fájdalomnak a kérdését nem oldhatja meg annyival, hogy akkor nem jár dolgozni (hiszen azt muszáj). Éppen ezért a fájdalmak jelentkezésekor érdemes minél hamarabb elkezdeni valamilyen gyógykezelést. Ülőmunkát végzőknek nagyon hatékony lehet a manuálterápia.

Mit érdemes tudni a manuálterápiáról?

manuálterápia

A terapeuta a kimozdult csigolyákat masszírozással visszatereli az eredeti helyükre.

A manuálterápia, ahogy a neve is mutatja, egy kézzel történő kezelés. Tulajdonképpen a terapeuta masszíroz, ennek segítségével visszatereli a kimozdult csigolyákat a helyükre, kezeli a fájó ízületeket. Mindehhez az izmokat használja fel. A csigolyatesteket húzza, tekeri, nyomja. Bár ez első hallásra elég durván hangzik, mégis ezek a mozdulatok segítenek megszüntetni a fájdalmat. Tény, hogy nem egy kellemes masszázsra kell számítani a kezeléskor. Néha kicsit fájdalmas lehet, de hosszútávon nagyon sokat javíthat a mindennapos panaszain.

A manuálterápia segíthet akkor, ha csípő-, derék- vagy hátfájdalommal küzd. Ezek a fájdalmak akár a mindennapos tevékenységei elvégzésében is hátráltathatják. A nyak, a vállak fájdalmát is meg lehet vele szüntetni. Ha a könyöke fáj, akkor is segíthet. Mindemellett egy alakuló gerincsérvet is lehet vele kezelni. Egy kezeléssorozattal sokszor a durva állapotromlástól, esetleg a gerincműtéttől menekülhet meg a páciens. Látható tehát, hogy nem csak egy szimpla masszázsról van szó, a manuálterápia valódi gyógymódot jelent mozgásszervi panaszaira.

Hogyan hat a manuálterápia?

A manuálterápiáról tudnia kell, hogy nem egy olyan kezelés, amit 1-2 alkalom után el is felejthet. Nem is egy intenzív terápia, ahová heti több alkalommal el kell ugyan menni, de gyorsan kifejti a hatását. A manuálterápia lassú folyamat, és nem is intenzív. 2-3 hetente érdemes elmenni a terapeutához, és ahogy megkezdődik a javulás, már ritkulhatnak az alkalmak. Egy idő után akár tünetmentessé is válhat, de ahhoz, hogy ezt megtartsa, együttműködésre van szükség.

Ha ugyanis az életmódja következtében alakultak ki a panaszok, és a terápia után ugyanúgy folytat mindent, ahogy korábban csinálta, akkor valószínűleg vissza fognak térni a panaszok. Persze ha épp a munkavégzése okozza a problémát, akkor elég nehéz rajta változtatni. Mérsékelni azonban lehet a tüneteket. Akár már az is sokat segíthet, ha csak néha feláll a székből, és pár percig átmozgatja magát. Óránként 5 percet talán rá tud szánni Ön is. Ennyi időt megér az, hogy fájdalommentesen éljen. Ha a munkán kívül is mozgásszegény az életmódja, akkor sürgősen kezdjen el valamit sportolni, mozogni. A pillanatnyi felbuzdulás helyett a folyamatos rendszerességen legyen a hangsúly, és ha rendszeresen mozog, akkor jó esélye van arra, hogy csökkennek majd a panaszai.

Mivel segíthet magán?

Persze ha probléma van a hátával, a gerincével, akkor egyáltalán nem mindegy, milyen mozgásformát használ. Nem túl szerencsés például a konditeremben nekiesni a súlyzóknak, vagy felüléseket végezni. Sőt, eleve az sem jó ötlet, ha a nulláról hirtelen valami nagyon intenzív mozgásba kezd. Kezdetnek tökéletesen megteszi egy kis séta vagy kocogás. Nagyon jó hatással lehet az egészségére az úszás is. A lényeg, hogy ne erőltesse túl magát.

A munkahelyét nem adhatja fel csak úgy, akkor sem, ha folyamatos ülőmunkát végez, és ez már panaszokat okoz az ízületei mozgásában. A panaszok jelentkezésekor érdemes valamilyen rendszeres mozgást, tornát választania. Rendszeres mozgásformájának a megválasztásához érdemes gyógytornásszal konzultálnia. Hát és derékfájdalmaknál a gyógytornász jó eséllyel a gerinctornát fogja javasolni Önnek. Ez működhet egyfajta „karbantartásként” is, mert segít megőrizni a helyes testtartást, és a gyakorlatok rendszeres végzésével tartósan panaszmentes maradhat, és erősödhet is a háta. Az izomzat megerősödése is elősegíti a fájdalom megelőzését, és a hosszú távú panaszmentességet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük