Fizikoterápia és fizioterápia. Mi a különbség közöttük?

A fizikoterápia és a fizioterápia gyógyításban betöltött szerepe miben hasonlít, és miben különbözik egymástól?

Mi a fizikoterápia és a fizioterápia legfőbb hasonlósága?

A fizioterápia és a fizikoterápia legfőbb hasonlósága, hogy mindkettő természetes gyógymódok sokaságával gyógyít. Azonban a fizikai energiákat felhasználó fizikoterápia szűkebb terület. Azért, mert a fizioterápia több mellékhatások nélkül gyógyító természetes gyógymódot foglal magába.

Mi a fizioterápia?

A fizioterápia a legősibb, természetes gyógymódként, illetve gyógymódok gyűjteményeként a természet energiáit használja fel a gyógyításban. A fizioterápiás kezelések a természetes eszközökkel, módszerekkel történő gyógykezelések összességét foglalja magába egészsége visszaszerzéséért és megőrzéséért.

A fizioterápia magába foglalja a fizikoterápiát, és a fizikoterápia mellett a kémiai energiákat, a gyógyvizek gyógyító erejét és a klímaterápiát is használja a gyógyításban.

Mivel természetes módszerekről, eszközökről van szó, ezért a kezeléseknek nincs mellékhatása. Márpedig a „nem ártani” orvosi alapelv szempontjából ennek kiemelkedő jelentősége van a gyógyszeres kezelések számos lehetséges mellékhatásával szemben.

Mi a fizikoterápia?

fizikoterápia

A fizikoterápiás kezelések egyik legnagyobb területét jelenti a gyógytorna. Mégpedig a fájdalmat csillapító utólagos, műtétet követő rehabilitációs és panaszok megelőzésére is használható formájában.

A fizikai energiák felhasználásával gyógyító fizikoterápia szűkebb terület a fizioterápiánál.

A fizikai energiák között a mozgás gyógyító erejét felhasználó torna, a gyógytorna és a gyógymasszázs a legnagyobb terület. A gyógytorna magába foglalja:

  • A túlzott terheléstől, megerőltetéstől jelentkező gyulladásos izomfájdalmak csillapítását a mozgás gyógyító erejével.
  • Az ízületek kopásos panaszának csökkentését az ízület környéki izmok, inak és szalagok megerősítésével.
  • A műtéteket követő rehabilitációs gyógyító tornát.
  • A mozgásszervi panaszok megelőzését segítő gyógytornát a tartásjavítással és gerinctornával, az izmok és ízületek nyújtásával valamint az izmok rendszeres átmozgatásával és erősítésével.
talpfájdalom kezelése lökéshullámmal

Talpfájdalom kezelése lökéshullámmal a Harmónia Centrumban. Kattintson a képre, és ismerje meg a lökéshullám öngyógyulást felgyorsító hatását a sejtek tápanyag és oxigén ellátásának élénkítésével

A fizikoterápiás kezelések közé tartozik azonban az ultrahang kezelés mellett még az elektromos energiát felhasználó elektromosság, a napfény gyógyító erejét használó napfénykezelés, a vizet használó hidroterápia, a meleg gyógyító hatását felhasználó termoterápia, a lézeres kezelés, valamint a lökéshullám terápia is. Ezek a kezelések ugyanis a természetben található természetes illetve mesterségesen előállítható fizikai energiák gyógyító hatását használják fel. Ezért ezeket a kezeléseket is a fizikoterápiás kezelések közé soroljuk.

Mivel bővebb a fizikoterápiánál a fizioterápia?

A gyógyvizek kémiai gyógyító hatását felhasználó fürdő vagy balneoterápia egészíti ki leginkább a fizioterápián belül a fizikoterápiás kezeléseket.

A fizioterápiás kezelések részét képezik még a klímaterápiák, valamint a belégzéses, inhalációs kezelések is beletartoznak a fizioterápiás, természetes, tehát mellékhatások nélküli gyógyító terápiák közé.

Ezeknek a kezeléseknek a közös jellemzője, hogy mellékhatások nélkül, idegen, mesterséges anyagot nem a szervezetbe juttatva, ösztönzik a szervezet saját öngyógyító mechanizmusait a fokozottabb, erőteljesebb gyógyító, fájdalmat csökkentő, gyulladást csillapító működésre.

Ezek a mellékhatások nélküli, természetes gyógyító kezelések sokkal kíméletesebb, és ezzel együtt kockázat nélküli kezelésre adnak lehetőséget a gyógyszeres terápiákkal szemben. Ez pedig azt is jelenti, hogy a különféle mellékhatásokkal járó gyógyszeres terápiákkal szemben jóval hosszabb ideig használhatók, mégpedig mellékhatások nélkül a fájdalom csillapítására és a gyulladás csökkentésére.

egészséges ételek egészségéért

Friss és egészséges ételek fogyasztásával nemcsak felesleges kilóitól szabadulhat meg könnyebben, hanem immunrendszere is megerősödik, és jobb lesz a közérzete is

A fizioterápia természetes gyógymódjai jól használhatók az egészséges életmód kialakításában és követésében.

  • Ezért nemcsak a gyógyításban, hanem az egészség megőrzésében is nagy szerepük van.
  • Ennek során pedig a rendszeres mozgás mellett az egészséges táplálkozás, az egészséges étrend kialakítása is nagyban hozzájárul az egészség megőrzéséhez, visszaszerzéséhez. Az egészséges étrend kialakításában sokat tud segíteni az alkalmazott táplálkozástudomány, a dietetika is.

Fizikoterápia és fizioterápiás kezelések krónikus mozgásszervi betegségek gyógyítására

A fizioterápiás kezeléseket a gyógyító energia (fény, hő, elektromosság, ultrahang, mágnesesség) alapján érdemes leginkább csoportosítani.

Mechanoterápia, a mechanikai energiával gyógyító kezelések

Mozgásterápiák

hátizom erősítés

Hátizom erősítés ellentétes kar és lábemeléssel. A mozgás közvetlenül a fájdalmas területen gyógyít, mégpedig mellékhatások nélkül

A különféle testmozgások, tornák, edzések, egyéni és csoportos gyógytornák mind-mind a mozgás jótékony, gyógyító hatását használják fel a fájdalmak csillapításában, megelőzésében. Nem véletlenül, hisz a mozgás a vérkeringés élénkítésével, és ezzel pedig a sejtekhez eljutó tápanyagok és oxigén mennyiségének növelésével meggyorsítja a sejtek regenerálódását és a gyulladás salakanyagainak elszállítását.

Talán hallotta már azt a mondást, hogy a „mozgás mindent gyógyít”. A rendszeres mozgás gyógyító hatásában sok igazság van. Hisz a vérkeringés fokozásán túl megmozgatja az ízületeket is, és a talán Önt is fokozottan érintő stressz kezelésében is az egyik legeredményesebb módszer.

Gyógymasszázsok

gerincmasszázs

Gerincmasszázs a gerinc környéki izmok alapos kilazításával

A passzív mozgatás, a gyógymasszázs a fájdalom csillapításában, a befeszült izmok, ízületek, és idegek fájdalmának oldásában, megszüntetésében játszhatnak fontos szerepet a gyógyítás, a regenerálódás során.

Különösen hasznos a masszázs a hát és a gerinc gyulladásos panaszainak, valamint az alsó végtagba lesugárzó fájdalmaknak a kezelésében.

Ultrahang kezelés

Fizikoterápiás kezelésként nem a képalkotó eljárásként használt ultrahang vizsgálatról, hanem a kezelt szövetekben rezgést előidéző, és ezzel szöveti masszázst okozó kezelésről van szó.

Az ultrahang masszázsként használva lazítja a rezgetett izmokat, szöveteket, oldja az izom görcsös feszüléseit. Meszesedést oldó, ereket tágító és vérkeringést javító hatása is érezhető.

Kifejezetten hatásos az ízületek meszesedésének oldására.

Lökéshullám kezelés nagy energiájú hanghullámokkal

vállkezelés lökéshullámmal

Vállfájdalom kezelése lökéshullámmal a Harmónia Centrumban

A Swiss DolorClast® terápiás készülékkel gerjesztett lökéshullám olyan nagy energiájú hanghullám, amely a hanghullámok révén gyógyító, kavitációs teret hoz létre a kezelt fájdalmas terület sejt és szövetállományában. Ez a gyógyító kavitációs tér a kezelést követő hetekben a kezelt területen fokozza a vérkeringést.

Ezzel pedig a kezelést követő 6-7 héten át meggyorsítja a fájdalmas, gyulladásos sejtek oxigén és tápanyag ellátását, és fokozza a sejtek közötti térből a felhalmozódott salakanyagoknak az elszállítását is. A sejtekben és szövetekben beindított illetve felgyorsított öngyógyító, regeneráló folyamatok elősegítik a beteg sejtek regenerálódását. Ezzel pedig csökkentik a fájdalmat, a gyulladást elősegítve a fájdalmas terület regenerálódását az öngyógyulás fokozódásával. Mindezt a felélénkült vérkeringéssel felgyorsított fokozódó öngyógyulás teszi lehetővé.

talpfájdalom kezelése lökéshullámmal

Sarokfájdalom és talpi bőnye gyulladás kezelése lökéshullám terápiával a Harmónia Centrumban

A körkörösen terjedő radiális lökéshullámok a bőrhöz közeli 4 cm-es távolságban, nemcsak a sejtek, szövetek regenerálódását fokozzák, és gyorsítják a salakanyagok elszállítását, hanem regenerálják az inakat, és masszírozó hatásuk révén lazítják az izmokat is. Emellett elősegítik még új sejtek és új erek képződését is a fájdalommentesség minél hamarabbi visszaszerzéséért. Mindezt káros mellékhatások nélkül.

A lökéshullám terápia kifejezetten eredményes sarok és talpfájdalom, könyökfájdalom, valamint a váll gyulladásos panaszainak a kezelésében.

Elektroterápia, az elektromos árammal gyógyító kezelések

Az elektromos kezelés során a kezelt területre elektródákat raknak, és a kezelés hatékonysága a felrakott elektródák elhelyezésétől és a megválasztott áramformától is függ.

A kezelések fájdalmat csillapító hatása mellett a vérkeringés fokozásával csökkenti a gyulladást, és a salakanyagok elszállítását is felgyorsítja.

Gyakori felhasználási területe a különféle fokozatú bénulások esetén az izmok ingerlése, aktivitásának a fokozása.

Fénykezelések

A sokféle fénykezelés közül a mozgásszervi betegségek, a fájdalmas ízületek gyógyítására elsősorban a görcsoldó, fájdalomcsillapító és keringést javító infravörös kezelést, valamint az ugyanilyen hatásokkal gyógyító lézeres kezelést használják.

A lézer sebgyógyító hatása is jelentős a lassan vagy nehezen gyógyuló sebek gyógyításában.

A hideg és meleg váltakozását felhasználó hőkezelések

Ezek közül a legismeretebb, és leggyakrabban is használt a fájdalmas ízületek kezelésére a jegelés, valamint a hideg és meleg vizes borogatás. A meleg fürdők ízzasztó, méregtelenítő hatása is közismert. Ugyanezen az elven alapul a szaunázás gyógyító, méregtelenítő hatása is.

A hideg csökkenti az ízületek gyulladását, a meleg pedig a túlterhelt izmok feszességét csökkenti.

A víz gyógyító hatását használó hidroterápia

A vízben való fürdőzés a vízben érvényesülő felhajtó erők valamint a víz hőmérsékletének váltakozása is élettani hatásokkal bír. Ezzel pedig nemcsak az ízületekre, hanem a keringési rendszerre is kedvező hatással van.

Gyakran használt vizes kezelés súlyfürdő is a végtagok és a gerinc kezelésére.

Kémiai energiák a balneoterápia révén

Hazánk híres és méltán közkedvelt gyógyító hatású, különféle ásványi anyagokat tartalmazó termál és gyógyvizeiről. Az ezekben a gyógyvizekben található ásványi és egyéb anyagok kémiai gyógyító hatása különösen a reumás, ízületi panaszok csökkentésében, mérséklésében jelentős.

Ezeknek a fizioterápiás kezeléseknek természetesen vannak ellenjavallatai is, amelyeket figyelembe kell venni. Azonban az adott fájdalomra gyógyító hatásúak kockázat nélkül használhatók megfelelő szakember általi javaslattal és szakszerű végzéssel. A megfelelő kezelések szakszerű használatával ugyanis csökkenthető az ízületek fájdalma, gyulladása, és megőrizhető, sőt még javítható is az ízületek mozgástartománya.

A türelem azonban nagyon fontos a kezelések során. Ami évek, sőt akár évtizedek alatt elromlott a szervezetében, az nem fog néhány kezelés hatására, rövid idő alatt megjavulni. A kezelések többsége lassan, fokozatosan fejti ki jótékony, gyógyító, fájdalmat csillapító, gyulladást csökkentő hatását.

A legjobb eredmény általában a fizikoterápia többféle kezelésének egymás hatását erősítő komplex alkalmazásától várható.

  • talpi sarkantyú kezelése

    Talp és sarokfájdalom, valamint talpi sarkantyú kimagasló eredményességű kezelésére is használhatja a radiális lökéshullám terápiát. Tudja, hogy miért annyira hatásos ez a kezelés fájdalma megszüntetésére?


    Mi a panasza? Mellékhatások nélkül szeretne gyógyulni?
  • Az Ön panaszmentességéhez a fizioterápiás és fizikoterápiás kezelések közül melyik a leghatásosabb?
  • Vagy egyszerre több mellékhatások nélküli kezelés használata hozza vissza elvesztett fájdalommentességét a leghamarabb?

Foglaljon időpontot gyógyulásáért: (+36-1) 269-2946

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük